Taşların arasından sızan lezzet: Milas Zeytinyağı
Muğla'da geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan şifa kaynağı taş baskı zeytinyağları, "Milas Zeytinyağı" adıyla Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldı. Fabrikalarda 10-12 liraya satılan yağ 25-30 liraya alıcı buluyor.
Zeytinyağı çıkarırken teknolojik gelişmelere rağmen atalarından öğrendikleri geleneksel yöntemleri kullanmayı tercih eden köylüler, taş baskı zeytinyağları bin yıllık yöntemle üretiyorlar.
200 yıllık bir fabrikanın zeytinyağı üretim ustası Mehmet Ali Kocamanlar, taş baskıyla yeni sistem üretimi zeytinyağını birbirinden ayıran en önemli özelliğin lezzet farkı olduğunu söyledi.
Milas'ta geleneksel yöntemle sıkım yapan kendilerinden başka bir yer kalmadığını anlatan Kocamanlar, geleneksel usulde zeytinleri sıkıp, aroması özel yağ çıkardıklarını dile getirdi.
"Aroması kaybolmuyor"
Yeni sistemde zeytin çelik aksamlar içinde yağa dönüştüğü için aroma farkı bulunduğunu aktaran Kocamanlar, şöyle konuştu:
- "Sulu baskı sistemde zeytin kendi ekseni etrafında dönen taşlar tarafından ezilerek hamurlaştırılıyor. Hamur haline gelen zeytinin doldurulduğu özel torbalar, hidrolik preslere yerleştiriliyor. Presler yavaş yavaş kapanarak torbalardaki hamurları sıkıyor. Bu sıkıştırma esnasında torbalardan sızan yağ ve diğer ürünler, alttaki haznede biriktirildikten sonra başka bir kaba aktarılıyor. Yağ, damıtılarak, zeytin öz suyu ve posasından ayrılıyor. Elde edilen bu taş baskı ürünü zeytinyağı, diğerlerine oranla daha zengin içerikte oluyor. Onun için zeytinyağının aroması kaybolmuyor. Bu sistem yüzyıllardan bu yana uygulanıyor. Bölgede uzun yıllardır geleneksel yöntemlerle elde edilen yağ, yumuşak bir lezzete ve koyu sarıya giden bir renge sahip. Koku ve aroması da farklı."
Kocamanlar, soğuk sıkım olarak taş baskı yöntemiyle çıkarılan zeytinyağının fabrikalarda çıkarılan yağlardan daha pahalı olduğunu, fabrikalarda 10-12 liraya satılan yağın 25-30 liraya alıcısı olduğunu bildirdi.
"60 milyon lira para girişi olacak"
Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Türkiye'deki beş markadan biri olduklarını dile getirdi.
Özer, zeytinyağı denilince akla Milas'ın geleceğini, markalaşma ve kalite açısından çok önemli bir konumda olduklarını belirterek, şöyle devam etti:
- "Bu yıl çok iyi bir mahsul var. Milas'ta 40 markalı zeytinyağımız var. Yine bunların içerisinden 4 tanesi de coğrafi işaret aldı. Yeni bir çalışma içerisine girdik. Coğrafi işaretimizi Avrupa Birliği'ne taşıyoruz. bugün coğrafi işaret belgesini aldığımız memecik zeytininden elde edilen Milas yağını, AB'de tescil ettirebilirsek bundan sonra İtalya, İspanya ve Avrupa ülkelerine rahat şekilde hem tanıtımını hem de kalitesini anlatıp çok farklı bir noktaya getirebiliriz. Şu an bu başvuruyu yapan Türkiye'de sadece biziz. Bu yıl hesaplarımıza göre 17 bin ton zeytinyağı üretilecek. Eğer bu markalı olur ve soğuk sıkım rakamları da artarsa doğrudan Milasekonomisine yaklaşık 60 milyon lira gibi bir para girişi olacak."
10 milyon zeytin ağacı
Milas'ta 10 milyon zeytin ağacı bulunduğuna dikkati çeken Özer, turizm yol güzergahlarında kaliteli zeytinyağı satışı yapacak alanlar kurarak Milas zeytinyağını tüm ülkeye tanıtmak istediklerini kaydetti.