Sağlık sektöründe büyük adım: 420 bin kişiye iş imkanı

​Sağlık sektöründe büyük adım: 420 bin kişiye iş imkanı
​Sağlık sektöründe büyük adım: 420 bin kişiye iş imkanı

Sağlık Meslek Mensuplarının Serbest Meslek İcrası Hakkında Yönetmelik, Sağlık Bakanlığı tarafından Resmî Gazete’de yayımlandı. Yeni düzenlemeyle dil ve konuşma terapistinden fizyoterapiste kadar 9 meslek grubu, Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsat alarak bağımsız olarak çalışabilecek.

Sağlık Meslek Mensuplarının Serbest Meslek İcrası Hakkında Yönetmelik, 29 Mart 2025 tarihli ve 32856 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeyle dil ve konuşma terapisti, diyetisyen, ebe, ergoterapist, fizyoterapist, hemşire, hemşireliğe eş değer sağlık memuru, klinik psikolog, odyolog ve podologlar, Sağlık Bakanlığı’ndan alacakları ruhsat ile serbest meslek icra edebilecek.

420 bin sağlık çalışanına yeni fırsatlar

Düzenlemeye göre, aynı meslek unvanına sahip en fazla üç sağlık çalışanı bir araya gelerek ortak bir “Sağlık Meslek Hizmet Birimi” açabilecek. Her bir sağlık profesyoneli için ayrı ruhsat düzenlenecek. Yeni yönetmelikle sağlık çalışanları için bağımsız çalışma imkânı sağlanırken, bu birimlerde destek personeli olarak sekreter, temizlik görevlisi ve yardımcı sağlık personeli de istihdam edilebilecek. Ayrıca, fizyoterapistler yanında fizyoterapi teknikerleri, klinik psikologlar yanında psikologlar, odyologlar yanında odyometri teknikerleri ve ergoterapistler yanında ergoterapi teknikerleri görev alabilecek.

Yetki sınırları kesin çizildi

Bu sağlık meslek hizmet birimlerinde yalnızca meslek yetkisi kapsamında hizmet verilecek. Hekim tarafından tanı konulan hastalar, belirlenen tedavi planı doğrultusunda destekleyici hizmet alabilecek. Bunun dışında herhangi bir tıbbi müdahale yapılamayacak. Ayrıca, bu merkezlerde ilaç, tıbbi malzeme, kozmetik ürün veya gıda takviyesi satışı yasak olacak.

Acil müdahale gerektiren durumlarda yetki dışında hizmet verilmeyecek

Sağlık meslek hizmet birimlerinde, hekim müdahalesi ve ileri tıbbi donanım gerektiren durumlar için hizmet sunulamayacak. Hayati risk taşıyan akut ve kronik rahatsızlıklar, sistemik enfeksiyonlar, travma veya ani reaksiyonlar gibi acil müdahale gerektiren durumlarda, yalnızca ilkyardım sağlanabilecek.

Tabelalarda yeni düzenleme

Sağlık meslek hizmet birimlerinde, hasta geri bildirimleri için “Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi”ne yönlendiren karekodlar bulundurulacak. Basılı ve dijital materyallerde, sağlık meslek mensubunun adı ve unvanı haricinde başka bir ibare kullanılamayacak. Ayrıca, bina dışındaki tabelalarda “Özel Sağlık Meslek Hizmet Birimi” ifadesi yer alacak.

Bakan Memişoğlu: 420 bin kişiye yeni iş kapısı açılıyor

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda yönetmelik değişikliğini şu sözlerle duyurdu:

"Bugün Resmî Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelikle, 9 sağlık meslek grubunda yaklaşık 420 bin sağlık çalışanına bağımsız çalışma imkânı sağlıyoruz. Sağlık hizmetlerinin daha yaygın ve erişilebilir olmasını amaçlıyoruz. Bu düzenlemenin ülkemize, milletimize ve sağlık camiamıza hayırlı olmasını diliyorum."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >

Yorumunuzu yazın, tartışmaya katılın!

YORUMLAR
Sırala :

Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım