Türk dizileri Meksika yayıncılığının sonunu getirdi
Türk dizilerinin gücü yurt dışı pazarında farklı bir boyuta ulaşıyor. Öyle ki bu farklılık başka ülkelerin yayıncılığında çeşitli açmazların oluşmasına bile neden oluyor.
Türk dizi sektörü büyümesine hız kesmeden devam ediyor. Elde edilen başarılar, oyuncuların da yurt dışında geniş bir hayran kitlesine ulaşmasını sağlıyor.
Kenan İmirzalıoğlu, Kıvanç Tatlıtuğ, Burak Özçivit, Songül Öden, Bergüzar Korel, Gaye Turgut Evin gibi isimler bu başarı sayesinde Amerika, Arap ve Asya televizyon dünyasında milyonlarca hayrana ulaşmış durumdalar.
Bu durum belirli ülkelerin dizi piyasasını da derinden vurmuş durumda. Meksika bu ülkelerden sadece biri. Meksika’nın televizyon gruplarından biri olan Televisa, geçtiğimiz yıl gelirlerinin sadece yüzde 45’inin ‘pembe dizi’lerden geldiğini açıkladı.
Türkiye'nin Amerika kıtasına satmış olduğu sayısız Türk dizisi var. Sadece Meksika üzerinde yayınlanan en az 5 dizi olduğu gerçeğini de ortaya koyarsak; ülke yayıncılığının diziler açısından bu halde olmasının bir sebebinin de Türk dizileri olduğunu söylememiz mümkün.
The Wall Street Gazetesi'nde 24 Ağustos tarihinde çıkan ‘Telenovela yeniden başlayan bir tarz’ başlıklı makalede konuyla ilgili şu ifadelere yer veriliyordu:
“Güney Amerika’da üretilen bu şerbet tadında diziler dünyayı fethettikten sonra, bugün köhne ve kullanılmayacak duruma gelmiştir.”
Aynı yazıda Netflix'in de bir alternatif oluşturduğu belirtiliyor. Peki Türk dizilerinin bu kadar sevilmesi ve büyümesindeki temel sebep ne?
Söz konusu bu yazıya köşesinden değinen Gazeteci Ali Eyüboğlu, durumu dizilerimizi yurt dışına pazarlayan bir yetkiliye soruyor ve şu yanıtı alıyor:
“Bizim projeler stüdyoda değil, doğal mekanlarda çekildi. Senaryoları ve oyunculuklarıyla standartı çok yükseltti. Kulvarda bu nedenle başarılı oldu”
Bakalım Türk dizilerinin dünyaya açılma çalışmaları daha ne kadar farklı bir boyuta ulaşacak? Bekleyip göreceğiz.