Türk mimarisinde İtalyan imzası

İstanbul doğumlu İtalyan mimar Giulio Mongeri, Türkiye’de yaşadığı dönem boyunca birçok önemli eser inşa etti. Birinci Ulusal Mimarlık Akımı’nın öncülerinden olan Mongeri’nin eserlerinin önünden belki de her gün geçiyoruz…



Günlük hayatın koşuşturması nedeniyle bazen gözümüzün önündeki değerli eserleri fark edemiyoruz. Bunlardan bazıları da Giulio Mongeri'ya ait. İtalyan kökenli Türk vatandaşı Mongeri, ikinci dünya savaşına kadar Türkiye'de çok önemli eserler yaptı. Özellikle Cumhuriyet'in ilk yıllarında İstanbul ve Ankara'da yaptığı binalar günümüzde faal olarak kullanılıyor.

Birinci Ulusal Mimarlık Akımı’nın temsilcisi
Giulio Mongeri, 1873 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İstanbul doğumlu İtalyan kökenli Mongeri, Birinci Ulusal Mimarlık Akımı'nın önemli temsilcilerindendir.
Birinci Ulusal Mimarlık Akımı’nın temsilcisi Giulio Mongeri, 1873 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İstanbul doğumlu İtalyan kökenli Mongeri, Birinci Ulusal Mimarlık Akımı'nın önemli temsilcilerindendir.
1930'lu yıllarda önemli eserlere imza attı
Mongeri başta İstanbul ve Ankara olmak üzere 1900-1930 yılları arasında birçok önemli esere imza attı.
1930'lu yıllarda önemli eserlere imza attı Mongeri başta İstanbul ve Ankara olmak üzere 1900-1930 yılları arasında birçok önemli esere imza attı.
İtalya'ya döndü
Mongeri, İkinci Dünya Savaşı'nın çıkmasıyla birlikte iki kızını da yanına alarak İtalya'ya döndü. Mongeri'nin bir kızı ve ailesi İstanbul'da kaldı. Mongeri, İtalya'ya döndükten 10 sene sonra kızını ve torunlarını ziyaret için İstanbul'a döndü. İstanbul'da iki ay kaldıktan sonra İtalya'ya dönen Mongeri, kısa bir süre sonra vefat etti.
İtalya'ya döndü Mongeri, İkinci Dünya Savaşı'nın çıkmasıyla birlikte iki kızını da yanına alarak İtalya'ya döndü. Mongeri'nin bir kızı ve ailesi İstanbul'da kaldı. Mongeri, İtalya'ya döndükten 10 sene sonra kızını ve torunlarını ziyaret için İstanbul'a döndü. İstanbul'da iki ay kaldıktan sonra İtalya'ya dönen Mongeri, kısa bir süre sonra vefat etti.
Mimariden uzak kaldı
1953 yılında hayata gözlerini yuman Mongeri, İtalya'ya göç ettiğinde mimarlıktan uzaklaşmış ve resim sanatına yönelmiş.
Mimariden uzak kaldı 1953 yılında hayata gözlerini yuman Mongeri, İtalya'ya göç ettiğinde mimarlıktan uzaklaşmış ve resim sanatına yönelmiş.
St. Antuan Katolik Kilisesi
Giulio Mongeri'nin Türkiye'de yaptığı eserler arasında İstanbul'daki St. Antoine Katolik Kilisesi de yer alır. Kilise, Neogotik üslubunda, betonarme olarak inşa edilmiştir. Kilise, İstiklal Caddesi'ndeki ilk betonarme yapılardandır.
St. Antuan Katolik Kilisesi Giulio Mongeri'nin Türkiye'de yaptığı eserler arasında İstanbul'daki St. Antoine Katolik Kilisesi de yer alır. Kilise, Neogotik üslubunda, betonarme olarak inşa edilmiştir. Kilise, İstiklal Caddesi'ndeki ilk betonarme yapılardandır.
Karaköy Palas
İstanbul Karaköy'de bulunan bina 1920'de inşa edildi. Giulio Mongeri'nin önemli eserlerinden biri olan bina, günümüzde Halkbank'ın Karaköy Şubesi olarak faaliyet göstermekte.
Karaköy Palas İstanbul Karaköy'de bulunan bina 1920'de inşa edildi. Giulio Mongeri'nin önemli eserlerinden biri olan bina, günümüzde Halkbank'ın Karaköy Şubesi olarak faaliyet göstermekte.
Maçka Palas
1922 yılında yapılan bina İstanbul Nişantaşı'nda bulunuyor. Bina, İtalyan tüccar Vincenzo Caivano tarafından karşısındaki İtalyan Elçiliği'nin çalışanlarına kiralamak umuduyla yaptırılmış. Maçka Palas'ın üst katları otel, alt katı mağaza olarak kullanılmaktadır. Mongeri bu eserinde Milano saraylarının mimarisinden etkilenmiştir.
Maçka Palas 1922 yılında yapılan bina İstanbul Nişantaşı'nda bulunuyor. Bina, İtalyan tüccar Vincenzo Caivano tarafından karşısındaki İtalyan Elçiliği'nin çalışanlarına kiralamak umuduyla yaptırılmış. Maçka Palas'ın üst katları otel, alt katı mağaza olarak kullanılmaktadır. Mongeri bu eserinde Milano saraylarının mimarisinden etkilenmiştir.
Osmanlı Bankası
Ankara Ulus'ta yer alan bina 1926 yılında inşa edildi. Mimarisiyle dikkat çeken bina döneminde üç yüz bin TL'ye mal oldu. 1926 yılında Osmanlı Bankası için yapılan bina daha sonra Garanti Bankası'na geçti.
Osmanlı Bankası Ankara Ulus'ta yer alan bina 1926 yılında inşa edildi. Mimarisiyle dikkat çeken bina döneminde üç yüz bin TL'ye mal oldu. 1926 yılında Osmanlı Bankası için yapılan bina daha sonra Garanti Bankası'na geçti.
İnhisarlar (Tekel) Başmüdürlük Binası
Ankara Ulus'ta bulunan İnhisarlar (Tekel) Başmüdürlük Binası, 1928 yılında Mongeri tarafından yapıldı. Binada Osmanlı mimarisinin geleneksel izleri de bulunuyor.
İnhisarlar (Tekel) Başmüdürlük Binası Ankara Ulus'ta bulunan İnhisarlar (Tekel) Başmüdürlük Binası, 1928 yılında Mongeri tarafından yapıldı. Binada Osmanlı mimarisinin geleneksel izleri de bulunuyor.
Taksim Cumhuriyet Anıtı
Taksim Cumhuriyet Anıtı'nı İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica yapmıştır. Hadi Bara ve Sabiha Bengütaş'ın desteğiyle anıt 1928'de tamamlanmıştır. Anıtın kaide ve çevre düzenlemesini ise Giulio Mongeri yapmıştır.
Taksim Cumhuriyet Anıtı Taksim Cumhuriyet Anıtı'nı İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica yapmıştır. Hadi Bara ve Sabiha Bengütaş'ın desteğiyle anıt 1928'de tamamlanmıştır. Anıtın kaide ve çevre düzenlemesini ise Giulio Mongeri yapmıştır.
Ziraat Bankası Genel Müdürlük Binası
Mongeri'nin Ankara Ulus'ta ki bir diğer eseri ize Ziraat Bankası binasıdır. Mongeri tarafından tasarlanan bina 1925-1929 yılları arasında tamamlanmıştır. Bina günümüzde Ziraat Bankası Müzesi olarak hizmet vermektedir.
Ziraat Bankası Genel Müdürlük Binası Mongeri'nin Ankara Ulus'ta ki bir diğer eseri ize Ziraat Bankası binasıdır. Mongeri tarafından tasarlanan bina 1925-1929 yılları arasında tamamlanmıştır. Bina günümüzde Ziraat Bankası Müzesi olarak hizmet vermektedir.
Türkiye İş Bankası Genel Müdürlük
Ankara Ulus'ta bulunan Türkiye İş Bankası Genel Müdürlüğü binası da Mongeri'nin eseridir. 1929'da inşa edilen yapıda Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin yanı sıra Fransız tarzı da kullanılmıştır.
Türkiye İş Bankası Genel Müdürlük Ankara Ulus'ta bulunan Türkiye İş Bankası Genel Müdürlüğü binası da Mongeri'nin eseridir. 1929'da inşa edilen yapıda Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin yanı sıra Fransız tarzı da kullanılmıştır.
Çelik Palas
Bursa'da bulunan Çelik Palas Otel, Mustafa Kemal Atatürk'ün isteği üzerine inşa edildi. Mongeri, otel inşaatı öncesinde en güzel yeri bulabilmek için aylarca Bursa'da yaşamış, Bina 1935 yılında tamamlanmış. Bina 2009 yılında ise restore edildi.
Çelik Palas Bursa'da bulunan Çelik Palas Otel, Mustafa Kemal Atatürk'ün isteği üzerine inşa edildi. Mongeri, otel inşaatı öncesinde en güzel yeri bulabilmek için aylarca Bursa'da yaşamış, Bina 1935 yılında tamamlanmış. Bina 2009 yılında ise restore edildi.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >