Telefon ekranı kırık olanlara müjde: Kendi kendini onaracak
Akıllı telefonların en büyük problemlerinin başında oldukça kolay kırılan ya da çatlayan ekranlar geliyor. Telefon ekranı kırık olan kullanıcılar için sevindirici haber yoğun çalışmalar sonucunda geldi. Artık ekranlar kendi kendini tamir edebilecek.
Bir akıllı telefon kullanıcısının "şarj bağımlılığı" dışında en büyük probleminin kolay kırılan ekranlar olduğunu söylemek mümkün. Telefonlarımızın bazen yalnızca bir kez bile düşmesi ekranı paramparça görmemize neden olabiliyor. Kırık ekranın üzerine yeni ekran koruyucu yapıştırmak, uzun süreler tamir edilmesini beklemek ya da "kullanıcı hatası" gerekçesiyle tamir ücreti ödemek gibi problemler çok sayıda akıllı telefon sahibini çileden çıkarıyor. Tokyo'da faaliyet gösteren bir araştırma ekibi, kendi kendini tamir edebilen, onarımı kolayca sağlayan bir polimer materyali tespit etti.
Tek yapmanız gereken ekrana sıkıca bastırmak
Tokyo Üniversitesi'nde eğitmen olarak çalışan Prof. Tazuko Aida'nın liderlik ettiği ekibin yayınladığı araştırmanın sonuçları, Science dergisi tarafından yayınlandı. “Mekanik olarak sağlam, özel kovalent olmayan çapraz bağlama ile hızlıca onarılabilir polimerler” balığı ile yayınlanan makale, cam kadar sert fakat kırılma sonrasında kendi kendini onarabilen "polyether-thioureas" ismindeki bir materyalden bahsediyor. Makalenin içindeki verilere göre bu malzemenin çatlakları onarması için yapılması gereken tek şey elinizle sıkıca bastırmak olacak. Şu an kullanımda olan cam ve plastik alaşımların onarılabilmesi için çok yüksek sıcaklıklara çıkılması ise şart.
Yanlışlıkla keşfedildi!
Oldukça yüksek mekanik dayanıklılık ve iyileşme özelliği genel olarak birbiriyle bir arada yer almayan iki özellik olarak dikkat çekiyor. Birçok durumda çatlak telefon camının tamir edilebilmesi için 120 santigrat dereceye kadar yükseltilmesi gerekiyor. The Guardian'ın haberleştirdiği olaya göre bu yepyeni polimer çeşidi okuldan mezun olan öğrenci Yu Yanagisawa tarafından yanlışlıkla keşfedildi. Genç bilim insanı bulduğu materyali yapıştırıcı olarak tanımlamış fakat gerçekte keşfettiği şeyin 21 derece ısı ile kendini onarabilen bir polimer olduğunu fark etmemişti.