0
GZT TV CANLI
TAKİP ET
JURNAL.İST HAKKINDA // NEDİR, KİMDİR?
Yapımı 20 yıl süren tarihi müzik aleti
HABER MASASI
TAKİP ET
31 ARALIK 2016 , CUMARTESİ 07:00
Abone ol
Yapımı 20 yıl süren tarihi müzik aleti
6 bin yıl öncesine ait olduğu belirlenen enstrüman ve notaların bugünkü hali, Sümer tabletlerinin detaylı bir şekilde incelenmesi ve arkeolojik kazılar yapılması sonucu ortaya çıktı.
1929’da İngiliz arkeolog Sir Leonard Woolley tarafından eski Sümer kenti Ur’da bulunun bir kraliyet mezarı çukurunda çeşitli müzik aletleri bulundu. Bu aletler ne yazık ki 5 bin yıl önce toprak zeminine serilmiş ve üstü de toprakla örtülmüş. Böylece tamamen düz biçimde ezilmişler ve yapımında kullanılan organik maddeler çabucak çürüyüp toz halini almış.
Bununla birlikte, lirlerden ikisi (lir: enstrüman) teneke kutu kalınlığında bir gümüş katmanla kaplanmış ve ahşaptan yapılmış. Ancak gümüşün altındaki ahşap kısım parçalanmış ve gümüşün kendisi de bulunamamıştı. Çünkü 5 bin yıl gibi bir zamanda ağır bir şekilde okside uğramış ve siyahlaşmıştı.
Arkeologlar, eritilmiş balmumunu lirlerin arkasına döktüler ve mum sertleşince onları yerde dikkatlice kaldırdılar. Bu sayede lirlerin perspektif hali balmumlarının içine kopyalanmış oldu.
"Liri inşa etmeye başlamam 20 yılımı aldı" 1990'lı yılların başında henüz dünyadaki çoğu insanın lirden ziyade Sümer kabilesini tanıdığı yıllarda saygın akademisyenlerden Dr. Anne Kilmer bir yazı tavsiyesinde bulunarak gümüş lirin bir kopyasını istemiş ve uzun yıllar boyunca gereken her türlü bilgiyi de elde etmişti. "Liri inşa etmeye başlamam 20 yılımı aldı" diyen akademisyen "Profesör Richard Dumbrill'in katkısını kabul etmem gerekiyor gümüş lirimizin tellerini ayarlamamız bile altı haftamızı aldı" diyor.
Enstrümanın kimse orijinal boyutlarından tamamen emin olamamış. Enstrümanın kimse orijinal boyutlarından tamamen emin olamamış ve uzmanlar lirin tekrar inşasında farklı görüşler ortaya koymuş olup fikir birliğine ise varamamışlar.
Sonraki adım ise ses kutusu yapmak için kestikleri parçaları birleştirmek oldu. Lir metal ile kaplandığından ses kutusunun odun ve birleşimlerinin hangi simgeye benzediği pek de önemli değildi. Çünkü metal plakları tutturmak için güçlü ve sert ağaç olan kırmızı meşe kullanıldı.
İşte ses kutusu için bitmiş bir çerçeve. Çerçevenin kozmetik bakımdan mükemmel olması önemli olmasa da, metal plakaları yerleştirmek için herhangi bir darbe, düzensizlik veya kusur bulunmaması düzgün yapıldığı anlamına geliyor. Leonard Wolley'in orijinal notalarına göre, rezonatörün önü ve arkası saf gümüş plakaydı ve ahşaptan gümüş ile kaplı değildi bu enstrümanı yeniden inşa edenler için gözden kaçan bir ayrıntı.
Lir ipekle süslendi. Bu konuda dikkat çekmemiz gereken bir nokta var, bu lir ipekle süslendi, Sümer kabilesi de ipeği bilmiyordu ancak onun kadar sağlam olan bağırsağı kullandılar.
6 bin yıl önce nota yazan Sümerler... Sümerlerin 6 bin yıl önce nota yazması, enstrüman kullanması, tabletlerinde farklı gezegenlerden bizim şimdi bile ulaşamadığımız teknolojilerden bahsetmesi de ayrı bir tartışma konusu olarak akıllardaki yerini koruyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >
TARİH
GENEL
ARKEOLOJİ
MÜZİK
MÜZİK ALETİ
SÜMERLER
Haber Masası