Seattle, kasta dayalı ayrımcılığı yasaklayan ilk ABD şehri oldu
Seattle, belediye meclisi tarafından yapılan oylamanın ardından kasta dayalı ayrımcılığı yasaklayan ilk ABD şehri oldu.
Seattle Belediye Meclisi'nde Hindistan kökenli üye Kshama Sawant'ın kast ayrımcılığına karşı hazırladığı tasarı kabul edildi. Böylece Seattle, kasta dayalı ayrımcılığı yasaklayan ilk ABD şehri oldu.
Sputnik'in aktardığı habere göre; Meclis'te 2014'ten beri Sosyalist Alternatif üyesi olarak görev yapan Sawant, kast önyargısına karşı mücadelenin 'her türlü baskıya karşı mücadeleyle derinden bağlantılı olduğunu' söyledi.
Savunucularına göre yasak, kast önyargısının ABD'de yaygın hale gelmesini önlemek için gerekli.
Son yıllarda ABD üniversitelerinin kampüslerinde benzer kast önyargısı yasakları getirildi. Aralık 2019'da Boston yakınlarındaki Brandeis, ayrımcılık yapmama politikasına kastı dahil eden ilk ABD üniversitesi oldu. Onu Kaliforniya'daki bir dizi üniversite takip etti. Harvard, lisansüstü öğrenci birliğiyle yaptığı sözleşmesinin kapsamında 2021'de öğrenci çalışanlar için kasttan koruma programı başlattı.
Hindistan'daki 3 bin yıllık kast sistemi, Hindu toplumunu katı hiyerarşik gruplara ayırıyor.
Daha önce Hindistan'da üst sınıf bir Hindu Brahman ailesinde büyürken kast ayrımcılığına tanıklık ettiğinden söz etmiş olan Seattle Belediye Meclisi'nin tek Hindistan kökenli üyesi, "Kast ayrımcılığı sadece başka ülkelerde olmuyor. Seattle ve ABD'nin dört bir yanındaki şehirlerde Güney Asyalı Amerikalı ve diğer göçmen çalışanlar teknoloji sektörü dahil işyerlerinde kast ayrımcılığıyla karşılaşıyor" dedi.
- Göç Politikası Enstitüsü adlı düşünce kuruluşuna göre ABD,yurtdışında yaşayan Hintliler için en popüler ikinci destinasyon. ABD'deki Hintli diasporasının 1980'de yaklaşık 206 binken 2021'de yaklaşık 2.7 milyona yükseldiği tahmin ediliyor. Güney Asyalı Amerikalılar Birlikte Liderlik Ediyor adlı gruba göre de ABD'de yaşayan Güney Asyalı sayısı 2010 nüfus sayımında 3.5 milyonu geçerken artık yaklaşık 5.4 milyona çıktı. Çoğunun kökleri Bangladeş, Butan, Hindistan, Nepal, Pakistan ve Sri Lanka'ya kadar uzanıyor.
- ABD'de özellikle teknoloji sektöründe Hindistan kökenli çalışanların büyük ağırlığı var. Başta teknoloji olmak üzere pek çok büyük şirketin CEO'su ve diğer üst düzey yöneticilerinin Hindistan kökenli olması da dikkat çekici boyutta.
Seattle'daki kast ayrımcılığı yasağını destekleyen gösteriler düzenleyen Dalit aktivist örgütleri, kast ayrımcılığının diaspora topluluklarında yaygın olduğunu ve Güney Asyalıların anahtar roller üstlendiği konut, konaklama, eğitim ve teknoloji sektöründe sosyal yabancılaşma ve ayrımcılık şeklinde kendini gösterdiğini söylüyor.
ABD yasaları zaten ayrımcılığı yasakladığı için kastla ilgili özel bir karara gerek olmadığını savunan Hindu Amerikan Vakfı ve Kuzey Amerika Hinduları Koalisyonu gibi bazı gruplar ise yasağa karşı çıktı.
Açık mektup yayımlayan Washington DC merkezli Hindu Amerikan Federasyonu, 'kararın övgüye değer amaçları olsa bile zaten ayrımcılığa uğrayan bir topluluğun tamamına adil olmayan şekilde ulusal kökenleri ve soyları temelinde farklı muamele ettiği ve hedef olma riski yarattığını' iddia etti.
Hintli Amerikalıların, Seattle şehrinin bulunduğu Washington eyaleti nüfusunun yüzde 2'sinden azını oluşturduğuna dikkat çeken Federasyon, kasta dayalı herhangi bir yaygın ayrımcılığa dair çok az kanıt olduğunu savundu.
Hindistan'da 1948'de kağıt üzerinde yasaklanan kast ayrımcılığı, özellikle geçmişte 'dokunulmazlar' olarak adlandırılan en alt kast Dalitlere karşı devam ediyor.