Teknoloji bağımlılığında dikkati çeken 'nine-dede' detayı
Teknoloji çağı bir çoğumuzu telefonlarımız olmadan yaşayamayan, elinden telefon düşmeyen, boş zamanlarını internetle dolduran ve sosyalleşmek yerine sanal dünyada vakit geçirmeyi tercih eden bireylere dönüştürdü. Şüphesiz ki bu durumdan en çok etkilenenler de çocuklar oluyor. Gün geçtikçe sokaklarda oyun oynayan çocukları görmek zorlaşıyor. Bunun faturası da çoğu zaman teknolojik aletlerin çocuklar için daha cazip oluşuna kesiliyor. Yapılan araştırmaların sonuçları ise oldukça ilginç. Elde edilen son verilerde görülüyor ki 'nine' ve 'dedeleriyle' yaşayan çocuklar, bakıcı ile büyüyen çocuklara kıyasla teknoloji bağımlılığından çok daha uzak.
TBMM Bilişim Teknolojileri Bağımlılığı Araştırma Komisyonu'na bilgi veren Sakarya Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Barış Horzum, bakıcı yerine nine-dede gibi büyük ebeveynlerin baktığı çocuklarda teknoloji bağımlılığının daha az olduğunu söyledi.
- Hürriyet Gazetesi'nin haberinde değerlendirmelerine yer verilen Horzum, "Her teknoloji kullanan birey bağımlı demek değil. Bazı çocuklarımız çok yetenekli. Ancak, doğru yönlendirmek gerekiyor. Kendi ailesinden daha büyük ebeveynler, dedeler ve nineler olabilir, ya da akrabalardan birinin baktiği çocuklarda teknoloji bağımlılığı daha az. Bakıcılar çocuğa teknolojiyi veriyor, kendisi televizyon başına geçiyor ve böylece bağımlılığı tetiklemiş oluyor."
Demokratik ailelerde bağımlılık daha az
Horzum'un verdiği bilgilere göre demokratik aile stiline sahip ailelerin çocuklarında da teknoloji bağımlılığı çok fazla gelişmiyor. Özellikle çocuğa destek olmayan yani ihmalkar ailelerin çocukları daha çok bağımlılık geliştiriyor.
Türkiye'de teknoloji ve oyun bağımlılığı yükselişte
Teknoloji ve oyun bağımlılığının dünyada yüzde 8 ile 18 arasında değiştiğini aktaran Horzum, Türkiye'de bunun yüzde 20 ile 28'e kadar varan bir oranda ortaya çıktığını söyledi.
Ne yapılmalı?
Horzum, bağımlılığın azaltılması için ise şu önerilerde bulundu: "Okulları ders dışı etkinlikler için de kullanmaya ihtiyacımız var. Cünkü sokakları fazla kullanamıyoruz. Her çocuğumuzun bir sanat, bir spor etkinliğine kanalize edilmesi gerekiyor. Okuldan döndükten sonra bir saat bile fazla teknoloji kullanımında."