Snapchat, biyometrik verileri yüz filtresi ile topluyor mu?
Snapchat'in yeni güncellemeleri büyük ilgi gördü. Çoğu kişi, bu filtreleri kullanmadan video ya da fotoğraf paylaşamaz oldu. GZT Sistem'de bu hafta Snapchat filtrelerini ele aldık. Aynı zamanda Samsung deepfake yapay zekâ teknolojisine de değindik.
Snapchat yeni filtreleri sosyal medyayı salladı. Pek çok kişi bu trende ayak uydurdu. Köpek, kedi gibi hayvan filtreleri uzun zamandır vardı. Ancak cinsiyet değiştiren filtreler, Snapchat'e yeni eklendi ve büyük beğeni gördü. Her gün onlarca farklı filitreli fotoğraf paylaşılıyor.
Snapchat, kamera uygulaması olarak kullanılıyor
Snapchat, ilginç filtreler geliştirme ve kullanıcılara eğlenceli içerikler oluşturma imkanı sunma açısından oldukça farklı bir uygulama. Ancak Instagram ve Twitter gibi platformların fazlasıyla gerisinde kalıyor.
Snapchat genelde bir sosyal medya uygulaması olarak değil gelişmiş filtrelere sahip bir kamera uygulaması olarak kullanılıyor.
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Ali Murat Kırık, en çok dikkat çeken filtrelerin hayvan filtreleri olduğunu belirtti.
- "Her yaştan, her kesimden birey, filtreleri kullanıyor. En çok ilgi çeken hayvan filtreleri. Normalde bir insana "Hayvan" desek, o kişi alınır. Ancak biz bu filtreleri kullanıyoruz ve kendimizi farklı şekillere büründürüyoruz. Sırf daha fazla insanın bizi takip etsin, daha çok ilgi çekelim diye yapıyoruz."
Sosyal medya danışmanı Nurhan Demirel ise bu filtrelerin insanları sevimli gösterdiği için sıkıntı oluşturmadığını söyledi. Demirel aynı zamanda filtrelerin güvenliğine de değindi.
- "Aslında biz biyometrik verilerimizi de Snapchat ile paylaşmış oluyoruz. Bunun ileride ne tür sakıncaları olabilir? Biyometrik verilerimiz çalınabilir ve güvenlik ihlalleri olarak kullanılabilir. Aslında günümüzde biyometrik verimiz kopyalanabilir çünkü biz onu uygulamalara veriyoruz."
Samsung deepfake yapay zekâsı
Yapay zekâ teknolojileri, sağlık sektöründen sesli asistanlara kadar yüzlerce farklı sektör tarafından aktif olarak kullanılıyor. Bu teknoloji insanlığın yararına kullanıldığında herhangi bir sorun yok. Ancak sonuçlar bazen ürkütücü boyuta ulaşabiliyor.
Gzt Teknoloji editörü Yunus Emre Şahin, Deepfake isimli yapay zeka teknolojisini anlattı. Şahin, yalnızca tek bir fotoğraftan videolar yapılabileceğini söyledi.