Türkiye Doğu Akdeniz'de el yükseltiyor: Suriye ile deniz yetki anlaşması imzalanacak
Suriye'de Esad'ın devrilmesinin ardından kurulan yeni yönetimle ilk teması kuran ülkelerden biri olan Türkiye, ilerleyen dönemde Suriye ile deniz yetki alanı anlaşması yaparak Doğu Akdeniz'de elini güçlendirmeyi planlıyor.
Beşar Esad rejiminin devrilmesi ve Şam'da Ahmet el Şara liderliğinde geçiş hükümetinin kurulmasının bölgesel çapta yankıları sürüyor. Suriye'de kurulan yeni yönetimle ilk temasa geçen ülkelerden biri Türkiye olmuş ve bu ziyaretler sırasında iki ülke arasında ilerleyen dönemde birçok alanda ciddi işbirliği yapılacağına yönelik sinyaller verilmişti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bu kapsamda ilerleyen dönemde Türkiye ve Suriye alanında deniz yetki anlaşması imzalanacağını açıkladı.
Suriye’de hava, demiryolu, karayolları ve iletişim hizmetlerini içeren acil eylem planı üzerinde çalıştıklarını ifade eden Bakan Uraloğlu "Havalimanlarını aktif hale getireceğiz" şeklinde konuştu. Uraloğlu "Kalkınma Yolu projesi çerçevesinde Irak’ın Fav Limanı bu yıl açılacak. Bu yol bin 200 kilometrelik bir yoldur. Irak Yönetimi ile Kuzey Irak yönetimi arasında bir görüş ayrılığı var. Kalkınma Yolu projesi Suriye’den geçebilir olmalı" dedi.
'Doğu Akdeniz'de çıkarlarımıza göre hareket edeceğiz'
Suriye'nin Akdeniz'e olan kıyı uzunluğunu hatırlatan Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki çıkarları gözeterek hareket edeceğini ifade ederek "Limanlarının neredeyse hiç gelişmediğini biliyoruz. Oralara muhtemelen belli yatırımların yapılması noktasında tespitlerimiz ve gayretlerimiz olacak. İlerleyen zamanda bir deniz yetki anlaşması muhtemelen yapılıp, Doğu Akdeniz'deki çıkarlarımızın korunması noktasında vaziyet almamız kesinlikle söz konusu olacak" şeklinde konuştu.
'Devletlerin aralarında antlaşma yapması egemenlik hakkıdır'
Söz konusu deniz yetki anlaşmasının imzalanması halinde daha önce Libya ile deniz yetki alanı anlaşması imzalayarak Yunanistan'ın Doğu Akdeniz üzerindeki hedeflerini diplomatik olarak zayıflatmış olan Türkiye'nin bu anlamda elini diplomatik anlamda daha güçlendirmesi ve "Mavi Vatan" tezininin uluslararası ikna ediciliğini daha da güçlendirmesi bekleniyor.
Daha önce konu ile ilgili görüşlerini belirtirken Suriye'nin Türkiye ile böyle bir anlaşma yapmasının mümkün olduğunu dile getiren ve Libya ile imzalanan deniz yetki alanı anlaşmasının mimarlarından birisi olan Müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı "Türkiye ile Suriye ve hatta KKTC arasında Deniz Yetki Alanları Sınırlandırma Antlaşması yapılması hukuken uygun ve teknik olarak mümkündür. Devletlerin aralarında antlaşma yapması egemenlik hakkıdır" şeklinde konuşmuş ve "Yunanistan’ın buna itirazı ise küstahlık ve saygısızlıktır" demişti.