Suikastın perde arkası: Slovakya Başbakanı Robert Fico'yu kim vurdu?

Slovakya Başbakanı Fico'ya suikast girişimi
Slovakya Başbakanı Fico'ya suikast girişimi

Slovakya Başbakanı Robert Fico'ya yönelik suikastın yankıları sürüyor. Fico'nun hayati tehlikesi devam ederken, akıllara eski sözlerini getirdi: "Ukrayna Savaşı Gereksiz!" Fico'ya saldıran Juraj Cintula kimdir? Fico birilerini rahatsız mı etti?

Slovakya'nın popülist Başbakanı Robert Fico, Çarşamba günü defalarca vuruldu.

Olay, başkent Bratislava'nın yaklaşık 145 kilometre uzakta bulunan Handlova kasabasında, Fico'nun kabine toplantısında meydana geldi.

'Sanırım sonunda hayatta kalacak'

Başbakan yardımcısı Tomas Taraba BBC News'e yaptığı açıklamada Fico'nun saldırıdan sağ çıkacağına inandığını ve "şu anda hayati tehlikesinin bulunmadığını" söyledi.

Perşembe günü gazetecilere Fico'nun durumunun stabilize olduğunu ancak hala 'çok ciddi' durumda olduğunu söyledi.

Fico, üç saat süren acil bir ameliyat için sedyeyle hastaneye taşınırken görüldü
Fico, üç saat süren acil bir ameliyat için sedyeyle hastaneye taşınırken görüldü

Savunma Bakanı Robert Kalina gazetecilere yaptığı açıklamada, 59 yaşındaki Rusya yanlısı liderin karnından vurulduktan birkaç saat sonra hala tedavi altında olduğunu söyledi.

Kalina, Fico'nun ameliyatının henüz tamamlanmadığını söyledi ve durumunu "olağanüstü ciddi" olarak tanımladı.

En az dört el ateş edildi: Karnından vuruldu, hayati tehlikesi var

Slovak medyası saldırganın 4 el ateş ettiğini, Başbakan Fico'nun karnından vurularak yere düştüğünü aktardı.

Fico önce araçla, ardından da helikopterle bölgedeki bir hastaneye nakledildi. İlk açıklamada Fico'nun 'hayati tehlikesi var' denildi.

Fico, Handlova kasabasındaki bir hastaneye kaldırıldı ve bu sırada bilinci açıktı
Fico, Handlova kasabasındaki bir hastaneye kaldırıldı ve bu sırada bilinci açıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan saldırıyı kınadı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Slovakya Başbakanı Robert Fico'ya yönelik saldırıyı kınayarak, geçmiş olsun temennisinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Slovakya'ya geçmiş olsun mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Slovakya'ya geçmiş olsun mesajı

Erdoğan, mesajında "Slovakya Başbakanı Robert Fico'ya yönelik gerçekleştirilen menfur suikast girişimini şiddetle kınıyor, saldırıda yaralanan Sayın Fico'ya acil şifalar diliyorum. Slovakya halkına ve hükûmetine, ülkem ve milletim adına geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" dedi.

Dünya ne dedi?

ABD Başkanı Joe Biden, bunu 'korkunç bir şiddet eylemi' olarak niteledi ve Slovak hükümetle yakın temas halinde olduğunu, her türlü desteğe hazır olduklarını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Putin ise bu 'korkunç suçun' hiçbir gerekçesi olamayacağını belirtti.

Slovak Cumhurbaşkanı'na gönderdiği mesajda, saldırıya uğrayan Başbakan Fico'dan 'cesur ve azimli' olarak bahsetti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres saldırıyı kınarken, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, "şiddetin ve bunun gibi bir saldırının hiçbir şekilde savunulamaz" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni de saldırıyı kınayan açıklamalar yaptı.

Fico'ya saldıran Juraj Cintula kimdir?

71 yaşında olan Juraj Cintulanın mesleği ise güvenlikçidir. Slovakya'nın batısındaki Levica (Leva) kentinin sakini olduğu öğrenilen Juraj Cintula, bir alışveriş merkezinde eski bir güvenlik görevlisi olduğu, aynı zamanda edebiyatla ilgilendiği, üç şiir kitabı yayımladığı belirtildi.

Slovak Yazarlar Derneği üyesi de olan zanlı, bu yılın başlarında Levice'de bir edebiyat kulübü kurdu.

Juraj Cintula suikastin ardından hemen tutuklandı
Juraj Cintula suikastin ardından hemen tutuklandı

Saldırının sebebi: Fico birilerini rahatsız mı etti?

Slovak medyasına göre liberal görüşleri savunan ve liberal muhalefet partilerini destekleyen Cintula'nın sorguda Başbakan Fico'yu neden vurduğu sorusunu "Hükümetin görüşlerine katılmıyorum" diye yanıtladığı bir video da sosyal medyaya düştü.

Fico'nun eski sözleri yeniden gündem: 'Ukrayna savaşı gereksiz'

Fico'nun hayati tehlikesi devam ederken, akıllara eski sözlerini getirdi.

Rusya yanlısı duruşuyla Avrupa Birliği ve Batı ülkelerinin Ukrayna politikasına ters hareket eden Fico, seçim zaferinin ardından "Slovakya halkının Ukrayna'dan daha büyük sorunları var" demişti

Beş yıl muhalefette kaldıktan sonra Fico'nun partisi geçen yıl parlamento seçimlerini kazandı.

Rusya'nın geniş çaplı işgaliyle mücadele eden Ukrayna'ya Slovakya'nın askeri destek sağlamasına son verme sözü verdi ve NATO ile ABD'nin Moskova'yı savaşa kışkırttığını savundu.

Seçim zaferinin ardından yeni hükümet Ukrayna'ya silah sevkiyatını derhal durdurdu.

Slovakya'da binlerce kişi Fico'nun Rusya yanlısı ve diğer politikalarına karşı sokaklara döküldü.

Fico, göç ve sivil toplum kuruluşlarına karşı sert bir duruş sözü verdi ve LGBTQ+ haklarına karşı kampanya yürüttü.

Robert Fico kim?

59 yaşındaki Fico, 1964 yılında o zamanki Çekoslovakya'da doğdu.

Komünizmin dağılmasından önce Komünist Parti'nin bir üyesiydi. 1986'da hukuk diploması aldı ve ilk kez 1992'de Demokratik Sol Parti'nin bir üyesi olarak Slovakya parlamentosuna seçildi.

Sol popülist olarak tanımlanıyor, ancak kendisi aynı zamanda komşu Macaristan'ın milliyetçi başbakanı Viktor Orban gibi sağcı politikacılarla da karşılaştırılıyor.

Robert Fico
Robert Fico

Fico, daha önce 2006'dan 2010'a ve 2012'den 2018'e kadar olmak üzere iki kez başbakan olarak görev yaptıktan sonra geçen yıl Slovakya'da iktidara geri döndü.

Üçüncü dönemi onu, bir Avrupa Birliği ve Slovakya tarihinde en uzun süre görev yapan hükümet başkanı yaptı.

Fico evli ve bir çocuk babasıdır.

Slovakya Başbakanı Robert Fico'ya yönelik silahlı saldırı anının görüntüleri ortaya çıkarken, saldırganın 71 yaşındaki Slovakyalı şair ve aktivist Juraj Cintula olduğu belirtildi.

Fico'nun ameliyatında ise 3 saat geride kaldı. Slovakya Başbakanı Robert Fico'ya düzenlenen silahlı saldırı anına ait görüntüler ortaya çıkarken, saldırganın 71 yaşındaki Slovakyalı şair ve aktivist Juraj Cintula olduğu belirtildi.

Görüntülerde, Cintula'nın, güvenlik bariyerinin arkasındaki vatandaşlara yaklaşan Fico'ya defalarca ateş ettiği ve Fico'nun yere düştüğü görüldü.

Saldırının ardından gözaltına alınan Cintula'nın sorgusu sırasında, “Hükümetin politikalarını beğenmiyorum” ve “Medya yok edildi.

Slovakya Radyo ve Televizyonu'na niçin saldırıldı? Medya neden işlevsiz bırakıldı?” dediği kaydedildi.

Saldırının motivasyonunun siyasi olduğu düşünülüyor Slovakya İçişleri Bakanı Matus Sutaj Estok ve Savunma Bakanı Robert Kalinak, Fico'nun Bansk Bystrica'da kaldırıldığı hastanede ortak basın toplantısı düzenledi.

Kalinak, Fico'nun hala ameliyatta olduğunu ve yaşam mücadelesi verdiğini belirterek, Fico'nun durumunun 'gerçekten ciddi' olduğunu ve 'durumun kötü' olduğunu aktardı.

Kalinak, Fico'nun ameliyatında 3 saatin geride kaldığını ve her şeyin doktorların elinde olduğunu açıkladı.

Estok ise, saldırının motivasyonunun siyasi olduğundan şüphelendiklerini belirterek, vatandaşlar ve medyayı, saldırı sonrasında nefret içerikli paylaşım ve eylemlerden kaçınmaya davet etti.

Estok, saldırganın 5 el ateş ettiğini ve Fico'nun karnından vurulduğunu söyledi. 'Büyükelçiliğimiz, Slovakya hükümeti ile yakın temasta ve yardıma hazır” Suikast girişiminin ardından bir yazılı açıklama yayınlayan ABD Başkanı Joe Biden, “Slovakya Başbakanı Robert Fico'ya saldırı haberi ile telaşlanmış durumdayım. Jill ile birlikte acilen şifa bulması için dua ediyoruz.

Düşüncelerimiz, ailesi ve Slovakya halkı ile birlikte. Bu korkunç şiddet eylemini kınıyoruz. Büyükelçiliğimiz, Slovakya hükümeti ile yakın temasta ve yardıma hazır” dedi.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >