Tartışma: 'İngilizce dil değil, Çince'nin bir lehçesi!'
● Çinli akademisyenlerin 'ezber bozan' iddiaları, birçok farklı akademik tartışmaya yön vermeye devam ediyor.
● Dünya Medeniyetleri Araştırma Derneği isimli Çinli bir oluşum, tüm Avrupa dillerinin Çince'den türediğini iddia etti.
● Derneğin yayımladığı araştırma raporları, İngilizce'nin kendi başına bir dil olmadığını ve Çince'nin bir lehçesi olarak karşımızda olduğunu ifade ediyor.
Çin'de görev yapan bir grup akademisyenin oluşturduğu Dünya Medeniyetleri Araştırma Derneği, 1400'lü yıllardan önce Avrupa'nın herhangi bir tarihe sahip olmadığını iddia ediyor. Shakespeare’in okuma yazma bilmediğine ve eserlerini başkasına yazdırdığına inanan araştırmacılar, İngilizce’nin Çince’nin bir lehçesi olduğunu öne sürdü.
Çin’in başkenti Pekin’de ilk kez düzenlenen Uluslararası Eğitim Zirvesi’nde konuşan araştırmacılara göre Avrupa dillerinin atası, Çin’in ana dili olan Mandarin dili. Sina Online’a konuşan dernek başkan yardımcısı, bu duruma delil olarak da ‘sarı (yellow)’ sözcüğünü gösterdi. Bu rengin isminin sonbaharda dökülen yapraklardan geldiğini ve Mandarin’deki yaprak dökülmesi kelimesi ile aynı fonetiğe sahip olduğunu söylüyor. Dernek başkan yardımcısı, dükkan ve çekirdek gibi başka sözcüklerin de benzer olduğunu söyleyerek İngilizce’yi Çince’nin lehçesi olarak açıkladı.
"İngilizce, dünyanın en yaygın biçimde konuşulan dili olmasına karşın en fazla sayıda kişi tarafından konuşulan dil halen Çince."
'Avrupa'nın tarihi 15. ve 16. yüzyıllardan önce yoktu!'
Araştırmacılara göre ayrıca Mandarin ve İngilizce çeşitli ödünç kelimeler de barındırıyor. Örneğin ilk olarak Çince aracılığıyla İngilizce’ye geçen Ketçap daha sonra ülkeye ticaret ilişkileri ile geri döndü. Dilbilimcileregöre İngilizce, adaya Anglo Sakson yerleşimcilerin getirdiği bir Batı Cermen dili. Haliyle de bu dil ilk olarak Proto-Hint Avrupa dilleri adlı bir gruba dahil.
Dernek başkan yardımcısı Zhai, Shakespeare’in okuma yazma bilmediğini ve eserlerini Samuel Johnson’ın yazdığını iddia ediyor. Avrupa’nın Çin tarihine dayanan antik Mısır, Yunan ve Roma uygarlık tarihini kullandığını iddia eden Zhai, '15. ve 16. yüzyıllardan önce Avrupa'nın tarihi yoktu, sadece mitleri ve efsaneleri var'dedi. Daha önce de Heribert İllig Avrupa tarihi konusunda şüpheler ortaya sunmuştu. Kutsal Roma İmparatoru III. Otto’nun 614-911 yılları arasını 'uydurduğunu' savunan teori daha sonra çürütülmüştü.