Suç örgütlerinin fenomenler üzerinden nasıl kara para akladığı ortaya çıktı
Dilan-Engin Polat çiftinin 'vergi kaçırma, kara para aklama ve örgüt kurma' suçlamalarıyla cezaevine gönderilmesinin ardından, gözler diğer fenomen isimlere çevrildi. Ticaret Bakanlığı, aniden zenginleşen fenomenlerin denetim altına altına alınacağını duyurdu. Öte yandan sosyal medya fenomenleri üzerinden kara para aklama yöntemi de ortaya çıktı. İşte kara para aklamak isteyen suç örgütlerinin, az tanınmış veya takipçi sayısı az olan kişilerle iş birliği yaparak uyguladığı yöntemin tüm detayları...
Dilan-Engin Polat çiftinin ardından Bahar ve Nihal Candan kardeşlerin gözaltına alınması sonrası gözler diğer fenomen isimlere ve elde ettikleri kazançlara çevrildi. Çok sayıda fenomen ismin aniden zenginleşmesi ve benzer işleri yapmaları pek çok soru işaretini beraberinde getirdi.
Fenomenler incelemeye alınacak
Bu kapsamada Ticaret Bakanlığı internetten sipariş verilen ürünlere yönelik etkin piyasa ve gözetim mekanizması için e-Ticarette Ürün Güvenliği Projesi'ni devreye aldı.
Böylelikle sayıları 600'ü bulan sosyal medya fenomenleri de yapmış oldukları e-ticaret faaliyetleri de denetim altına alınacak.
Fenomenler ve kara para ilişkisi
Hürriyet'te yer alan habere göre, sosyal medya fenomenleri üzerinden kara paranın aklanma aşaması şu şekilde oluyor:
Fenomenler kendi takipçi ve izlenme sayılarını örnek gösterip buradan para kazandıklarını iddia ediyorlar. Ancak platform gelirlerinin ne olduğu ile ilgili bir muhatap yok. Sadece vergi müfettişlerine cevap veriyorlar. Bu da kara para aklamak isteyen suç örgütlerin işine geliyor. Kara parasını aklamak isteyen suç örgütleri önce az tanınmış veya takipçi sayısı az olan kişilere ulaşıyor. Ardından para ile bu kişilerin reklamları yapılarak gündeme getiriliyor, parlatılıyor. Söz konusu kişi ünlü yapıldıktan sonra ise çok para kazanıyormuş algısı oluşturuluyor.
Naylon fatura kesiliyor
Gündeme getirilen ve ünlü yapılan kişiler ve yakın akrabalarına şirketler kurduruluyor. Hiçbir üretim yapmayan, fason veya tabela olarak nitelendirilen bu şirketlerin de reklamları yapılarak, çok para kazanılıyor algısı oluşturuluyor. Fason şirketlerin de reklam yüzleri belirleniyor. Tüm reklamlar söz konusu kişi üzerinden dönüyor. Daha sonra ise bu şirketler üzerinden naylon faturalar kesiliyor. Yurtdışında yasadışı (uyuşturucu-bahis-insan kaçakçılığı gibi) alanlardan para kazanan suç örgütleri, bu paraları fenomenler üzerinden kurdurdukları şirketlere aktarıyor. Kara parayı bu şirketler üzerinden sisteme dahil ederek yasal hale getiriyor. Tekrar yurtdışına kayıt altında çıkarılıyor.
Komisyon olarak paranın yüzde 20’si ödeniyor
Suç örgütleri kara paralarını aklamak için kullandıkları fenomenlere ise komisyon olarak paranın yüzde 20’si ödeniyor. Örneğin 100 milyon lira kara parasını aklamak isteyen suç örgütü, fenomene 20 milyon lira ödüyor. Üzerine fason şirketler kurulan ve fenomenlerle bağlantılı olan kişiler ise ortalama paranın yüzde 5 ile 10’u arasında komisyon alıyor.