Tablet bağımlılığında gelinen son nokta: Skolyoz

Arşiv
Arşiv

Son yıllarda tablet kullanımının yaygınlaşması, çocuklarda duruş bozukluğu ve skolyoz riskini artırıyor. Yaz tatilinde uzun süre ekran başında zaman geçiren çocuklar için tehlike daha da artıyor.

Türkiye'de çocuklarda skolyoz (omurga eğriliği) görülme oranı yüzde 3. Bu oran kız çocuklarında erkeklere göre 10 kat daha fazla.

Duruş bozukluğu, vücudun dengeli duruşunu etkileyen çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Hatalı duruş pozisyonları, iskelet sistemi problemleri ve kas ile eklem deformasyonlarına yol açabilir. Özellikle yaz aylarında uzun süre kontrolsüz tablet kullanımı, yanlış pozisyonda oturma ve hareketsizlik, omurga eğriliği ve duruş bozukluklarına yol açabilir.

Peki, duruş bozukluğu ve skolyozu önlemek için nelere dikkat etmek gerekiyor?

Kız çocuklarda görülme sıklığı erkeklere göre 10 kat daha fazla.

Sağlıklı bir omurga, arkadan bakıldığında tüm omurların aynı hizada olduğu görülür. Ancak herhangi bir nedenle omurganın sağa ya da sola doğru anormal bir eğriliği oluşursa buna skolyoz (omurga eğriliği) denir.

Özellikle okulların tatil olmasıyla birlikte ekran başında kontrolsüzce zaman geçiren gelişim çağındaki çocuklar için bu riskin daha da arttığını vurguluyor.

Tablet kullanımı sırasında alınabilecek önlemler nelerdir? Doğru duruş konusunda ebeveynler çocuklarına nasıl rehberlik edebilir?

Aileler, çocuklarına banyo yaptırırken vücutlarını ve duruş pozisyonlarını kontrol etmelidirler. Eğer vücutta herhangi bir eğrilik fark edilirse, derhal bir doktora başvurulması gerekmektedir. Basit bir eğrilik ileride ciddi sorunlara yol açabilir. Çocuklar mümkün olduğunca aktif bir yaşam sürmeye teşvik edilmeli ve düzenli olarak spor yapmaları sağlanmalıdır. Tablet kullanırken hareketsiz oturmak, çocuğun kas gelişimini olumsuz etkileyebilir ve omurga problemlerine neden olabilir.

Doğru oturma pozisyonu omurga sağlığı için çok önemlidir; dik ve iki ayağın tabanı yere sağlam basacak şekilde oturulmalıdır. Ayrıca, çocuklar ağır sırt çantalarından kaçınılmalıdır. Televizyon izlerken, tablet veya bilgisayar kullanırken de ekran cihazı göz seviyesinde olmalıdır. Elektronik cihazların kullanım süresi de sınırlı tutulmalıdır.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >