Sanat camiasında adından söz ettiren en pahalı Türk tabloları
Ülkemizde resim sanatının temelleri 19. yüzyılın ortalarına doğru atılmıştı. Bu sanat hakkında bilinen ilk ders 1793'te Mühendishane-i Berr-i Hümâyun'da verilmişti. Mühendishane-i Berr-i Hümâyûn haritacılık, gemi inşaatı, inşaat mühendisliği ve balistik öğretimi konusunda çalışmalar yapmak için 3. selim tarafından kurulmuş askeri bir okul olmasına rağmen sivil öğrenci de kabul ediyordu. İşte Batı'ya nazaran daha geç başlayan resim sanatı konusunda ülkemizde çıkan önemli sanat eserleri ve en pahalı Türk tabloları
Hıristiyan ve Levanten kökenli sanatçıların etkisiyle gelişen Osmanlı resim sanatı çoğunlukla başkent İstanbul'da konumlanmış; Osman Hamdi Bey, Şeker Ahmet Paşa, Süleyman Seyyid ve Ressam Halil Paşa gibi ressamlar yurtdışında öğrenim görürken Hüseyin Zekai Paşa, Hoca Ali Rıza ve Ahmet Ziya Akbulut öğrenimlerini yurtiçinde tamamlamıştı. 1926'da Avrupa'ya gönderilen Türk öğrenciler burada kübizm ve dışavurumculuk gibi akımlarla tanışmış ve yurda döndükten sonra Müstakiller adlı bir öbek oluşturmuşlardır. 1930'ların sonunda kurulan Yeniler Grubu, 1947'de ortaya çıkan On'lar Grubu ve temelleri 1961'de atılan Siyah Kalem Grubu Türkiye Cumhuriyeti'nin erken dönem resim sanatında öne çıkmıştır.
Dünyadaki örneklerine nazaran daha “düşük” tutarlı olsa da Türk sanat eserleri için de hatırı sayılır tutarlar ödendiği görülüyor. İşte Türk sanat eserleri arasında en pahalı Türk tabloları ve ressamları: