Türkiye'nin elindeki F-35 kozu: SU-57
Türkiye ve ABD arasındaki 'F-35 krizi', sevkiyatların durdurulma kararı, pilot eğitimlerinin askıya alınması gibi birçok açıklamanın ardından süreç şuan olağan seyrinde sürse de, F-35'in 8 üreticisinden biri olan Türkiye'nin F-35 üzerinden 'ambargoyla' tehdit edilmesi iki komşu ülke Türkiye ve Rusya'nın yakınlaşma seçeneğini daha da güçlendiriyor. Türkiye'nin F-35 programından çıkarılması halinde Rus yapımı SU-57'ye yönelme ihtimali kuvvet kazanırken Türkiye'nin elini güçlendirecek 'alternatif' uçağın genel özelliklerini masaya yatırıyoruz.
ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alımına ilişkin, “Eğer Türkiye S-400 alımına devam ederse F-35 programından çıkarılma riskiyle karşı karşıya kalır.” dedi.
- ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Türkiye’ye kasım ayında gönderilmesi planlanan iki F-35 uçağı için hazırlık faaliyetlerinin ve uçakla ilgili sevkiyatların durdurulduğunu açıkladı.
2002 yılında F-35 programına dahil olan Türkiye, yaklaşık 900 milyon dolar harcadığı uçakları alamama tehlikesiyle karşı karşıya.
Sebep olarak ise, Rusya'dan alınan S-400 füze savunma sistemi gösteriliyor. Türkiye ABD'nin füze savunma sistemi Patriot'u istemiş fakat gerekli şartlar üzerinde uzlaşamama sonucu Rus yapımı S-400 füze savunma sistemine yönelmişti.
NATO üyesi olan müttefiki Türkiye'nin bu hamlesinden rahatsızlık duyan ABD, F-35 uçakları üzerinden ambargo uygulamak istedi. Gerekçe olarak ise S-400'lerin NATO savunma sistemine aykırılığı gösterildi.
- Bu ikili restleşmenin ardından Türkiye, 'ortak teknik komisyon kuralım, çözüm üretsin' dese de ABD buna şimdilik yaklaşmıyor.
Türkiye, F-35 uçaklarına yaklaşık 400 parça ürün desteği veriyor. Türkiye'nin programdan çıkarılması halinde ise ABD'nin planlanan üretimi gerçekleştirememesi anlamına geliyor.
F-35'in alternatifi: SU-57
Tüm bu süreçler yaşanırken, F-35 programından çıkarılma ihtimali Türkiye'yi yeni alternatifler aramaya yönlendiriyor. Bunun da en kuvvetli adayı Rusya'nın '5. nesil savaş uçağı' SU-57'ler...
Radara yakalanmama üzerine tasarlanan SU-57'ler 1 kişilik ve 19.8 metre uzunluğunda. Boş ağırlığı 18 ton olan uçağın yüklü ağırlığı ise 25 ton...
Uçağın, ihracat onayının çıkması ve Rusya'nın ortak üretime sıcak bakması Türkiye'nin elini güçlendirirken ABD'nin tavrı Türkiye'nin süreçte atacağı adımları da şekillendirecek gibi görünüyor.
Türkiye'nin stratejisi
Patriot füze savunma sistemini vermeyen ABD, Türkiye'nin S-400 hamlesinin ardından bu kararından vazgeçmişti. Türkiye'nin stratejik olarak SU-57'ye yönelmesi, ABD'nin F-35'ler üzerindeki 'ambargoyu' esnetip esnetmeyeceğini ise bize süreç gösterecek.
Türkiye'nin 'tehdit' edildiği bir başka konu ise NATO üyeliğinden çıkarılması. Bölgede önemli bir gücün yanı sıra coğrafi olarak kritik bir noktada olan Türkiye, NATO'nun Karadeniz'deki en önemli müttefiki konumunda. Boğazlar ve jeopolitik konumu göz önüne alındığında Türkiye'den kolay kolay vazgeçilemeyeceğini söylememiz mümkün.
SU-57'in teknik özellikleri
İlk uçuşunu 2010 yılında yapan Su-57, sadece Rusya'da kullanılıyor. Takviyesiz süpersonik uçuş imkanı tanıyan Su-57, hayalet teknoloji kullanılarak üretildi. Kısa mesafelerde kalkış ve iniş sağlayan uçaklar, 'süper manevra' kabiliyetine sahip.