Rusya’da öldü sanılarak morga kaldırılan kadın hipotermiden can verdi
Rusya'nın Vasilyevka kentinde akrabalarıyla birlikte verdiği partide kendinden geçen kadın öldü sanılarak morga kaldırıldı. Morgda hareket edince ölmediği anlaşılan kadın, kaldırıldığı yoğun bakımda ani vücut ısı kaybı nedeniyle yaşamını yitirdi.
Rusya’nın Vasilyevka kentinde akrabalarıyla birlikte verdiği partide aniden fenalaşan yaşlı kadın aniden yere yığıldı. Evdekiler hemen ilk yardım ekiplerini aradı ancak olay yerine önce gelen polisler oldu ve yaşlı kadının öldüğünü duyurdu. Kimliği açıklanmayan yaşlı kadın eve gelen ambulansla morga kaldırıldı.
Morgda kimlik kartı işlemi için çalışma yapan görevli, kadının hareket ettiğini fark etti. Yapılan kontrolde ölmediği anlaşılan kadın hemen yoğun bakıma alındı; ancak yapılan müdahale yeterli olmadı. Kadının hipotermi (ani vücut ısı kaybı) nedeniyle can verdiği açıklandı.
Olayın ardından ambulansı beklemeden kadın için 'öldü' diyen polis memuru hakkında soruşturma açıldı.
Hipotermi nedir?
İnsan vücudu bulunduğu ortamla ısı alışverişine girer ve bu alışverişten ortamın ısısına göre etkilenir. Ortam sıcak ise vücut ısınır, soğuk ise üşür. Örneğin; bir insan soğuk suya çıplak olarak girdiğinde vücudu suya hızla ısısını verir ve vücut ısı kaybeder. En sıcak havalarda bile çok uzun süre suda kalındığında üşüme olmasının nedeni budur.
- Ayrıca, birçok deniz kazasında (Titanik kazası gibi) çok kişi boğulmadan ziyade vücut ısısına bağlı ölüm, yani hipotermi yüzünden ölmüştür. Vücudun bu ısı alışveriş hızı, ortamlar arasındaki ısı taşınım katsayısına göre değişir. Örneğin, vücut denizde normal havadakine göre daha hızlı ısı kaybeder, çünkü denizin ısı taşınım katsayısı değeri daha yüksektir. Bir insan cıva dolu bir havuza düşse 5-10 dakika sonra hipotermiden ölür, çünkü cıvanın taşınım katsayısı değeri, denize göre çok daha büyüktür. Bir insanın ısı kaybı başladığında vücudun standart ısı seviyesi düşer. 32-35 derecede bilinç kaybı, daha aşağı düşüşlerde ölüm gerçekleşir.
Hipotermi genellikle vücut sıcaklığının 35.0 °C (95.0 °F) altına düştüğü durumlarda, iç organların sıcaklıkları baz alınarak sınıflandırır. Bir diğer sınıflandırma sistemi ise İsviçre Derecelendirme sistemidir. Bu yöntem iç organların sıcaklık durumuna göre verdiği tepkilerden yola çıkarak sınıflandırma yapar.