Trump'a karşı büyüyen muhalif grup: Müslüman siyasetçiler dalgası

8 Kasım 2016’da beklentilerin tersine oyların çoğunluğunu alarak başkan seçilen Donald Trump’ın Müslüman karşıtlığı ters tepkiye neden oldu. Trump ve kurmaylarının ırkçı, ötekileştirici ve İslam karşıtı söylemleri ABD'li Müslümanları harekete geçirdi. Demokratların güçlü olduğu Michigan'da ön seçimleri kazanan Rashida Tlaib Kasım'daki seçimleri kazanırsa ABD Temsilciler Meclisine girecek ilk Müslüman kadın olacak. 2 sene önce Minesota Eyaleti Meclisi'ne giren ilk başörtülü vekil İlhan Omer gibi diğer Müslümanların da ABD siyasetine hızlı girişi ülkede “Müslüman siyasetçiler dalgası” olarak tanımlanıyor.

ABD’de Müslümanlara olan negatif bakışı anlayabilmek için 11 Eylül'e kadar geri gitmemiz gerekiyor. 11 Eylül 2001’deki saldırı sonrası dönemin ABD Başkanı George W. Bush önderliğinde Müslümanların toplumdan dışlanması ve düşman ilan edilmesinin etkileri günümüzde de hissediliyor. Donald Trump’ın ABD başkanı seçilmesi ülkede yaşayan Müslümanları daha da baskı altına soktu. Bu duruma tepkisiz kalmayan Müslümanlar, okullardaki yönetimlerden kent meclislerine ve temsilciler meclisine kadar tüm kurumlarda siyaset yapmaya başladı.

ABD nüfusunun yüzde 1.1'i Müslüman

ABD’de doğmuş 20’li ve 30’lu yaşlardaki Müslümanların gençlik dönemleri 11 Eylül saldırılarından sonra şekillendiği için ülkenin politik atmosferinin baskısından ailelerine oranla çok daha fazla etkilendiler. Bu durum bu yaştaki Müslüman ABD’lilerin siyasete girme isteklerini perçinledi. Müslümanlar ABD’nin en yüksek eğitimli azınlığı olarak biliniyor ve 3,45 milyonluk nüfusuyla ABD’nin yüzde 1.1’ini oluşturuyorlar.

ABD'li Müslümanların Demokrat Parti senatörlerinden Bernie Sanders ile ilişkileri üst düzeyde seyrediyor.
ABD'li Müslümanların Demokrat Parti senatörlerinden Bernie Sanders ile ilişkileri üst düzeyde seyrediyor.

"Müslüman siyasetçiler dalgası" büyüyor

11 Eylül saldırıları öncesi Cumhuriyetçilere oy veren Müslümanların oranı yüzde 42 iken günümüzde bu sayı oldukça aşağılara çekilmiş durumda. 2016 ABD başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump’a oy veren Müslümanların oranı yüzde 8'de kaldı. Trump’a tepki olarak ortaya çıkan "Müslüman siyasetçiler dalgası" çoğunlukla Demokrat Parti çatısı altında siyasetle uğraşıyor. Fakat geçmiş başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti’nin adayı Hillary Clinton, Müslümanların pek de benimsediği bir aday değildi. 2016 Başkanlık seçiminde kendilerini temsil edecek adayları sahnede göremeyen Müslümanların yüzde 56’sı oy kullanmamayı tercih etti. ABD'li Müslümanların Hillary Clinton karşısında ön seçimleri kaybedem Bernie Sanders ile ilişkilerinin daha kuvvetli olduğu biliniyor.

Abdul El Sayed
Abdul El Sayed

Müslüman siyasetçiler görünür olmaya başladı

Abdul El Sayed, ABD’nin Michigan Eyaleti valilik seçimlerinde aday oldu. Bernie Sanders’ın desteğini alan Sayed’in seçimlerde oyu yüzde 33,6’da kaldı. Mısır asıllı ABD’li olan Sayed’i destekleyenler arasında Müslümanların yanında siyahi hareketler ve sol gruplar da bulundu. Her ne kadar Sayed valilik seçimlerini kaybetse de bir Müslüman adayın isminin ulusal bir seçimde yer alması ve ülkede haber olması büyük önem taşıyor. (Kaynak: Bilal Kenasari- twitter.com/MBilalKenasari)

Fayaz Nawabi
Fayaz Nawabi

Sörfçü hafız aday Nawabi

ABD’deki yerel ve ulusal çaptaki seçimlerde yaklaşık 90 Müslüman siyasetçi bulunuyor. Bu sayı her ne kadar az görünse de geçmişe göre Müslümanların siyasete katılımında ciddi bir artış olduğu gözlerden kaçmıyor.

Fayaz Nawabi 31 yaşında San Diego’da yaşayan iyi bir sörfçü, hafız ve San Diego kent konseyi adayıydı. Donald Trump’ın düşündüğü hemen her şeyin tersini destekliyor. Çevreci, mülteci yanlısı ve konut fiyatlarının ucuzlaması için mücadele ediyor. Nawabi, Hillary Clinton karşısında Sanders'in ön seçimi kaybetmesinin ardından seçimlere aday olmaya karar verdiğini söylüyor. Trump’ın başkan olmasının onu siyasete girmek konusunda daha çok motive ettiğini söylüyor. Müslüman siyasetçiler dalgasının bir parçası olan Nawabi sağlık sorunları nedeniyle konsey adaylığından çekilse de azınlıkların, mültecilerin, Müslümanların ve çevrecilerin haklarını savunmaya devam ediyor.

Ilhan Omar
Ilhan Omar

Eyalet meclisine giren ilk başörtülü vekil Omar

2016 ABD başkanlık seçimleriyle beraber yapılan Minesota Eyalet Kongresi'nde Somali asıllı İlhan Omar seçildi. 34 yaşında Demokrat Parti'den aday olarak giren Omar, Minesota Eyalet Meclisin'in ilk başörtülü vekili oldu.

Rashida Tlaib
Rashida Tlaib

Kaynak: Washington Post, Pasific Standard, Middle East Eye, The National

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >

Yorumunuzu yazın, tartışmaya katılın!

YORUMLAR
Sırala :

Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım