Rusya sosyal medya botları dezenformasyon yapmaya çalışıyor
Rusya; Facebook, Twitter ve Instagram'daki sahte hesaplarla sosyal medyada bilgi kirliliği oluşturmaya çalışıyor.
Bot ve smart-bot hesaplarıyla alakalı detayları Sosyal Medya ve Algı Yönetimi adlı eserin sahibi Prof.Dr. Levent Eraslan ile konuştuk.
Facebook, Twitter ya da Instagram'da sahte hesaplarla fazlasıyla karşılaşıyoruz. Bu sahte hesaplar aslında etkileşimin artırılması için normal kişiler gibi davranış sergiliyor. Gönderi, fotoğraf ya da videopaylaşımı yapabilen bot hesaplar, bir anlamda sosyal medyanın güvenliğinin sorgulanmasına sebep oluyor.
Temizlikler işe yaramıyor
Her ne kadar az önce bahsettiğimiz üç sosyal ağ da zaman zaman sahte hesapları ortadan kaldırmak için 'bahar temizliği' yapsa da bu tarz profiller hızlıca yeniden ortaya çıkabiliyor.
Özellikle gündem hakkında yalan yanlış bilgiler içeren paylaşımlar büyük tehdit oluşturuyor. Zira Facebook, Twitter ya da Instagram kullanan milyonlarca kişi bu paylaşımlardan olumsuz etkilenebiliyor. Yani aslında sahte tek bir fotoğraf bile kısa sürede önemli kitleye erişebiliyor.
Son günlerde bot ve smart-botlar yaygın olarak kullanılmakta. Elbette bu iş Rusların uzmanlık alanı.
— Prof.Dr.Levent Eraslan (@leventeraslan1) March 3, 2020
Özellikle son günlerde sosyal ağlarda hem bot hem de smart-botlar yaygın olarak kullanılıyor. Politik sebeplerden dolayı tercih edilen bu sistemler şu anda Ruslar tarafından da kullanılıyor. Ama bu sistem aslında geçtiğimiz dönemlerde ABD seçimlerinde ve Almanya'nın göçmen krizinde de kendini göstermişti. Araştırmalara göre ABD'deki Başkanlık seçimlerindenönce yayılan yalan haberlerin %70'inin aslında 15 farklı bot hesaptankaynaklandığını gösteriyor.
Bot ya da gerçek hesapları ayrıştırmanın çeşitli yolları var. Son paylaşımları incelemek; kişisel paylaşımların olup olmadığına bakmak birkaç yöntem. Ama ek olarak isim-soy isim şeklinde bir Google aramasıyla da sonuçlara ulaşılabilir.
Bot hesapların mutlaka şikayet edilmesi gerekiyor. Şikayetler belirli seviyeye geldiğinde Facebook, Twitter ve Instagram değerlendirmeye alıyor ve hesaplar kapatılıyor. Tüm bu konularıSosyal Medya ve Algı Yönetimi adlı eserin sahibi Prof.Dr. Levent Eraslan ile konuştuk. Tüm ayrıntılara ses kaydı üzerinden erişebilirsiniz.