Türkiye'de ölümlerin %87.5'i bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklanıyor
Kanser, diyabet gibi hastalıkların temelinde sigara ve alkol kullanımı, fiziksel hareketsizlik ve sağlıksız beslenme olarak göze çarpıyor. Ülke ekonomisine maliyeti ise 69.7 milyar lira.
Türkiye'de bulaşıcı olmayan (kronik) hastalıkların önlenmesi ve kontrolü için yatırım gerekçeleri raporu düzenlendi. Hazırlanan rapora göre, kanser, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet ve kronik hava yolları hastalıkları gibi bulaşıcı olmayan hastalıklarla, alkol kullanımı, fiziksel hareketsizlik, sağlıksız beslenme gibi hastalıkların risk faktörleri, dünya genelinde her geçen gün artan halk sağlığı ve kalkınma sorunu olarak kendini gösteriyor.
Türkiye'de ölümlerin yüzde 87.5'inin bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklandığı, bu hastalıkların ne olduğu engellilik ve erken ölümlerin sonucunda ülkede iş gücü açısından üretkenliğin ciddi bir şekilde etkilendiği raporda belirtildi.
''Kronik hastalıklara bağlı erken ölüm olasılığı yüzde 16,8''
Raporda, dört ana kronik hastalığa (kanser, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet ve kronik hava yolu hastalıkları) bağlı erken ölüm olasılığının erkekler için yüzde 22,5, kadınlar için yüzde 11,6 olmak üzere ortalama yüzde 16,8 olduğu aktarıldı.
Türkiye'de 15 yaş ve üstü yetişkinlerin 3'te 2'sinin aşırı kilolu, her 10 yetişkinden 3'ünün obez olduğuna dikkat çekildi.
Türkiye Hane Halkı Sağlık Araştırması sonuçlarına da yer verilen raporda, erkeklerin yüzde 43,6'sının, kadınların yüzde 19,7'sinin tütün ürünü kullandığına, erkeklerin yüzde 13,1'inin alkol tükettiği ve bunların yüzde 8,7'sinin ağır düzeyde alkol aldığına işaret edildi.
Tuz tüketiminin Türkiye'de kişi başı 9,9 gramla DSÖ'nün belirttiği miktarın yaklaşık 2 katına denk geldiği belirtilen raporda, fiziksel hareket durumundan bakıldığında ise Türkiye'de yetişkinlerin yüzde 43,6'sının, özellikle kadınların yüzde 53,9'unun DSÖ'nün önerdiği oranları kapsamadığı vurgulandı.