Suudi Arabistan Rusya'yı Husilere silah vermemesi konusunda uyardı

Arşiv
Arşiv

İsrail'in Gazze saldırıları Hizbullah ile de gerilimin artmasına sebep oldu. ABD'li yetkililer İsrail'in Lübnan'da Hizbullah'a geniş kapsamlı bir askeri operasyon yürütmesi ihtimali ise İran'ın Rusya ile askeri ilişkilerini daha da geliştireceğinden endişe ediyor. Basına düşen yeni bir haber Rusya'nın İran destekli Husiler'e silah yardımı yapmayı değerlendirdiğini öne sürdü. Suudi Arabistan ise bu duruma karşı çıktı.

Suudi Arabistan'ın Rusya'nın İran destekli Husilere füze yardımını engelleme girişiminde bulunduğu iddia edildi.

Middle East Eye'ın ABD istihbarat kaynaklarına dayandırdığı habere göre, İsrail'in Lübnan'da Hizbullah'a geniş kapsamlı bir askeri operasyon yapma ihtimali bölgedeki diğer aktörleri de harekete geçirdi.

Haberde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in böylesi bir senaryoda İran'a ve İran destekli silahlı örgütlere destek verme ihtimalinin bulunduğu bilgisi yer aldı.

Bu minvalde, Putin'in Yemen'de varlık gösteren İran destekli Husilere gemisavar seyir füzesi sağlamayı düşündüğü belirtildi.

Putin bu süreçte Husilere füze yardımı sağlanması konusunu Suudi Arabistan'a açtı ve taraflar arasında konuya dair görüşmeler başladı. ABD istihbaratına göre bahsi geçen konuya dair görüşmeler, Putin'in Aralık 2023 tarihinde Suudi Arabistan'ı ziyaret etmesinin ardından gerçekleşti.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Bin Selman'ın ise olaya müdahil olarak Putin'i Husilere füze sağlamaması konusunda uyardığı bildirildi.

Suudi Arabistan liderliğindeki Arap ülkelerinden oluşan uluslararası koalisyon Husilere karşı 2015 yılında Yemen'e müdahale etmişti. Bu sebeple Suudi Arabistan ile Husiler arasında gerilim oldukça yüksek.

Husiler daha önce Suudi Arabistan topraklarına füzelerle saldırılar düzenlemişti.

Rusya Husilere askeri yardım konusunda neden Suudi Arabistan'a danıştı?

Suudi Arabistan ve Rusya, dünyanın en büyük iki petrol ihracatçısı olarak biliniyor.

Bu durum, her iki ülkeyi de OPEC+ altında bir araya getiriyor.

Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Putin hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından çıkarılmış tutuklama kararı bulunuyor. Buna rağmen Putin, geçen yıl Suudi Arabistan'a bir ziyaret gerçekleştirmişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >