Washington Post'tan Çavuşoğlu'nun uluslararası soruşturma çağrısına destek
Washington Post gazetesinde İnsan Hakları İzleme Örgütü Washington Direktörü Sarah Margon’ın kaleme aldığı makalede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Cemal Kaşıkçı cinayeti konusunda uluslararası soruşturma çağrısına ilişkin, "Adaletin sağlanması için küresel çağrılar konusunda ya da Kaşıkçı'nın çocuklarına, babalarına gerçekten ne olduğu sorusunun cevabının verilmesi için bir adım atılacaksa, Türk Dışişleri Bakanı'nın uluslararası soruşturma çağrısı bu yolun öncüsü olmalı." ifadeleri yer aldı.
İnsan Hakları İzleme Örgütü Washington Direktörü Sarah Margon, ABD’nin saygın gazetelerinden Washington Post için "Birleşmiş Milletler (BM) soruşturması, Cemal Kaşıkçı için adalet sağlanmasında doğru bir yol sunacaktır" başlıklı bir yazı kaleme aldı.
Mevlüt Çavuşoğlu'nun Kaşıkçı cinayetine ilişkin gerçeklerin yavaş yavaş ortaya çıktığına değinilen makalede, buna rağmen Kaşıkçı için adaletin sağlanmasına yönelik açıklamaların yetersiz olduğu kaydedildi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun 14 Kasım'daki uluslararası soruşturma çağrısına işaret edilen makalede, "BM Genel Sekreteri'nin rehberliğinde uluslararası bir soruşturma çabası, gerçekte neler olduğunun ortaya çıkarabilir, cinayetin sorumlularını belirleyebilir ve bu kişilere gerekli cezaların verilmesini sağlayabilir. Soruşturma, Türkiye'nin halihazırda devam ettirdiği soruşturmayla paralel götürülüp, uluslararası bir meşruluk ve bağımsızlık eklenebilir." önerisi yapıldı.
Makalede, "Adaletin sağlanması için küresel çağrılar konusunda ya da Kaşıkçı'nın çocuklarına, babalarına gerçekten ne olduğu sorusunun cevabının verilmesi için bir adım atılacaksa, Türk Dışişleri Bakanı'nın uluslararası soruşturma çağrısı bu yolun öncüsü olmalı." ifadesi kullanıldı.
Cemal Kaşıkçı konusunda gerçekleştirilecek soruşturmada gazetecilerin korunması konusunda açık bir mesaj gönderilmesi gerektiği vurgulanan makalede, şu çağrı yapıldı:
- "Kaşıkçı'nın nişanlısı ve çocukları uluslararası toplumu gerçeği ortaya çıkarmak için ciddi adımlar atmaya çağırdı. Türk Dışişleri Bakanı da uluslararası bir soruşturmaya desteğini açıkça dile getirdi. Şimdi tam zamanı."
Opinion: A U.N. investigation would offer a true path to justice for Jamal Khashoggi https://t.co/1qbhQulhYE
— The Washington Post (@washingtonpost) 15 Kasım 2018
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu önceki gün yaptığı açıklamada, Kaşıkçı cinayeti konusunda şunları kaydetmişti:
- "İlk başlarda 'şimdilik biz Suudi Arabistan ile bir çalışma grubu kurduk, şu anda uluslararası mahkemeye götürmeyi düşünmüyoruz' dedik ama şu bulunduğumuz aşamada da artık uluslararası bir soruşturmanın şart olduğunu görüyoruz. Ne olursa olsun biz bu cinayetin tüm yönleriyle açıklığa kavuşması için ne gerekiyorsa yapacağız. Kapatmaya çalışmak, anlaşmaya çalışmak olmaz."
Kaşıkçı'nın vahşi bir cinayete kurban gittiğini belirten Çavuşoğlu, istihbarat ve emniyet birimlerinin toplanan delilleri görmek isteyenlere gösterdiğini ifade etmişti.
Çavuşoğlu, "Türkiye herhangi bir blöf yapmıyor. Türkiye'nin elinde ne varsa uluslararası toplumla paylaşmamız lazım." diye konuşmuştu.
Suudi Arabistan uluslararası soruşturma istemiyor
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cübeyr, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Kaşıkçı cinayetine ilişkin yaptığı uluslararası soruşturma çağrısını reddetmişti.
“Suudi Arabistan’ın, Kaşıkçı gibi davaları ele alabilecek bağımsız bir yasal sistemi var” diyen El Cübeyr, “Bu suça karışan herkes soruşturulacak ve yargılanacak” ifadelerini kullanmıştı.
Cübeyr, cinayetin ardından gözlerin çevrildiği Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın ise olayla ‘kesinlikle hiçbir ilgisi olmadığını’ savunmuştu.
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de cinayete ilişkin, "Bu, üst düzey bir emir vermeden gerçekleştirilemez. Tüm dünyanın aradığı cevap budur; üst düzey emri kim vermiştir?" açıklamasında bulunmuştu.
Suudi Savcı: 11 zanlıdan 5'i için idam cezası istendi
Suudi Arabistan Başsavcısı Suud El Muceb, Cemal Kaşıkçı cinayetinden tutuklanan 11 zanlıdan 5'i için idam cezası istemişti.
Suudi Savcı, eski Kraliyet Divanı Müsteşarı Kahtani'nin görevinin, Kaşıkçı'yı öldürme emri verilen İstanbul'a gelen ekiple buluşmak olduğunu, konsoloslukta kameraları kapatanları tespit ettiklerini, Kaşıkçı'nın öldürücü dozda ilaç ve boğuşma sebebiyle yaşamını yitirdiğini, Kaşıkçı'nın ölüm emrini, İstanbul'a gelen ikna ekibinin liderinin verdiğini, soruşturma kapsamında Kaşıkçı'nın cesedinin arandığını ve Kaşıkçı'nın cesedini teslim alan yerel işbirlikçinin yaklaşık görüntüsüne ulaşıldığını söyledi.
Kaşıkçı olayı
- ABD'de yaşayan Cemal Kaşıkçı, Türk nişanlısı Hatice Cengiz'le evlenmek için gerekli belgeleri almak üzere 2 Ekim'de Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu'na girmiş, dışarı çıkmaması üzerine nişanlısı, Kaşıkçı'nın vermiş olduğu tavsiye üzerine AK Parti Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay'ı arayarak haber vermişti.
- Yıllar boyunca Suudi Arabistan'da gazetecilik yapan Kaşıkçı, dönem dönem iktidarla ters düşmüştü. Son olarak 2017'de ülkesini terk eden ve iktidar tarafından Müslüman Kardeşler ile ilişkili olmakla suçlanan Kaşıkçı ABD'ye yerleşmiş ve Washington Post gazetesinde köşe yazmaya başlamıştı.
- Kaşıkçı'nın evlilik için gerekli belgeleri ABD'deki Suudi Arabistan Büyükelçiliği'nden almak istediği fakat elçilik tarafından Türkiye'ye yönlendirildiği öne sürülmüştü.
- Riyad yönetimi ise 2 Ekim'de Türkiye'deki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na girdikten sonra bir daha kendisinden haber alınamayan Kaşıkçı’nın öldürüldüğünü yaklaşık 3 hafta sonra teyit etmişti.
- Uluslararası baskı üzerine açıklama yapan Riyad, cinayet kapsamında 18 Suudi vatandaşının gözaltına alındığını açıklamıştı.