Sağlık Bakanı Koca açıkladı: Mayıs boyunca tedbirler devam edecek
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'nin Avrupa'da en düşük vefat oranına sahip ülke olduğunu belirterek alınan koronavirüs önlemlerinin mayıs ayı boyunca devam edeceğini açıkladı.
Koronavirüs Bilim Kurulu, yeni tip koronavirüs ile mücadelede son durumu değerlendirmek üzere video konferans yöntemiyle toplandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toplantı sonrası basın açıklamasında bulundu.
Toplantı sonrası konuşan Koca'nın açıklamalarından satır başları şu şekilde:
Kayıplarınızda bilin ki sizinle birlikteyiz. Elimizden geleni yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Geride kalan günler kolay geçmedi. Ramazan'ı hiç alışık olmadığımız bir şekilde yaşıyoruz.
Salgının başlangıç döneminde özellikle yurt dışı girişlerinde aldığımız tedbirler sonuçlarda çok etkili oldu. Diyebilirim ki Türkiye bu sınavdan şu ana dek yüzünün akıyla çıktı. Bizi bu noktaya, tedbirlere uyum ve titizlik getirdi. Başarının tamamını özetleyecek olursak 3 madde sıralayabilirim; tedbir, tespit, hızlı tedavi.
5 bin 849 filyasyon ekibimiz sahada çalışmalarını sürdürüyor. Bugüne kadar filyasyon ekiplerimiz tarafından 464 bin 434 kişinin takibi yapıldı.
Tedavisi hastane şartlarında yapılması gereken hiçbir vakayı evine göndermedik, göndermiyoruz. Biz tedaviyi, belirti gösteren hemen herkese mümkün olan en erken aşamada uyguluyoruz.
"Avrupa'daki en düşük vefat oranına sahibiz"
Çin'den gelen ilacın erken dönemde kullanıldığında daha etkili sonuç verdiğini gördük. Erken dönemdeki tedavilerimizle hastaların zatürre olma oranı düştü. Hastaya yüksek akımlı oksijen verme uygulaması ölüm oranını düşüren önemli bir faktör olmuştur. Ülkemizde vefat oranı yüzde 2,8'dir. Bu oran Avrupa'da en düşük, dünyada ise 80. sıraya karşılık gelmektedir. Hekimlerimiz ve hemşirelerimiz bu başarıyı kişi başına düşen hekim/hemşire sayısı az olmasına rağmen elde etmiştir.
Günlük koronavirüs tablosunda bir iyileşme görüyoruz. Yoğun bakımdaki hastalarda vefat oranımız yüzde 58'den 10'a, entübe hastalardaki vefat oranımız yüzde 74'ten yüzde 14'e geriledi. Eğer tedbirlere uyulmasaydı bugünkü başarıyı yakalayamazdık. Salgına karşı başarıyı 3 faktör sağladı. İlki tedbirlere uyan 83 milyondur. Diğer filyasyondur. Son faktör de erken tedavidir.
Süreçte çok kararlı olduk, bir gün bile kontrolü hastalığın eline vermedik. Hastalığın seyri 5. haftada değişti, veriler bize umut veriyor. Unutmamalıyız ki günlük koronavirüs tablosunda yeni vaka sayısı hala sıfır değildir. Mücadele devam ediyor.
SORU-CEVAP
Pik dönemi yaşandı mı?
Normale dönüş mücadeledeki başarıya bağlı. Son 24 saatte iyileşen hasta sayısının, yeni tanı konan hasta sayısından artık 2 kat fazla olduğu noktadayız. Başarı, tedbirleri terk edeceğimiz değil tedbirlere sarılmamız gereken bir başarıdır. Pik döneminde olduğumuzu söyleyebiliriz, bir düşüş trendine girdiğini de görüyoruz, ama bunun kalıcı olması önemli. Tedbirlere uyum gösterilmezse yeni pik dalgasına yol açabilir ama şu an bu tedbirlerle pik dalgasının herhangi olabilirliği yok.
Normal dönüş ne zaman başlayacak?
Biz Bilim Kurulu ile irtibat kurarak karar aşamasına geçiyoruz. Normalleşme konusunda da alınan tedbirler mayıs ayı boyunca devam edecek. Normalleşme sürecine ilişkin kararlar alındığında bu kamuoyuyla paylaşılacak.
65 yaş üstüne esneklik olacak mı?
65 yaş üstü büyüklerimiz hiç olmazsa araç kullanmadan yakın mesafe gezebilirler mi diye gündem oldu, daha net öneriye dönmedi.
İsveç'ten getirilen hasta ile hemşeri olduğunu iddia edildi, bu konuda ne söylemek istersiniz?
İsveç’ten getirilen Gülüşken ile bir akrabalığım yok, tanımıyorum. İsveçli yetkililerle yaptığımız görüşmelerde tedavisinin Türkiye'de sürmesinin daha uygun olacağı tavsiyesini aldık. Hastanın bir kalp rahatsızlığı vardı, biz yurt dışından başka hastalar da getirdik. İsveç’ten getirilen hastanın iki çocuğu da pozitif vaka çıktı. İsveç'teyken bu durum bilinmiyordu. Dünyada devlet tarafından ücreti karşılanarak, vatandaştan para almadan hava ambulansı hizmeti veren tek ülkeyiz.
"Vakaların yüzde 60'ı İstanbul'da"
Vakalarımızın yüzde 60'ı İstanbul'da. İstanbul 20 milyona yakın nüfusu olan bir şehir. Yoğun bir yerleşimin olduğu kentten bahsediyoruz. Beşinci haftada İstanbul'u kontrol alabilmek çok büyük bir başarı. Önümüzdeki dönemde vakaların daha az görüldüğü illerde tedbirleri gevşetebiliriz. Birtakım toplu çalışılan yerlerde test yapılmasını planlıyoruz.
Koronavirüse yakalanan sağlık çalışanlarıyla ilgili son sayı nedir?
Enfekte olan sağlık çalışanı sayısı 7 bin 428, vakalarımız içindeki oranı yüzde 6,5'e yakın. Hayatını kaybeden hem sağlık çalışanlarımız hem vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum.
"Ölümlerin gizlendiği iddiası
Nerede hayali ölümler? Lütfen bu konuyu istismar etmeyelim. Ölümlerin kimlerin yüreğini nasıl yaktığını biraz düşünelim.