Türk iş adamı dünya devine 'diz çöktürdü'
İngiliz otomotiv devi Range Rover tarihinde ilk kez bir tüketici tarafından aleyhinde açılan davayı kaybetti. Bu, dünya otomotiv tarihinde de tüketici tarafından otomotiv şirketlerine açılan ve kazanılan 5 davadan biri olarak tarihe geçti. Mahkeme, arızalı olduğunu kabul edilen aracın 397 bin 800 liralık ücretinin faizle davalıdan alınarak davacıya ödenmesine hükmetti.
Türkiye'de 2013 yılında Range Rover Vogue marka otomobil satın alan iş adamı Engin Yakut, arızalı olduğunun tespit edilmesi amacıyla dava açtı. Mahkeme, arızalı olduğunu kabul ettiği aracın 397 bin 800 liralık ücretinin, iadeden itibaren işleyecek en yüksek faizle davalıdan alınarak davacıya ödenmesine karar verdi.
Range Rover bunu kabul etmedi
Engin Yakut 2013 yılında sıfır kilometre bir Range Rover Vogue bir otomobil satın aldı. Araç 400 km sonra motor arızası nedeniyle pert oldu ve Engin Yakut, İngiliz Otomotiv devine dava açtı ancak Range Rover bunu kabul etmedi. 7 yıl sonra dava sonuçlandı. Buna göre Range Rover hatalı bulundu. Mahkeme, otomobilin bugünkü fiyatından faizleri ile birlikte Engin Yakut'a ödenmesine hükmetti.
Araçların piyasadan toplatılması gündemde
Engin Yakut kararın emsal teşkil edilmesini istedi ve Avrupa'da ve Türkiye'de bu araçların toplatılması ile ilgili bir dava daha açtı. Avrupa Birliği Komisyonu konuyla ilgili inceleme başlattı, bu incele sonucunda Range Rover Vogue marka otomobillerin toplatılması veya geri çağrılması gündemde.
Mahkemeye sunulan belgelere göre Yakut, İstanbul'daki bir galeriden, 2013 yılının Mart ayında, 170 bin avro (397 bin 800 lira) karşılığında Range Rover Vogue model otomobil satın aldı. Otomobiliyle 70-80 kilometre hızla seyreden Yakut, motordan aniden yanık kokusu geldiğini, kıvılcımlar çıktığını ve aracın hızla yağ boşaltmaya başladığını fark etti. Olayı kaza yapmadan atlatan Yakut, otomobilin çekildiği distribütör Borusan Oto'dan, bir hafta sonra, "motorun pert olduğu, şanzıman vidalarının iyice sıkıştırılmadığı için koptuğu ve üretim kaynaklı bir arıza yaşandığı" raporu aldı.
- Borusan Oto, Yakut'a, otomobil galeriden alındığı için arızayla ilgili herhangi bir sorumluluğu bulunmadığını da bildirdi.
AB Parlamentosu ve komisyonuna da toplatma başvurusu
Engin Yakut, olayla ilgili Land Rover Şirketi'ne 3 kez uluslararası tebligat yaparak, otomobilinin yenisiyle değiştirilmesini istedi. Şirketten cevap alamayan Yakut, avukatı Candaş Gürol'un aracılığıyla İstanbul 1. Tüketici Mahkemesi'nde "araçları toplatma ve geri çağırma" davası açtı. Dava, medyada geniş yer bulurken, konu, sosyal paylaşım sitesi Twitter'da atılan, "landrovergameover" etiketli tweetlerle 4 gün üst üste gündem oldu.
İstanbul 1. Tüketici Mahkemesi, davayı kabul etti. Bu arada Yakut, İstanbul 8. Tüketici Mahkemesi'ne de araç arızasının tespiti ile ödediği ücretin tarafına iade edilmesi talebiyle başka bir dava açtı. Yakut, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Komisyonu'na da başvurarak, Avrupa'da satışa çıkmış tüm Range Rover Vogue model araçların toplatılmasını talep etti.
Tüketici mahkemeleri ve diğer mahkemelerde açılan tespit veya diğer talepli davaların tümü, İstanbul 8. Tüketici Mahkemesi'ndeki dava dosyasıyla birleştirildi.
Mahkemenin "araç arızalı" tespiti
Dosyaya, aracın üretim hatasından kaynaklı arızası olduğunu gösterir bilirkişi raporlarının konulmasının ardından İstanbul 8. Tüketici Mahkemesi, taleple ilgili kararını açıkladı.
Kararını açıklayan mahkeme, davayı kabul ederek, dava konusu Land Rover marka aracın ayıplı olduğunun tespitine hükmetti. Ayıplı aracın davacı Engin Yakut tarafından iade edilmesine karar veren mahkeme, aracın 397 bin 800 liralık ücretinin iadeden itibaren işleyecek en yüksek mevduat faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacı Engin Yakut'a ödenmesini hükme bağladı.
Mahkeme, Bakırköy 8. Asliye Hukuk ve İstanbul 1. Tüketici mahkemelerinde açılan ve bu davayla birleşen dava dosyasındaki taleplerin ise (Range Rover Vogue marka otomobillerin toplatılması ve geri çağrılması) reddini kararlaştırdı.