Türkiye'de jeotermal enerji
Türkiye konum itibariyle jeotermal enerjide büyük bir potansiyel olmasına rağmen, bu potansiyeli yeterli düzeyde kullanamamaktadır. Türkiye'de kullanılan toplam enerjide, jeotermal enerjinin payı yüzde 2 dolaylarındadır. Son yıllarda yapılan büyük yatırımlar sayesinde Türkiye, jeotermal elektrikte sektörel bazda en hızlı gelişim gösteren ülkesi olmuştur.
Türkiye jeotermal enerjide büyük bir potansiyele sahip olmasına rağmen, kullanımda oldukça az bir paya sahiptir. Yenilenebilir enerji olmasından dolayı tercih sebebi olan jeotermal enerjiyi sizler için derledik...
Jeotermal enerji nedir?
- Jeotermal, yer kabuğunun çeşitli derinliklerinde birikmiş ısının oluşturduğu, kimyasallar içeren sıcak su, buhar ve gazların genel adıdır. Jeotermal enerji de bu jeotermal kaynaklardan ve bunların oluşturduğu enerjiden doğrudan veya dolaylı yollardan faydalanmayı kapsamaktadır.
- Jeotermal enerji yeni, yenilenebilir, sürdürülebilir, tükenmez, ucuz, güvenilir, çevre dostu, yerli ve yeşil bir birincil enerji kaynağı olması bakımından oldukça önemlidir.
Jeotermal enerjinin Türkiye tarihi
Türkiye'nin ilk jeotermal merkezi ısıtma sistemi Gönen, Balıkesir ve Kozaklı 'da 1987 tarihinde işletmeye açılmıştır.
Türkiye’nin en büyük jeotermal santrali olan ve 47,4 MWe enerji üreten, Aydın-Germencik Jeotermal Enerji Santrali'nin devreye alımı 2009 yılında gerçekleştirildi.
- Türkiye'de jeotermal enerji tespitine ve bu enerjinin kullanımına dönük çalışmalar özellikle İzmir ve Ege Bölgesi'nin bazı diğer noktalarında görülmektedir.
İzmir'in Balçova ve Narlıdere ilçelerinde halen yaklaşık 15 bin konut jeotermal enerji ile ısıtılmaktadır. Seferihisar, Dikili, Bergama, Çeşme, Aliağa, Urla, Güzelbahçe, Bayındır, Menderes, Kemalpaşa ve Kozaklı ilçelerinde de varlığı bilinen jeotermal kaynaklarının kullanılması halinde, sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde 220 bin konutu ısıtabilecek kapasiteye ulaşılabileceği hesaplanmıştır.
Türkiye'de çalışmakta olan toplam 32 adet jeotermal enerji santrali bulunuyor. Santrallerin kurulu olduğu iller ve santral sayıları şöyledir:
- Aydın (20), Denizli(5), Manisa(5), Çanakkale (2). Ayrıca; Aydın'da 4, Manisa'da 2, Denizli'de 1 adet jeotermal santral kurma çalışmaları devam etmektedir. 820,86 MW kurulu gücündeki santraller Türkiye'nin toplam kurulu gücünün %2'sini oluşturmaktadır.
Jeotermal enerjiden elektrik üretimindeki ilk 5 ülke
- *ABD
- *Filipinler
- *Endonezya
- *Meksika
- *Yeni Zelenda
Jeotermal enerjinin, rüzgar, hidroelektrik, güneş ve biyokütleye oranla en hızlı büyüyen enerji sektörü olduğu bilinmektedir.
Jeotermal santral yatırımcı şirketleri son 8 ayda, yüzde 70'lik bir büyüme oranı göstermiştir.
- Jeotermal enerjiden elektrik üretimi, 690 MWe'den 1007.8 MWe'ye yükselmiştir.
Sektör bazında en hızlı büyüyen ülke
Jeotermal elektrik sektöründe en hızlı büyüyen ülke olarak tarihe geçen Türkiye, 2017 yılının ilk yarısı itibariyle 7. sırada bulunurken, 4.2 milyar dolarlık yatırımlar ile 1007.8 Mega Watt'a ulaşarak uluslararası bir başarı göstererek dünya dördüncülüğüne yerleşmiştir.
Türkiye'nin teorik olarak 31.500 MWe jeotermal potansiyeli bulunmaktadır.
Jeotermal enerjinin arama maliyeti oldukça yüksek olmasına rağmen, kullanım alanındaki çok yönlülük ve kolaylığı, jeotermal enerjiyi cazip hale getirmektedir.
Jeotermal kaynak aramaları için 3 bin veya daha fazla bir derin sondaj gerekirken, sondajın metre maliyeti 1500 dolar civarındadır.
Jeotermal enerjinin kullanım alanları
Jeotermal enerji sadece elektrik üetiminde kullanılmamaktadır.
- *Elektrik üretimi
- *Isıtma
- *Endüstriyel kullanım
- *Kimyasal madde üretimi
- *Termal turizm ve balneojik banyolar
- *Maden/içme suyu üretimi