Tunus Meclis Başkanı Gannuşi'nin 'ev hapsinde' olduğu iddiasına yalanlama

Tunus Meclis Başkan Gannuşi, Said'in Meclisi dondurma ve başbakanı görevden alma kararları üzerine halkı barışçıl mücadeleye çağırdı
Tunus Meclis Başkan Gannuşi, Said'in Meclisi dondurma ve başbakanı görevden alma kararları üzerine halkı barışçıl mücadeleye çağırdı

Tunus'ta 25 Temmuz günü Cumhurbaşkanı Said eliyle gerçekleşen darbe sonrası ülkede bir aylık geceleri yürürlükte olacak şekilde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Başkan Meşişi yaptığı açıklamada, Said'in yeni bir başbakan ataması durumunda görevi devredeceğini ve devlette bir görev almayacağını belirtti. Meclisin birinci partisi olan Nahda Hareketi, Meclis Başkanı Gannuşi'nin ev hapsinde tutulduğu iddiasını yalanladı. Öte yandan birçok parti yaptığı açıklamada, Said'in yaptığı darbenin 'anayasaya aykırı' olduğunun altını çizdi.

İÇİNDEKİLER

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, ülkede bir ay sürecek gece sokağa çıkma yasağı uygulanmasına karar verdi.


Tunus Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Said'in "bu akşamdan başlayarak 27 Ağustos'a kadar kişi ve araçların 19.00'dan 06.00'ya kadar sokağa çıkmalarını yasaklayan" bir kararname çıkardığı belirtildi.

Acil sağlık vakaları ve gece işçilerininyasağın dışında tutulduğu aktarılan açıklamada, sokağa çıkma yasağı saatleri dışında temel ihtiyaç veya acil sağlık durumları hariç şehirlerarası yolculukların da yapılamayacağı kaydedildi.

Açıklamada, kararnamede halka açık yollarda ve meydanlarda üçten fazla kişinin bir araya gelmesinin de yasaklandığı ifade edildi.

Başbakan Meşişi'den ilk açıklama

Tunus Başbakanı Hişam el-Meşişi, Said'in yeni bir başbakan ataması halinde halkın güvenliğini ve hakkını gözettiği için görevini devredeceğini duyurdu.

Meşişi, Tunus'un durumunu karmaşıklaştıran ve zora sokan engelleyici bir rol üstlenmeyeceğini kaydetti.

Tüm Tunusluların güvenliğini ve hakkını gözetmesi nedeniyle devlette bir görev almayacağını ifade eden Meşişi, ülkesine her koşulda hizmet etmeyi sürdüreceğini belirtti.

Tunus’ta 1 ay süreyle sokağa çıkma yasağı ilan edildi
Tunus’ta 1 ay süreyle sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Gannuşi'nin ev hapsinde tutulduğu iddiası

Nahda Hareketi, Tunus Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi'nin yolculuktan men edildiği ya da zorunlu ev hapsinde tutulduğuna ilişkin iddiaların doğru olmadığını duyurdu.

Açıklamada, Gannuşi'nin bir dizi toplantıya katıldığı kaydedildi.

Tunus Parlamento Başkanı Raşid el-Gannuşi, daha önce yaptığı açıklamada, "Tunus Parlamentosu, oturum halindedir. Milletvekilleri ofisi toplantısını gerçekleştirdik. Oturum yasal ve tam katılımla gerçekleştirildi. Darbenin kınanması ve meşruiyete bağlılık kararı aldık" ifadelerine yer vermişti.

Partilerden 'darbe' vurgusu


Tunus'ta Mecliste yer alan siyasi partilerden Nahda Hareketi, Tunus'un Kalbi, Demokratik Akım Partisi, Tunus İşçi Partisi, Tunus Cumhuriyet Partisi ve Onur Koalisyonu, Cumhurbaşkanı Kays Said'in darbe girişimine karşı açıklamalarda bulundu.

Söz konusu partiler Cumhurbaşkanı Said'in darbe girişimini anayasaya aykırı bulduklarını belirtti.

Tunus Meclisi'nde 53 milletvekiliyle temsil edilen parlamentonun birinci partisi olan Nahda Hareketi, yaptığı yazılı açıklamada olayı "devrime ve anayasaya karşı bir darbe" olarak nitelendirdi.

Ne olmuştu?

  • Tunus'ta hükümet ve muhalefet partilerine yönelik protestolar gerçekleştirilmiş, çıkan olaylarda başta Nahda Hareketi olmak üzere parti merkezlerine saldırılar düzenlenmişti.
  • Tunus Cumhurbaşkanı Said de Meclisin tüm yetkilerini dondurduğunu, milletvekillerinin dokunulmazlığını askıya aldığını, mevcut Başbakan Hişam el-Meşişi'yi görevden aldığını ve kendi atayacağı bir Başbakanla yürütmeyi devralacağını duyurmuştu.
  • Hükümete yönelik bu darbenin ardından askerler Tunus Meclis Başkanı ve Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ile beraberindeki milletvekillerini Meclise almamıştı.
  • Cumhurbaşkanı Said'in kararları üzerine halkı barışçıl mücadeleye çağıran Gannuşi, yasal bir dayanağı bulunmayan bu adımın bir darbe olduğunu vurgulamıştı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >