Türkiye gri listeden çıkarıldı
Türkiye, Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü (FATF) gri listesinden çıkarıldı. Uzmanlar gri listeden çıkışın yatırımcı girişlerinde artış sağlayacağını vurguluyor.
Singapur'un iki yıl süreyle üstlendiği dönem başkanlığında bu yıl 23-28 Haziran'da 6'ncısı düzenlenen ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) bünyesinde faaliyet yürüten FATF Genel Kurulu tamamlandı.
OECD'nin açıklamasına göre, FATF Genel Kurulu iki ülkeyi 'gri liste' olarak tabir edilen 'artırılmış izleme sürecinden' çıkardı.
Genel Kurul, daha önce karşılıklı değerlendirmeler sırasında tespit edilen stratejik karapara aklama ve terörün finansmanıyla mücadelede (AML/CFT) eksikliklerini giderme konusunda kaydettikleri ilerlemeden dolayı, Türkiye ve Jamaika'yı tebrik etti.
Genel Kurul, Türkiye ve Jamaika'nin artık FATF'ın artırılmış izleme sürecine tabi olmayacağına karar verdi.
Bir hafta süren FATF Genel Kurul toplantılarına 200'ün üzerinde hükümet ve Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu, INTERPOL ve Egmont Mali İstihbarat Birimleri de dahil olmak üzere gözlemci kuruluşları temsil eden delegeler katıldı.
Yatırım girişlerini destekleyecek
Türkiye'nin gri listeden çıkışında, uygulanan politikaların önemi büyük. Bu kapsamda gri listeden çıkışın ekonomiye de olumlu yansımaları olacak.
Gri listeden çıkışın, küresel bazda ticari ilişkileri güçlendirmesi bekleniyor. Yatırım girişlerini destekleyeceği vurgulanıyor.
Gri liste nedir?
Gri liste, kara para aklama, terörün finansmanı ve yayılmasının önlenmesi konularında uluslararası alanda yakından izlenen ülkelerin listesidir. Bu liste, FATF (Mali Eylem Görev Gücü) tarafından belirlenir ve bu konularda düzenlemeleri ve uygulamaları iyileştirmeleri için ülkeleri teşvik etmek amacıyla oluşturulmuştur.
Gri listeden çıkarılan ülkeler
- Bulgaristan
- Filipinler
- Güney Afrika
- Hırvatistan
- Suriye
- Kenya
- Vietnam
- Mali
- Senegal
- Mozambik
- Yemen
Bakan Şimşek'ten "Başardık" paylaşımı
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) Gri Liste'deki durumunun ele alındığı toplantıdan sonra resmi açıklama öncesi “Başardık” mesajıyla paylaştı.
Başardık 🇹🇷
— Mehmet Simsek (@memetsimsek) June 28, 2024
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz tüm kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür etti
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında, "Bu gelişme ile birlikte uluslararası yatırımcıların ülkemizin finansal sistemine olan güveni daha da güçlenmiştir. Kararın, hem finans sektörümüz hem de reel sektörümüz açısından son derece olumlu sonuçları olacaktır" dedi.
Kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanının engellenmesine yönelik tamamlamış olduğumuz eylem planı sayesinde, Türkiye bugün gri listeden çıkmıştır.
— Cevdet Yılmaz (@_cevdetyilmaz) June 28, 2024
Bu gelişme ile birlikte uluslararası yatırımcıların ülkemizin finansal sistemine olan güveni daha da güçlenmiştir. Kararın,…
Hazine ve Maliye Bakanlığı başta olmak üzere, bu süreçte emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür eden Yılmaz şu ifadeleri kullandı:
"Kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanının engellenmesine yönelik tamamlamış olduğumuz eylem planı sayesinde, Türkiye bugün gri listeden çıkmıştır. Bu gelişme ile birlikte uluslararası yatırımcıların ülkemizin finansal sistemine olan güveni daha da güçlenmiştir. Kararın, hem finans sektörümüz hem de reel sektörümüz açısından son derece olumlu sonuçları olacaktır.
Türkiye’nin gri listeden çıkmış olması, uluslararası kaynak girişini hızlandıracak ve borçlanma maliyetleri üzerinde pozitif etki yaratacaktır. Ülkemize yönelik sermaye akışının ivmelenmesiyle Türk lirası varlıklara olan ilginin artması, dezenflasyon sürecini de hızlandıracaktır.
Hazine ve Maliye Bakanlığımız başta olmak üzere, bu süreçte emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyoruz. "