Sosyal medya kullanıcılarının tutkusu paradoksa dönüştü
Sarah Diefenback ve Lara Christoforakos adlı iki araştırmacı tarafından yapılan “Selfie Paradoksu: Kimse selfieleri seviyor gibi görünmüyor buna rağmen herkesin çekmek için bir nedeni var” adlı çalışmaya göre selfie çekip paylaşan insanların, başkalarının selfielerini görmeye dayanamadıklarını ortaya çıkardı.
Kendi kendine fotoğraf çekme anlamına gelen ve Türkçe'ye “Özçekim” adıyla gelen Selfie, sosyal medya kullanıcıları açısından adeta bir tutkuya dönüşmüş durumda. Her an ve her yer de anlık olarak çekilen bu fotoğraflar, son dönemde en çok paylaşımı yapılan fotoğraflar arasında yer alıyor. Özellikle fotoğraf paylaşım uygulamalarının kullanım oranının artması ile selfie tutkusu artarak devam ediyor.
Münih'te hayatlarına devam eden Sarah Diefenback ve Lara Christoforakos adlı iki araştırmacı tarafından hazırlanan çalışma ise selfie çekip paylaşan insanların, selfie çeken başka kullanıcılardan pek hoşlanmadığını ortaya çıkardı.
Münih'te hayatlarına devam eden Sarah Diefenback ve Lara Christoforakos adlı iki araştırmacı tarafından hazırlanan çalışma ise selfie çekip paylaşan insanların, selfie çeken başka kullanıcılardan pek hoşlanmadığını ortaya çıkardı.
Selfie paradoksu
İki araştırmacı tarafından kaleme alınan ve Türkçe'ye “Selfie Paradoksu: Kimse selfieleri seviyor gibi görünmüyor buna rağmen herkesin çekmek için bir nedeni var” şeklinde çevrilen araştırma kapsamında 238 kişiyle konuşuldu. İki kişilik ekip yaptıkları araştırmayla ilgili yazdıkları raporlarında sosyal medya kullanıcılarının yüzde 77'sinin ayda en az 1 kez selfie çektiklerini, yüzde 49'unun ise haftada en az bir kez kendilerine selfie çekimi gönderildiğini belirttiğini söyledi. Katılımcılardan yüzde 2'si sosyal medyada daha az selfie görmek istediklerini açıkça belirtirken geri kalanlar daha üstü kapalı bir şekilde değinmeyi seçti. Katılımcıların neredeyse tamamı selfie çekiminin olumsuz yönlerinden de bahsetmeden geçmedi. Yüzde 90'ı başkalarının selfieleri kişisel bir pazarlama yöntemi gibi algılarken, yüzde 46'sı kendi selfieleri için de aynısını düşünüyor; yani selfie çekmek aslında bir reklam aracı ve bunun selfie çekenler tarafından da bilindiğini söylüyorlar! Bu da sosyal medya kullanıcılarının selfie çekmeyi kendilerini öne çıkartmak için yaptıklarını gösteriyor. Araştırmaya katılanların çoğunluğu bu durumu kendilerine yakıştıramasa da katılanların yarısı yine de selfie çekmeye devam edeceğini belirtiyor. Yani sosyal medyada selfie çekmenin ve paylaşmanın yanlış olduğunu düşünmelerine rağmen yine de selfie paylaşmaya devam edeceklerini söylüyor. Bu da araştırmanın başlığını ortaya çıkartan bir sonuç ortaya çıkartıyor; yani sosyal medya kullanıcıları istemeden de olsa bir paradoksun içine düşmüş oluyor.Selfie veya özçekim
Kendi kendine fotoğraf çekme olarak nitelendirilen Selfie, aslında yeni bir yöntem değil. Obama'dan, Oscar yıldızlarına, ünlü birçok ismin kapıldığı bu akım sosyal medyada kendini sıkça gösteriyor. Aslına bakılırsa bu yöntem fotoğraf teknolojisi ilk çıktığı günden bu yana kullanılıyor; şöyle eski fotoğraflarınızı karıştırdığınızda çok çok eskiden de benzer fotoğrafları çektiğinizi göreceksiniz. Fakat o dönemlerde akıllı cihazlar bu kadar gelişmiş değildi ve ön kamera, selfie çubuğu gibi araçlar bulunmuyordu. Bu da böyle bir akımın “geç” başlamasına neden oldu diyebiliriz. Selfie, Oxford Üniversitesi tarafından 2013 yılının kelimesi seçilen ve İngilizce sözlüğe eklenen yabancı bir kelimedir. Türk Dil Kurumu bunun yerine özçekim kelimesinin kullanılmasını önermiştir. Fakat selfie kelimesi İngilizce bir kelime olmaktan uzak evrensel bir kelime olmuş, birçok dile yerleşmiştir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >