Trump, Yahudi oylarının Demokrat Parti adayına gideceğinden korkuyor
● Trump'ın İsrail'e yönelik yaptığı jestlerle birlikte birçok seçimde Demokrat politikacıları destekleyen Amerikalı Yahudilerin 2020 ABD Başkanlık seçimlerinde Trump'a oy verip vermeyecekleri merak konusu olmaya devam ediyor.
● ABD Başkanı Donald Trump, ABD'de yaşayan bir Yahudi'nin Demokratlara oy vermesinin kendi toplumuna sadakatsizlik olduğunu savundu.
● Ülkedeki Yahudi sivil toplum kuruluşlarından Trump'ın bu sözlerine tepki geldi.
● Amerikalılar 3 Kasım 2020'de 59. başkanlık seçimi için sandığa gidecek. Cumhuriyetçi ABD Başkanı Donald Trump'ın karşısına çıkmak için Demokratlar arasındaki aday adaylığı yarışı tüm hızıyla sürerken yarışta Biden ile Sanders'ın ismi öne çıkıyor.
ABD’de 3 Kasım 2020’de yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde ülkedeki Yahudi seçmenlerin ABD Başkanı Donald Trump'ı destekleyip desteklemeyeceği merak konusu olmaya devam ediyor.
Oval Ofis'te gazetecilere açıklama yapan Trump, Filistin davasını ve İsrail'i boykot hareketini destekleyen Temsilciler Meclisi üyesi Müslüman kadın milletvekilleri Rashida Tlaib ve İlhan Omar ile İsrail'e ilişkin yaşadığı tartışmaya atıfta bulunarak, "Demokrat Parti nereye gitti? Nereye gitti ki İsrail Devleti yerine bu iki kişiyi savunur hale geldiler? Demokrat Parti'ye oy veren bir Yahudi ya bilgisizdir ya da sadakatsizdir." dedi.
Activists, politicians and many within the American Jewish community slam Trump for accusing Jews who vote Democrats of 'disloyalty' https://t.co/iiPFZNOk1w pic.twitter.com/IVBHoIF1oA
— Al Jazeera English (@AJEnglish) August 21, 2019
Demokrat aday adayları arasında öne çıkan isimlerden Senatör Bernie Sanders, “Ben gururlu bir Yahudiyim ve Demokratlara oy vermek konusunda hiç kaygım yok. Ve doğrusu, ABD’nin yeni başkanı olması için bir Yahudi’ye oy verme niyetindeyim” sözleriyle Trump'a sert tepki gösterdi.
Yahudi sivil toplum kuruluşları Trump'a tepkili
ABD Yahudi Demokratik Konseyi Direktörü Halie Soifer de "Başkan'ın beyaz milliyetçiliğe cesaret vermesi nedeniyle anti-semitik saldırların yoğunlaştığı böyle bir dönemde, Trump anti-semitizmin kalıplaşmış fikirlerini tekrar etmekten başka bir şey yapmıyor" ifadelerini kullandı.
Trump has no right to tell Jewish Americans that he knows what is best for us or to demand our loyalty. We live in a democracy, and Jewish support for the Republican Party has been halved since Trump has been in office because he doesn’t represent our values. Full statement 👇 https://t.co/GTS5ir5Ejy
— Halie Soifer (@HalieSoifer) August 21, 2019
İsrail İçin Demokratik Çoğunluk Hareketi ise, bu suçlamanın 1930'ların Avrupa'sında kullanılan anti-semitik söylemleri hatırlattığını vurguladı.
İsrail yanlısı, liberal J Street hareketinin kurucularından Logan Bayroff da,"Trump'ın Amerikan Yahudi topluluğunun büyük bölümünü akılsız ve 'sadakatsiz' olarak nitelemesi çok tehlikeli ve utanç verici” dedi.
Ne olmuştu?
- İsrail, 15 Temmuz'da İsrail işgaline karşı Filistin'le dayanışma için İşgal Altındaki Topraklar'ı ziyaret etmek isteyen ABD Temsilciler Meclisi üyeleri Rashida Tlaib ve İlhan Omar'a ülkeye giriş yasağı getirmişti. Ardından yapılan resmi açıklamada ise, Filistin kökenli olan Tlaib'e yalnızca büyükannesini ziyaretine izin verildiği kaydedilmişti. Trump, bu vekillerin İsrail'e girişinin engellenmesi gerektiğini savunmuştu.
ABD Başkanı Donald Trump, son iki yılda uluslararası hukuku göz ardı ederek İsrail lehinde birçok anlaşmaya imza attı.
Trump'ın İsrail'e yönelik yaptığı jestlerle birlikte Birçok seçimde Demokrat politikacıları destekleyen Amerikalı Yahudilerin 2020 ABD Başkanlık seçimlerinde Trump'a oy verip vermeyecekleri merak konusu olmaya devam ediyor.
Trump'ın İsrail'e yaptığı jestler neler?
Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdı
ABD Başkanı Donald Trump Uluslararası anlaşmalara ve Birleşmiş Milletler kararlarına aykırı olarak ve sadece iç politik hesaplarıyla 6 Aralık 2017’de Kudüs’ü İsrail’in resmi başkenti olarak tanımış ve Tel Aviv’deki ABD Büyükelçiliği’nin Kudüs’e taşınacağını açıklamıştı.
- Trump aldığı kararla 2017’de BM Genel Kurulu’nun, 181 sayılı kararında öngörülen Kudüs’ün statüsüne saygı gösterilmesini talep etmesini ve İsrail’in Kudüs üzerindeki yönetimsel eylemleri yok hükmünde saymasına da karşı çıkmış oldu. .
Filistin’e 200 milyon dolarlık yardımı kesti
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Filistine yapacakları 200 milyon dolardan fazla ekonomik yardımı kestiklerini duyurmuştu.
ABD Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkili, Başkan Donald Trump'ın isteği doğrultusunda "Batı Şeria ve Gazze'ye yapılması planlanan 200 milyon dolardan fazla ekonomik yardımı başka alanlara kullanacağız" açıklamasında bulundu.
İsmi açıklanmayan yetkili, bu kararın işgal altındaki Batı Şeria ve abluka altındaki Gazze'ye yapılan yardımların "ABD'nin ulusal çıkarlarına ve savunduğu değerlere göre harcanıp harcanmadığı yeniden gözden geçirilerek alındığını" belirtti.
ABD, İran'la nükleer anlaşmadan çekildi
Eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde Temmuz 2015'te İran ile P5+1 ülkeleri arasında imzalanan, İran'ın 'tarihi bir an', İsrail'in ise 'tarihe geçecek hata' dediği nihai nükleer anlaşma Mayıs 2018'de son buldu. Zira göreve geldiği günden beri anlaşmayı 'korkunç' olarak niteleyen ve bu yüzden Obama'yı suçlayan ABD Başkanı Donald Trump, İsrail'in de etkisiyle ülkesinin anlaşmadan çekildiğini açıkladı.
Trump, Filistin Kurtuluş Örgütü’nün ofisini kapattı
ABD’de Trump yönetimi, Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) başkent Washington’daki ofisini kapatma kararı aldı. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada bu kararın nedeninin Filistinli liderlerin İsrail ile barış görüşmelerine yanaşmaması olduğu ifade edildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert Pazartesi günü açıklama yaparak hükümetin FKÖ’nün Washington’daki ofisinin kapatılması için talimat verdiğini ifade etti.
Nauert, bu kararın, önceden uyarı yapmalarına rağmen FKÖ’nün “İsrail ile doğrudan ve anlamlı müzakerelerde” bulunacağına dair bir bulgunun olmaması nedeniyle alındığını kaydetti.
Trump, Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıdı
ABD Başkanı Donald Trump, işgal altındaki Suriye toprakları olan Golan Tepeleri'ndeki İsrail egemenliğini resmen tanıdı. Başkan, bu kararını Beyaz Saray'da İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile bir araya geldiği sırada imzaladığı kararname ile resmileştirdi.
Trump, imzaladığı bu kararnamayle uluslararası hukuku yok saymış oldu. Zira İsrail’in Golan’ı tek taraflı ilhakı uluslararası toplum tarafından tanınmazken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1967 tarihli 242 numaralı kararı uyarınca İsrail bu bölgede halen işgalci konumda bulunuyor.
ABD Filistinli mültecilere yardımı tamamen kesti
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, ABD'nin Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansına (UNRWA) mali yardımları tamamen durdurma kararı aldığını bildirdi. Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Sözcü Nauert, ABD'nin UNRWA'ya bundan sonra ilave katkı yapmamasına karar verildiğini açıkladı.
Nauert, ocak ayında ABD'nin ajansa yaptığı 60 milyon dolarlık katkıdan sonra "artık bu yükün büyük kısmını tek başlarına taşımayacaklarını açıkça dile getirdiklerini" kaydetti.
Trump, İsrail yanlısı Yüzyılın Anlaşması'nı ilerleyen haftalarda açıklayabilir
Israel Hayom gazetesinin, ismini vermek istemeyen İsrailli bir yetkiliye dayandırdığı haberde, ABD Başkanı Donald Trump'ın gelecek haftalarda Yüzyılın Anlaşmasının siyasetle alakalı kısmını açıklayabileceği ifade edildi.
Yetkili, ABD yönetimine, İsrail için "kırmızı çizgi" mahiyetindeki maddelerle ilgili bilgi verdiklerini ve bu konuda taviz vermeyeceklerini vurguladı.
Yetkili, İsrail yönetiminin taviz vermeyeceği konular arasında "Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimcilerin tahliye edilmemesi, Kudüs'ün İsrail egemenliği altında kalması ve Filistinli mültecilerin geri dönmemesi"nin yer aldığını dile getirdi.
"ABD-İsrail ilişkileri iki lider arasındaki ilişkiye indirgenmemeli"
İsrail'deki Amerikalı Yahudilerin Trump'ın İsrail'e yönelik jestlerinin etkileyip etkilemediğine ilişkin açıklamalarda bulunan Amerika Yahudi Demokrat Konseyi’nin yöneticisi Halie Soifer durumu “sıkıntı verici” olarak yorumlayarak şunları kaydediyor:
“ABD-İsrail ilişkileri iki lider ya da iki parti arasındaki ilişkiye indirgenmemeli. Amerikalı Yahudi toplumu, bu ilişkinin partiler üstü temelde yürütülmesini istiyor.”
ABD'de ne kadar Yahudi yaşıyor?
ABD'deki Yahudi toplumunun nüfusunun 5 buçuk ila 6 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor. Yahudi seçmenlerin çoğunluğunun Demokrat Parti’ye yakın olduğu bilinse de bunu toplumun tamamına yansımasının doğru olmayacağı ifade ediliyor.
Özellikle yaşlı kesim, İsrail’in Ortadoğu politikalarına desteğini sürdürüyor. Bu eğilim, ABD’deki Yahudi nüfusunun yüzde 10’unu oluşturan aşırı muhafazakarları da kapsıyor.
Örneğin çok sayıda kumarhane işleten Amerikalı Yahudi milyarder işadamı Sheldon Adelson, Donald Trump ve Cumhuriyetçi Parti’nin en sıkı mali destekçilerinden biri.
Anketlerden çıkan sonuçlar ne diyor?
Kamuoyu yoklamaları, ABD'de yaşayan Yahudi kökenli vatandaşların çoğunun Demokrat Parti'ye oy verdiğini gösteriyor.
Associated Press haber ajansının VoteCast firmasıyla yürüttüğü seçim anketi, geçen yıl Yahudi seçmenlerin yüzde 72'sinin Temsilciler Meclisi seçimlerinde Demokrat Parti adaylarını desteklediklerini ortaya koymuştu. Ayrıca seçmenlerin yüzde 72'si Trump'ın başkan olarak performansından memnun olmadıklarını söyledi.
Pew Araştırma Merkezi de, nisanda yaptığı ankette ülkedeki Yahudi vatandaşların yüzde 42'sinin Trump'ın Filistin-İsrail anlaşmazlığında İsrail'e gereğinden fazla destek olduğu görüşünü dile getirmişti.
Yaşlı Yahudi seçmenler Trump'a oy verebilir
Bazı uzmanlara göreyse özellikle yaşlı Yahudi seçmenler Trump’ın İsrail’e desteği nedeniyle kendisine destek verebilirler.
Bu noktada Kongre’de Alexandria Cortez ve Ilhan Omar gibi yeni Demokrat sol eğilimli üyelerin açıklamalarının da Trump’a fayda sağlayabileceği görüşünü ileri sürüyorlar.
Yaşlı Yahudilerin bu kişileri sevmedikleri ve güvenmediklerine dikkat çekiyorlar.