Türkiye 17 basamak yükseldi
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Dünya Bankası’nın İş Yapma Kolaylığı 2019 Raporu’nda Türkiye'nin 2018’e göre 17 basamak yükselerek 190 ülke arasında 43. sıraya yerleştiğini açıkladı.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak sosyal medya hesabı üzerinden Türkiye'ye yönelik sevindirici bir gelişmenin haberini verdi. Bakan Albayrak İş Yapma Kolaylığı 2019 Raporu'nda Türkiye'nin 17 basamak yükseldiğini açıkladı.
Bakan Albayrak'ın sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamalar şöyle;
- Dünya Bankası’nın İş Yapma Kolaylığı 2019 Raporu’nda Türkiye 2018’e göre 17 basamak yükselerek 190 ülke arasında 43. sıraya geldi.
- Ülkemiz 2018’de gerçekleştirdiği reformlar sayesinde bu yıl ilk kez en fazla reform yaparak iyileşme gösteren 10 ülke arasında yer aldı.
- Küresel yatırımcılar için bir teşvik işlevi gören rapor, uyguladığımız politikaların yatırımcı güvenini yükseltmedeki başarısını da ortaya koymuştur.
- Ekonominin her alanında güçlü politikalarımızı kararlılıkla hayata geçirecek ve bu güveni çok daha yukarı taşıyacağız.
- Dünya Bankası’nın İş Yapma Kolaylığı 2019 Raporu’nda Türkiye 2018’e göre 17 basamak yükselerek 190 ülke arasında 43. sıraya geldi. Ülkemiz 2018’de gerçekleştirdiği reformlar sayesinde bu yıl ilk kez en fazla reform yaparak iyileşme gösteren 10 ülke arasında yer aldı.
Dünya Bankası’nın İş Yapma Kolaylığı 2019 Raporu’nda Türkiye 2018’e göre 17 basamak yükselerek 190 ülke arasında 43. sıraya geldi.
— Berat Albayrak (@BeratAlbayrak) 1 Kasım 2018
Ülkemiz 2018’de gerçekleştirdiği reformlar sayesinde bu yıl ilk kez en fazla reform yaparak iyileşme gösteren 10 ülke arasında yer aldı.
Türkiye yargı idaresinde en iyi yedi ülkeden birisi
Dünya Bankasından yapılan açıklamada Türkiye’nin en iyi performans gösterdiği alanlar; küresel sıralamada 19’uncı sırada yer aldığı sözleşmelerin icrası ve 26’ncı sırada yer aldığı azınlık yatırımcıların korunması alanları oldu.
- Örneğin, Türkiye’de ticari bir ihtilafın yerel ilk derecede mahkemesinde çözülmesinin maliyeti talep edilen tutarının yüzde 25’i seviyesinde iken, bu oranın bölgesel ortalaması yüzde 26,3’tür.
Türkiye aynı zamanda dünya genelinde yargı idaresi endeksinde 15 veya daha yüksek puana sahip yedi ülkeden birisidir.
Türkiye küresel sıralamada 39’uncu sırada yer aldığı tapu siciline kayıt alanında da iyi bir performans sergilediği ve sadece 5 gün süren gayrimenkul devri tescil süreci bölge ortalamasından dört kat daha hızlı olduğu da belirtildi.
Uluslararası Yatırımcılar Derneği - YASED Başkanı Ahmet Erdem, uluslararası yatırımcılar için önemli bir gösterge olarak kabul edilen 'Dünya Bankası İş Yapma Kolaylığı Endeksi'nde Türkiye'nin bir önceki yıla göre 17 basamak yükselmesinin büyük bir başarı olduğunu bildirdi.
Ahmet Erdem yaptığı yazılı açıklamada, ülkelerin küresel çapta daha fazla doğrudan yatırım çekme konusunda rekabet ettiği bir dönemde, Türkiye'nin iş yapma kolaylığı açısından kat ettiği mesafenin önemine değinerek, şunları söyledi:
Türkiye'nin Dünya Bankası İş Yapma Kolaylığı" Endeksi'nde bir önceki seneye göre 17 basamak yükselmesi, ülkemizin söz konusu kriterlerde kat ettiği çok önemli iyileşmelerin bir göstergesi ve başarıyla hayata geçirdiği reformların bir sonucudur. Alınan bu sonuç, gerek mevcut yatırımların verimliliği gerekse yeni yatırımlar açısından çok olumlu ve önemli bir gelişmedir. Türkiye, ayrıca bu yıl 190 ülke arasında iş yapma kolaylığı kriterlerinde yaptığı reformlar ile en fazla iyileşme gösteren ilk 10 ülke arasında yer almış olup, Avrupa'dan bu listeye giren tek ülke olmuştur.
- İş Yapma Kolaylığı Raporu ve Endeksi nedir?
- Dünya Bankası tarafından her yıl yayınlanan şirket kuruluşu, dış ticaret süreçleri, kredi temini, vergi ödeme, icra- iflas ve inşaat izin süreçleri gibi birçok alanda şirketler açısından kolaylık sağlanan uygulamaların derecelendirildiği, uluslararası yatırımcılar tarafından yatırım kararının alınması aşamasında rehber olarak kabul edilen bir çalışmadır. Dünya Bankası'nın İş Yapma Kolaylığı Endeksi'nde yer alan kriterleri iyileştiren ülkeler, yatırım çekme noktasında rekabet güçlerini artırmaktadır.
Johannes Zutt: Rapor yatırımcıyı teşvik edecek
Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Johannes Zutt açıklanan raporla ilgili olarak şunları belirtti: "Hükümetin yatırımları arttırmak ve daha fazla istihdam oluşturmak amacıyla iş ortamının geliştirilmesine ilişkin bu önemli gündeme verdiği önceliği vurgulamaktan memnuniyet duymaktayım. Türkiye’deki mevcut ekonomik ortam göz önüne alındığında, İş Yapma Kolaylığı çalışmasının birçok alanında iş yapma sürecinin sadeleştirildiğini görmek hem küresel iş çevreleri hem de yerli girişimciler için teşvik edicidir".