Terörist Tarrant'ın 'ilham aldığı' 'Bosna Kasabı' Karadzic için karar verildi
Yeni Zelanda'da 50 Müslümanı şehit eden Brenton Tarrant, "Sırplarına yol göster" diyen Çetnik şarkısı ile saldırıya gitmişti. Soykırım, savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan 2016'da 40 yıl hapse mahkum edilen Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karadzic'in temyiz davasında müebbet hapse mahkum edildi. İki olaydaki benzerlik ise, Avustralyalı teröristin saldırı öncesi arabada çaldığı belirlenen 'Remove Kebab' isimli şarkı... Bosna savaşında motivasyon amaçlı söylenen Çetnik şarkısında dikkati çeken detay Karadzic ve Mladiç'in de şarkının sözlerinde geçiyor olması. Şarkı, internet ortamında 'Müslüman nefretinin dile gelmiş hali' olarak görülüyor.
Yeni Zelanda'daki iki camiye terör saldırısı düzenleyen Avustralyalı Brenton Tarrant'ın saldırıya Sırpça Çetnik şarkıları çalarak gitmesi ve silahının üzerinde Sırp tarihi figürlerinin isimlerinin bulunması dolayısıyla gözler 'Bosna Kasabı'nın davasına çevrilmişti.
40 yıl ceza almıştı
Bosna'daki savaşta (1992-1995) Sırpların liderliğini yapan Karadzic, savcılığın hazırladığı 11 maddelik iddianamedeki 10 maddeden suçlu bulunmuş ve Srebrenitsa soykırımı, çeşitli savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan 40 yıl hapse mahkum edilmişti.
Hakkındaki karara 2016 yılının temmuz ayında itiraz eden Karadzic, "adil yargılanmadığını" ve "hakimlerin hakkında hüküm verirken hata yaptığını" öne sürerek beraat ya da yeniden yargılanma talep etmişti.
"Bosna Kasabı" olarak da anılan Karadzic'e verilen 40 yıl hapis cezasından kısmen memnun olan savcılık da temyiz davasında eski Sırp liderin müebbet hapse mahkum edilmesini istedi.
Dava sürecinde ne oldu?
Bosna'daki savaşın ardından kimlik değiştirerek uzun yıllar izini kaybettiren Karadzic, 2008'de Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da yakalandı. Lahey'e götürülen Karadzic'in davası 2009'da başladı.
ICTY'de 7 yıl süren davada karar, 24 Mart 2016'da açıklandı. Karadzic, "soykırım", "insanlığa karşı suç işlemek" ve "savaş kurallarını ihlal etmek" suçlarından 40 yıl hapse mahkum edildi.
Hakimler Konseyi, sadece iddianamenin ilk maddesinde bulunan Bratunac, Foca, Kljuc, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica ve Zvornik şehirlerinde de soykırım suçu işlendiği iddialarını "delil yetersizliği" nedeniyle reddetti. Karadzic bu şehirlerde soykırım suçundan değil, sürgün, etnik temizlik, katliam gibi insanlığa karşı suç işlemek ve savaş kurallarını ihlal etmekten suçlu bulundu.
"Ratko Mladic ile Karadzic'in ortak planı"
"Soykırım" başlığı altında Srebrenitsa'da 1995'te yaşananlardan dolayı suçlu bulunan Karadzic'in Sırp güçlerinin hedefinin Srebrenitsa’nın Bosnalı Müslümanlardan temizlenmesi olduğuna hükmedilirken, bu hedefin savaş suçlusu Sırp komutan Ratko Mladic ile Karadzic’in ortak planı olduğu ifade edildi.
Karadzic ayrıca 1992-1995 yıllarında Sırp güçleri tarafından kuşatma altında tutulan başkent Saraybosna'da sivillere yönelik saldırılar ve 1995'te BM gözlemcilerinin esir alınması olayından suçlu bulundu.