Son 13 yılın en parlak kuyruklu yıldızı 11-12 Ekim'de görülecek

Arşiv
Arşiv

Türkiye Uzay Ajansı, son 13 yılın en parlak kuyruklu yıldızı olarak nitelendirilen Tsuchinshan-ATLAS’ın 11-12 Ekim'de görülebileceğini bildirdi. Çıplak gözle görülebilecek yıldız, tarihteki en etkileyici yıldızlardan biri olmaya aday gösteriliyor.

Türkiye Uzay Ajansı’nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda "C/2023 A3" (Tsuchinshan-ATLAS) ile ilgili bilgilere yer verildi. 11 Ekim’den itibaren Kuzey Yarımküre’den çıplak gözle görülebilecek bu yıldız, son 13 yılın en parlak kuyruklu yıldızı olarak nitelendirildi. Yıldızın 12 Ekim’de Dünya'ya 0,47 AB mesafeyle en yakın geçişini yaparak gözle görülebilecek en yüksek parlaklığa ulaşması bekleniliyor.

Dünya'ya 0.47 AB mesafeyle geçiş yapmak neyi ifade ediyor?

Astronomik bir mesafe birimi olan AB mesafesi, gezegenler, kuyruklu yıldızlar ya da asteroidler gibi gökcisimlerinin Dünya’ya yakınlığını tanımlamak için kullanılan bir birim.

“Dünya’ya 0.47 AB mesafeyle geçiş yapmak” demek, Tsuchinshan-ATLAS'ın Dünya’ya, Dünya ile Güneş arasındaki mesafenin yaklaşık yarısı kadar yakınından geçeceği anlamını taşıyor. Dünya'dan Güneş'e olan mesafe düşünüldüğünde bu mesafenin yaklaşık %47'si kadar uzaklıkta bir cismin varlığını ifade eden bu mesafe yaklaşık 70 milyon kilometreye denk geliyor. Bu da Tsuchinshan-ATLAS'ın Dünya'ya çok yakın olmayan ama tamamen uzak da sayılmayan bir mesafede olacağı anlamını taşıyor.

Dolunayın çapının yaklaşık 42 katı

Tsuchinshan-ATLAS'ın 11-12 Ekim tarihlerinde gökyüzünde “şov” yapacağını belirten Türkiye Uzay Ajansı,

“"Tsuchinshan-ATLAS 2 Ekim'de 0,4 kadir parlaklığa ulaştı ve 2020 yazındaki ünlü C/2020 F3 (NEOWISE) kuyruklu yıldızını bile geride bıraktı. Üstelik daha zirve parlaklığına bile gelmedi. 11 Ekim'den itibaren, bu harika kuyruklu yıldız Kuzey Yarımküre'den çıplak gözle görülebilecek. Ne kadar parlak olacağını o gün deneyimleyeceğiz. 12 Ekim civarında, Dünya'ya 0,47 AB mesafeyle en yakın geçişini yapacak ve gözle görülebilecek en yüksek parlaklığa ulaşacak. Yıldız, sadece parlaklığıyla değil, 21 derece uzunluğundaki etkileyici kuyruğuyla da dikkati çekiyor. Bu uzunluk, dolunayın çapının yaklaşık 42 katına denk geliyor. Güneş'e çok yakın geçen bu kuyruklu yıldız, ısınarak toz ve buzdan oluşan etkileyici kuyruğunu oluşturdu. Tarihteki en etkileyici kuyruklu yıldızlardan biri olmaya aday."

gzt

Tsuchinshan-Atlas, güneş sisteminin uzak bir bölgesi olan Oort bulutundan ilkel bir madde taşımasıyla bilim insanlarının araştırmalarına konu oluyor. Gözlem ve araştırmalar, toz ve gazdan oluşan kuyruğun, güneş sistemini oluşturan ilkel maddenin bileşimi hakkında daha fazla bilgi edinilebileceği yönde.

Tsuchinshan-ATLAS nasıl görülebilir?

En yüksek parlaklığıyla 12 Ekim’de Dünya’ya 0,47 AB mesafesiyle geçiş yapacak olan Tsuchinshan-Atlas, gün batımının ardından batı yönünde görülecek ve çıplak göz ile gözlemlenebilecek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >