Türkiye'nin BRICS'e katılma talebinde bulunduğu iddia edildi

Arşiv
Arşiv

Bloomberg, Türkiye'nin BRICS'e resmen katılmayı talep ettiğini ileri sürdü. Türkiye konu hakkında henüz bir açıklama yapmadı.

Türkiye'nin BRICS grubuna resmen katılma talebinde bulunduğu iddia edildi.

Bloomberg'in kendi kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Türkiye, küresel ölçekte nüfuzunu artırmak ve dünyada yeni bağlar inşa etmek amacıyla BRICS'e katılma talebinde bulundu.

Türkiye ve BRICS'ten konuya ilişkin resmi bir açıklama gelmedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 31 Ağustos'ta yaptığı konuşmada "Türkiye, Doğu ve Batı ile ilişkilerini eş zamanlı bir şekilde geliştirirse güçlü, müreffeh, itibarlı ve etkin bir ülke olabilir. Bunun dışında her yol Türkiye'ye fayda değil, zarar verir, denklem dışına atar. Dolayısıyla biz birilerinin iddia ettiği gibi Avrupa Birliği ile Şangay İşbirliği Teşkilatı arasında bir tercih yapmak mecburiyetinde değiliz. Tam aksine, hem bunlarla hem de diğer kuruluşlarla ilişkilerimizi 'kazan-kazan' temelinde geliştirmek durumundayız." ifadesini kullanmıştı.

Erdoğan ayrıca "360 derecelik bakış açısıyla meselelere yaklaşacak, olabilecek en geniş perspektifle gelişmeleri değerlendireceğiz. Doğu ile ilişkilerimizi güçlendirirken Batı ile köklü iş birliğimizi ilerletmenin yollarını arayacağız." demişti.

Uzmanlar, Türkiye'nin, jeopolitik gücü ve güçlü sanayisiyle birliğe karşılıklı avantajlar sağlayabileceği düşünüyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin daha önce Türkiye'nin BRICS'e yönelik gösterdiği ilgiden memnuniyet duyduğunu belirtmişti.

BRICS nedir?

Başlangıçta Güney Afrika’yı içermeyen “BRIC” kısaltması, 2001’de İngiliz ekonomist Jim O'Neill tarafından Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in büyüme potansiyelini vurgulayan bir makalede kullanılarak literatüre girmişti.

Birliğin kuruluşu ise Rusya’nın girişimleriyle, ABD ve Batılı ülkelerin küresel hakimiyetini dengeleyecek gayri resmi bir platform olarak 2009’a dayanıyor. Güney Afrika’nın da bir yıl sonra davet edilmesiyle birlik bugünkü BRICS adını aldı.

Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, bu yıl katılan beş yeni ülkeyle birlikte BRICS’in ekonomik büyüklüğü 29,5 trilyon doları geçerken, küresel ekonomideki payı da yüzde 28’e çıktı.

Çin, 18,5 trilyon dolarlık ekonomisiyle birliğin bu alanda açık ara lideri konumunda. Hindistan 4,1 trilyon dolar, Brezilya 2,2 trilyon dolar, Rusya 1,9 trilyon dolar, Suudi Arabistan ise 1,1 trilyon dolar büyüklükteki ekonomileriyle Çin’i takip ediyor.

Üye diğer ülkelerden BAE 536 milyar dolar, Güney Afrika 401 milyar dolar, İran 386 milyar dolar, Mısır 257 milyar dolar ve Etiyopya 192 milyar dolar ekonomik büyüklüğe sahip. Genişleyen yeni BRICS'in toplam nüfusu ise yaklaşık 3,5 milyara çıkarken bu da dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 44’üne tekabül ediyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >