TikTok'ta tehlikeli akım: Soluk borusunu tıkayabilir
Dünyanın çeşitli ülkelerinde başlatılan #jellyfruit akımı çocukların sağlıklarını tehdit mi ediyor? İçi su, süt veya meyve suyu ile doldurulan jelatinler dişlerin arasına sıkıştırılarak patlatılıyor. GZT olarak bu akımı Prof. Dr. Melih Bulut'a sorduk.
Akımın üç farklı tehlikeye işaret ettiğini belirten Melih Bulut, ani hareket nedeniyle maddenin soluk borusuna oradan da akciğerlere kaçabileceğini belirtti.
Bazı boğulmalar, ya da kusmaya bağlı ölümlerin bu şekilde olabildiğine dikkati çeken Bulut, buradaki refleksin insanın hayatını kaybetmesine neden olabileceğinin altını çizdi.
Son dönemin en popüler sosyal medya uygulamalarından biri olan TikTok'ta yeni bir akım başlatıldı. Küçük yaştaki çocuklar balon veya jelatinin içine doldurdukları su, meyve suyu, süt gibi sıvıları dişlerinin arasına alarak patlatıyorlar.
Önce dünyanın farklı noktalarında başlatılan akım için #jellyfruit etiketi kullanılırken son günlerde akıma Türkiye'den de çocukların katıldığı gözlemlendi.
GZT'nin ulaştığı Prof. Dr. Melih Bulut konuya ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Bu akımda üç farklı tehlike olduğuna işaret eden Bulut, ağız içinde sıvı olan bir patlatma yapıldığı takdirde bunun soluk borusuna, oradan da akciğerlere kaçma ihtimalinin olduğuna dikkati çekerek akımı 'tehlikeli' olarak değerlendirdi.
Ağızda patlatılınca ne olur?
İnsanların yutma hareketi yaptığında yemek borusu ile nefes borusunun ağız ve geniz boşluğunun devamı olarak hareket edeceğine değinen Melih Bulut, "Burada soluk borusunu kapatan bir mekanizma bulunur. Normalde tükürüğü yutarken ya da yemek yerken o kapakçık soluk borusunu kapatır ve yediğimiz şey soluk borusuna değil de yemek borusuna gider. Halbuki burada ani bir hareket yapıldığında kapakçık fonksiyonunu yerine getiremeden doğrudan doğruya yutulan maddenin akciğerlere kaçma riski oluşur." dedi.
Bu durumun iki büyük soruna yol açacağını ifade eden Bulut, "Bunlardan bir tanesi soluk borusuna yabancı bir madde girdiği zaman bir refleks oluşur ve bir dizi olumsuz refleksi doğurabilir. Bazı boğulmalar, denizde boğulmalar ya da kusmaya bağlı ölümler bu şekilde olur." şeklinde konuştu.
Soluk borusuna kaçarsa ne olur?
"Refleks burada insanın hayatını kaybetmesine neden olabilir." diyen Prof. Dr. Melih Bulut ikinci tehlike konusunda şöyle konuştu:
- "İkinci bir tehlikesi de böyle bir refleks olmasa bile bu kadar büyük boyutlu bir maddeyi soluk borusu ve akciğerler atamaz. Normalde genize bir şey kaçtığında öksürükle bunu atabiliriz. Fakat burada çocuğa göre hacim olarak büyük bir maddeden bahsediyoruz. Maddelerin de enfekte olduğu varsayılırsa ki içlerinde mutlaka mikroplar vardır bu da zatürreye neden olur. Hiç hafife alınacak bir oyun değil gayet tehlikeli bir tablodur."
"Organlarda yırtılmalara neden olabilir"
Üçüncü problemin de maddenin dışarı çıkarılmaya çalışılması sırasında öksürük yoluyla meydana geleceğini belirten Melih Bulut sözlerini şöyle tamamladı:
"Organlarda çeşitli yırtılmalar görülebilir. Nadir olmakla beraber bu tür yırtılmalar meydana gelebilir. Kulak, burun, boğaz sisteminden mideye, akciğerler, damarlar da başta olmak üzere bütün bu yapıların zedelendiği ve baskı altında kaldığı şiddetli öksürükten bahsediyoruz. Böyle bir maddenin soluk borusuna kaçması sonucu şiddetli öksürük oluşur".