Sakal modası para kaybettirdi: 'Dev jilet markası 8 milyar dolar zarar etti'
● Sakal modasının yaygınlaşmasıyla birlikte birçok insan için 'tıraş olmak' uzak bir hayale dönüşmüş durumda.
● Dizi ve filmlere, popüler kültürün her noktasına sirayet eden sakal akımı etki alanını genişletmesiyle yeni akım olarak adlandırılabilecek bir noktaya sürüklendi.
● Sakal modası, dünyaca ünlü tıraş bıçağı markası Gillette'in işlerini ise zorlaştırdı. 118 yıllık marka, 8 milyar dolar zarar açıkladı.
Farklı dönemlerde, farklı konular üzerinden ortaya çıkan ve kitleleri büyük ölçüde etkilemeyi başaran moda akımları, yepyeni alışkanlıklar oluşturmak noktasında oldukça maharetli. Sosyologların; daha iyi ve güzeli arama duygusu ile yıpranan, eskiyen giysinin yerine aynısını değil de farklı bir modelini elde etme isteğiyle başladığını ifade ettiği moda kavramı, sanayi sonrası çağa özgü bir olgu olarak değerlendirilse de tarihinin çok daha eskiye dayandığı söylenebilir. Moda, gerçek anlamda ancak değişime inanan, değişme yoluna girmiş toplumlarda ortaya çıkar diyebiliriz. Bu nedenle de bir yandan ekonomiye bir yandan da toplumsal yapıya sıkı sıkıya bağlı olan bu kavram, sürekli yenilenip dönüşerek farklı formatlara bürünebiliyor.
Moda kavramı yalnızca kıyafet seçiminde değil, insanların dış görünüşünde ve dış görünüşüne adapte ettiği özelliklerde de kendini gösteriyor. Erkeklerin sakal bırakma alışkanlığı da 'moda kavramının' erkek yüzünde vücut bulduğu hali diyebiliriz. Sinema perdesinde, televizyonda, sosyal medyada ve sokakta dolaşan birçok erkek, geneli birbirine benzeyen ve çok büyük farklılaşmalar yaşamayan sakallarla karşımıza çıkıyor. Avustralya'da ortaya çıkan ve son 10 yıl içerisinde inanılmaz bir ivmeyle yaygınlaşan moda, kıyafet tarzlarından ve insan yaklaşımlarından bağımsız olarak her yere sirayet etmiş durumda.
"Sakal tıraşına rağbet azaldı!"
Fabio Vivan, dünya genelinde oldukça tanınmış bir insan konumunda. Vivan, erkeklerin saç-sakal trendlerinde söz sahibi. David Beckham'dan Metallica grubuna, Kasabian'dan Placebo'ya kadar onlarca ünlü ile çalışmış bir sanatçıdan bahsediyoruz. Londra'da yaşayan İtalyan Vivan'ın da dediği gibi sakal modası erkeklerin makyaj akımından başka bir şey değil. Uzun bir süre boyunca sakallı insanlarla karşılaşmaya devam edeceğimizi, 'sinek kaydı' modasının uzun süre gelmeyeceğini ifade eden Vivan, bu konuda fazlasıyla iddialı.
Sakal modasının geldiği nokta, bu içeriğin editörünün bile sakallı olduğu varsayıldığında ciddi bir gerçeklik olarak karşımızda yer alıyor. Bu gerçekliğin en büyük 'somut zararı' ise dünyaca ünlü bir jilet markasına oldu. Sakal modasıyla birlikte dizi ve filmlerde tercih edilen sakal imajı, ünlü tıraş bıçağı markası Gillette'i de etkiledi. Televizyon ve sinema sayesinde gençler arasında hızla yayılan sakal tutkusu, 118 yıllık markayı 8 milyar dolardan fazla zarara uğrattı. P&G yetkilisi Jon Moeller, 'Sakal tıraşına rağbetin azalması doğal olarak tıraş bıçakları ve tıraş sonrası bakım ürün satışlarımızı olumsuz etkiledi' ifadelerini kullandı.
2005'te 57 milyar dolara satın alınmıştı
Televizyon ve sinema işlerinde güçlü bir etkiye sahip olan sakal modası, gençler arasında da hızlı biçimde yayılınca dünya devi bu duruma kayıtsız kalamadı. Dünyanın en büyük perakende satış şirketi Procter&Gamble (P&G) çatısı altındaki Gillette markası, gençlerin jiletten vazgeçerek sakal bırakmasından dolayı 8 milyar dolar zarara uğradı. 118 yıllık markayı 2005'te 57 milyar dolara satın alan P&G yetkilisi Jon Moeller, 'Sakal tıraşlarına rağbetin azalması doğal olarak tıraş bıçakları, köpük, jel ve traş sonrası balsam gibi ürün satışlarımızı de olumsuz etkiledi' dedi.
Gillette'in yaşadığı maddi kaybı değerlendiren ABD basınında Jake Gyllenhaal, Drake gibi isimlerin sakal akımına adaptasyonundan sıklıkla bahsediliyor. Dünya genelinde 5 gençten 4'ünün sakallı olduğu istatistiği de düşünüldüğünde 'Leonardo DiCaprio ve Brad Pitt modasının' artık geride kaldığı söylenebilir.