WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange'e İngiltere'de işkence iddiası
ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere'de bir hapishanede tutulan ve ABD’nin casuslukla suçladığı WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange'e yönelik suçlamaları düşürmesi için ulusal ve uluslararası baskıyla karşı karşıya. Londra'da tutuklu bulunan Assange'a ait olduğu iddia edilen işkence ve kötü şartlara dair izler içeren fotoğraf sosyal medyada yayımlandı.
Birçok devletin ve iş adamının gizli belgelerini yayımlayan Wikileaks'in kurucusu Julian Assange, 2012'den beri İngiltere'deki Ekvador Büyükelçiliği'nde kalıyordu. 11 Nisan 2019'da, Assange sığınma hakkının kaldırılmasının ardından İngiliz polisi tarafından tutuklandı. Assange'a Londra'da işkence edildiğine dair görüntüler sosyal medyada paylaşıldı.
ABD, 50 yaşındaki Assange’ı Afganistan ve Irak savaşlarıyla ilgili yüz binlerce sızdırılmış belgeyi yayınlamasının ardından 'ulusal savunma bilgilerini elde etmek' ve 'ifşa etmek için komplo kurmak' iddialarıyla suçluyor.
Assange, 2019’dan bu yana ABD’nin suçlamaları ve iade talebi nedeniyle herhangi bir suçtan hüküm giymediği halde Londra’daki yüksek güvenlikli Belmarsh Hapishanesinde tutuluyor. Assange’ın ABD'ye idesi durumunda en az 165 yıl hapis cezası alabileceği belirtiliyor.
ABD Başkanı Joe Biden, Assange'ın uzayan kovuşturmasını durdurmak için hem Amerika Birleşik Devletleri içinde hem de uluslararası camiada yeniden canlandırılmış bir baskıyla karşı karşıya.
Aralarında Guardian ve New York Times'ın da bulunduğu hükümet sırlarına güvenen beş büyük medya kuruluşu, bu ayın başlarında, iddianamenin 'tehlikeli bir emsal teşkil ettiğini' ve ilk değişikliği baltalamakla tehdit ettiğini belirten bir açık mektup yayınladı.
Aynı zamanda, Assange'ın doğduğu ve vatandaşlığını sürdürdüğü Avustralya'daki yetkililer, serbest bırakılması için itirazda bulunmak üzere Amerikalı meslektaşlarıyla bir araya geldi. Avustralya Başbakanı Anthony Albanese geçen ayın sonlarında Avustralya Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, "Bu meseleye bir son vermenin zamanı geldi" dedi.
Bu arada Brezilya'da, seçilmiş Devlet Başkanı Luis Inácio Lula da Silva, WikiLeaks editörleriyle yaptığı bir toplantının ardından Assange'ın 'haksız tutukluluğuna' son verilmesini talep etti.
Assange'ın yargılanmasını birinci yasa değişikliğinin çiğnenmesi olarak nitelendiren bazı savunucuları, davanın nihayetinde Assange'ın özgürlüğüne yol açabilecek bir dönüm noktasına ulaşmış olabileceği konusunda iyimser olduklarını söylüyorlar.
Meksika: Assange bize sığınabilir
ABD, casuslukla suçladığı Assange'ın kendilerine iade edilmesini isterken Meksika'dan sığınma teklifi geldi.Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, İngiltere’nin başkenti Londra'nın dışındaki Belmarsh Hapishanesi'nde tutulan Assange’a sığınma hakkı vermek istediklerini açıkladı.
Julian Assange’ın hasta olduğuna dikkat çeken Obrador "Meksika, Assange için herhangi bir tehlike oluşturmuyor. Sığınma hakkı teklifini kardeşlik ve dayanışma amacıyla yapıyorum" dedi.
Başkan Obrador, Assange’ı casusluk suçlamasıyla yargılamak isteyen ABD’ye de insanca ve dayanışma içinde hareket etme çağrısı yaparak "Daha önce ABD’nin eski Başkanı Donald Trump yönetimine Assange’ı affetmeleri için bir mektup yazdım ancak cevap alamadım" ifadelerini kullandı.
Kaynak: Guardian, Independent