Teknoloji ve insan ilişkilerine yeni bir boyut: İhtiyacına göre yer değiştiren bahçe

Yürüyen bahçe
Yürüyen bahçe

Robotik bahçe “Hortum machina, B”, kendi kendine ilerliyor; ihtiyaç durumuna göre, güneş ışığının ya da yağmurun peşinden gidiyor.

Londra Üniversitesi İnteraktif Mimari Laboratuvarı (Interactive Architecture Lab); göçebe, kendi kendine giden ve kendi kendini yetiştiren "Hortum machina, B" adlı bir bahçe tasarladı.

Bitkilerin çevreye verdiği tepkiler izleniyor 

                                    Geniş bir jeodezik alanla kaplı modüler bahçenin içinde; bitkilerin çevreye verdiği tepkileri izleyen ve bahçe ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak için onu güneş ışığına doğru yürütebilen robotik bir alüminyum çekirdek bulunuyor.
Bitkilerin çevreye verdiği tepkiler izleniyor Geniş bir jeodezik alanla kaplı modüler bahçenin içinde; bitkilerin çevreye verdiği tepkileri izleyen ve bahçe ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak için onu güneş ışığına doğru yürütebilen robotik bir alüminyum çekirdek bulunuyor.
"Dünya uzayda bir gemi"

                                    İnteraktif Mimari Laboratuvarı direktörü Ruairi Glynn'in yönetiminde, öğrenciler William Victor Camilleri ve Danilo Sampaio tarafından hayata geçirilen Hortum machina, B'nin ilham kaynağı, ünlü mimar Buckminster Fuller'ın Operating Manual for Spaceship Earth (Uzay gemisi Dünya'nın kullanım kılavuzu) adlı kitabı ve mimarın jeodezik kubbeleri. 

Kitap, Dünya'yı uzayda gezinen bir gemiye benzetiyor ve kaynaklarının sınırlı olduğunu, tükendiğinde yerine konulamayacağını anlatıyor. Hortum machina, B isminin sonundaki “B” de Buckminster adının baş harfinden alınmış.
"Dünya uzayda bir gemi" İnteraktif Mimari Laboratuvarı direktörü Ruairi Glynn'in yönetiminde, öğrenciler William Victor Camilleri ve Danilo Sampaio tarafından hayata geçirilen Hortum machina, B'nin ilham kaynağı, ünlü mimar Buckminster Fuller'ın Operating Manual for Spaceship Earth (Uzay gemisi Dünya'nın kullanım kılavuzu) adlı kitabı ve mimarın jeodezik kubbeleri. Kitap, Dünya'yı uzayda gezinen bir gemiye benzetiyor ve kaynaklarının sınırlı olduğunu, tükendiğinde yerine konulamayacağını anlatıyor. Hortum machina, B isminin sonundaki “B” de Buckminster adının baş harfinden alınmış.
Uygun ortama hareket ediyor

                                    Mobil ekosistem, bahçenin çevreye verdiği fizyolojik yanıtları izlemek için bir elektrot ağı kullanıyor ve daha sonra bu verileri kullanarak kürenin harekete geçmesini sağlıyor. Örneğin, kürenin altındaki bitkiler doğrudan ışık alamıyorsa, tekli paneller, bu bitkiler yeterince aydınlanıncaya kadar kaymaya başlıyor. Bahçe gölge isterse veya hava kirliliği seviyeleri sağlıksız boyutlardaysa, robotik çekirdek de küreyi yeni bir yere taşıyor. Hortum machina, B'nin lansmanı Nisan 2016'da yapılırken İnteraktif Mimari Laboratuvarındaki araştırmacı ve tasarımcılar proje üzerinde çalışma yapmaya devam ediyor.
Uygun ortama hareket ediyor Mobil ekosistem, bahçenin çevreye verdiği fizyolojik yanıtları izlemek için bir elektrot ağı kullanıyor ve daha sonra bu verileri kullanarak kürenin harekete geçmesini sağlıyor. Örneğin, kürenin altındaki bitkiler doğrudan ışık alamıyorsa, tekli paneller, bu bitkiler yeterince aydınlanıncaya kadar kaymaya başlıyor. Bahçe gölge isterse veya hava kirliliği seviyeleri sağlıksız boyutlardaysa, robotik çekirdek de küreyi yeni bir yere taşıyor. Hortum machina, B'nin lansmanı Nisan 2016'da yapılırken İnteraktif Mimari Laboratuvarındaki araştırmacı ve tasarımcılar proje üzerinde çalışma yapmaya devam ediyor.
Teknoloji ve insan ilişkisine dayanıyor

                                    Tasarımcıları yürüyen bahçeyi şöyle açıklıyor: "İnsanın ihtiyaçlarına odaklanan akıllı bina ve akıllı şehir tartışmaları, sürücüsüz otomobiller, drone'lar ve yaşam alanlarımızla etkileşim haline geçen tüm diğer akıllı robotik cihazlarla birlikte Hortum machina, B; şehir manzarası içinde doğa, teknoloji ve insanlar arasındaki biyo-iş birliğine dayalı yeni etkileşim fırsatları üzerine bir spekülasyon. Her geçen gün daha fazla sayıda araştırma, bitkilerde de hayvanlardaki sinir sistemine benzer elektrokimyasal mekanizmaların olduğunu ortaya koyuyor. Bitki elektrofizyolojisini ağ oluşturup güçlendirerek, gelecekte kentleri nasıl daha iyi tasarlayacağımız ve yönetebileceğimiz konusunda doğaya söz hakkı vermek üzere bir başlangıç yaptığımıza inanıyoruz."
Teknoloji ve insan ilişkisine dayanıyor Tasarımcıları yürüyen bahçeyi şöyle açıklıyor: "İnsanın ihtiyaçlarına odaklanan akıllı bina ve akıllı şehir tartışmaları, sürücüsüz otomobiller, drone'lar ve yaşam alanlarımızla etkileşim haline geçen tüm diğer akıllı robotik cihazlarla birlikte Hortum machina, B; şehir manzarası içinde doğa, teknoloji ve insanlar arasındaki biyo-iş birliğine dayalı yeni etkileşim fırsatları üzerine bir spekülasyon. Her geçen gün daha fazla sayıda araştırma, bitkilerde de hayvanlardaki sinir sistemine benzer elektrokimyasal mekanizmaların olduğunu ortaya koyuyor. Bitki elektrofizyolojisini ağ oluşturup güçlendirerek, gelecekte kentleri nasıl daha iyi tasarlayacağımız ve yönetebileceğimiz konusunda doğaya söz hakkı vermek üzere bir başlangıç yaptığımıza inanıyoruz."
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >