"Ruhunu görebildiğimde, gözlerini de çizeceğim" der lanetli ressam Modigliani

Amedeo Modigliani, adı çok duyulmayan İtalya bir ressam. Portrelerinde göz çizmiyor, daha çok ruhu göstermekle ilgileniyor çünkü. Cemal Süreya'nın şiirlerine konu olan sanatçının biyografi niteliğinde olan film ise muhakkak izlenilmesi gereken bir başyapıt.

Komşusu Picasso ile yaşadığı büyük çekişmeler, o dönem ressamlarının aksine yaşadığı sefil hayat, alkol ve hastalığın pençesinden kurtaramadığı bir ömür ve çizdiği eserlerdeki gizemle Modigliani...
Zorlu geçen bir çocukluk

                                    Ressamın Yahudi kökenli ailesi, 18. yüzyılın başlarında göçmen olarak gelip Livorno'ya yerleşmişti. Amadeo, ailenin dördüncü ve son çocuğuydu. 1895 yılında geçirdiği veremin ardından 1898 yılında tifoya yakalanınca lise eğitimini bırakmak zorunda kaldı. Bu yüzden sanata yönelerek resim dersleri almaya başladı. 1901'de ikinci kez verem geçiren Amadeo, annesi tarafından Napoli'ye götürüldü, tedavisine bu şehirde devam edildi.
Zorlu geçen bir çocukluk Ressamın Yahudi kökenli ailesi, 18. yüzyılın başlarında göçmen olarak gelip Livorno'ya yerleşmişti. Amadeo, ailenin dördüncü ve son çocuğuydu. 1895 yılında geçirdiği veremin ardından 1898 yılında tifoya yakalanınca lise eğitimini bırakmak zorunda kaldı. Bu yüzden sanata yönelerek resim dersleri almaya başladı. 1901'de ikinci kez verem geçiren Amadeo, annesi tarafından Napoli'ye götürüldü, tedavisine bu şehirde devam edildi.
Resimden sonra heykelle tanıştığı çalkantılı dönemler

                                    Ders aldığı Guglielmo Micheli, onun akademik eğitim alması gerektiğini söyleyince Modigliani, 1902'de Floranda'daki Güzel Sanatlar Okulu'na başladı ve bir yıl sonra da Venedik'teki Güzel Sanatlar Akademisi'ne kaydoldu. Ayrıca Venedik'te uyuşturucuyla tanıştı. 1906'da Paris'e gitti ve Montmartre'deki beş parasız sanatçıların toplandığı Le Bateau-Lavoir'a yerleşti. Orada komşuluk yaptığı ressamlardan biri de Pablo Picasso idi. 

Paris'in bohem yaşamına ayak uydurarak alkol ve içki bağımlısı oldu. Bitkin düştüğü için ailesinin yanına Livorno'ya döndü. Tekrar sağlığına kavuştuğunda Paris'e dönüp bir stüdyo kiraladı. Romanyalı heykeltıraş Constantin Brancusi ile tanışınca resmi bırakıp heykeltıraşlık yapmaya başladı ve bu alanda da başarılı oldu. 1912 yılında sergilediği yapıtları ilgi görmesine rağmen 1914'te heykel çalışmalarını tümüyle bitirip tekrar resme döndü.
Resimden sonra heykelle tanıştığı çalkantılı dönemler Ders aldığı Guglielmo Micheli, onun akademik eğitim alması gerektiğini söyleyince Modigliani, 1902'de Floranda'daki Güzel Sanatlar Okulu'na başladı ve bir yıl sonra da Venedik'teki Güzel Sanatlar Akademisi'ne kaydoldu. Ayrıca Venedik'te uyuşturucuyla tanıştı. 1906'da Paris'e gitti ve Montmartre'deki beş parasız sanatçıların toplandığı Le Bateau-Lavoir'a yerleşti. Orada komşuluk yaptığı ressamlardan biri de Pablo Picasso idi. Paris'in bohem yaşamına ayak uydurarak alkol ve içki bağımlısı oldu. Bitkin düştüğü için ailesinin yanına Livorno'ya döndü. Tekrar sağlığına kavuştuğunda Paris'e dönüp bir stüdyo kiraladı. Romanyalı heykeltıraş Constantin Brancusi ile tanışınca resmi bırakıp heykeltıraşlık yapmaya başladı ve bu alanda da başarılı oldu. 1912 yılında sergilediği yapıtları ilgi görmesine rağmen 1914'te heykel çalışmalarını tümüyle bitirip tekrar resme döndü.
Ve hiç vazgeçemedi aşkı Jeanne...

                                    1. Dünya Savaşı çıkınca orduya katılmak istese de sağlık sorunları nedeniyle kabul edilmedi. 1916 yılında Polonyalı şair Leopold Zborovski ve eşi Anna ile tanıştı. Modigliani çiftin birçok tablosunu yaptı. 1917 yılında Academie Colarossi'de çizim çalışmaları yaparken ve yapmayı düşündüğü bir tablosu için model ararken arkadaşı olan Rus heykeltıraş Chana Orloff, onu 19 yaşındaki güzel sanatlar öğrencisi Jeanne Hebuterne ile tanıştırdı. 

Jeanne Hébuterne'in tablosunu bitirdikten sonra çiftin aralarındaki ilişki bitmedi ve beraber yaşamaya başladılar. Koyu Katolik bir aileden gelen Jeanne'nin, bir Yahudi olan Modigliani ile olan ilişkisine ailesi karşı çıkmasına rağmen birliktelikleri sürdü.
Ve hiç vazgeçemedi aşkı Jeanne... 1. Dünya Savaşı çıkınca orduya katılmak istese de sağlık sorunları nedeniyle kabul edilmedi. 1916 yılında Polonyalı şair Leopold Zborovski ve eşi Anna ile tanıştı. Modigliani çiftin birçok tablosunu yaptı. 1917 yılında Academie Colarossi'de çizim çalışmaları yaparken ve yapmayı düşündüğü bir tablosu için model ararken arkadaşı olan Rus heykeltıraş Chana Orloff, onu 19 yaşındaki güzel sanatlar öğrencisi Jeanne Hebuterne ile tanıştırdı. Jeanne Hébuterne'in tablosunu bitirdikten sonra çiftin aralarındaki ilişki bitmedi ve beraber yaşamaya başladılar. Koyu Katolik bir aileden gelen Jeanne'nin, bir Yahudi olan Modigliani ile olan ilişkisine ailesi karşı çıkmasına rağmen birliktelikleri sürdü.
"Aradığım gerçek değil, gerçeküstü de değil sadece bilinçaltı"

                                    Bir ressam olan alt kat komşuları Manuel Ortiz de Zarate, bir akşam Modigliani'yi ziyarete geldiğinde onu baş ağrıları içerisinde bularak doktor çağırdı. Gelen doktor hastanın tüberkiloz ve menenjit nedeniyle umutsuz bir durumda olduğunu söyledi. 

24 Temmuz 1920'de öldükten sonra düzenlenen törenle toprağa verilişinden 2 gün sonra ikinci çocuğuna hamile olan karısı Jeanne, kendini beşinci kattaki odasının penceresinden atarak intihar etti.

Jeanne ve Modigliani ayrı mezarlıklarda toprağa verilse de 1930 yılında Jeanne'in ailesi, onun Modigliani'nin yanına gömülmesine razı oldu. Her ikisi de ölünce 15 aylık kızlarını Modigliani'nin kız kardeşi Florence evlatlık alarak yetiştirdi.
"Aradığım gerçek değil, gerçeküstü de değil sadece bilinçaltı" Bir ressam olan alt kat komşuları Manuel Ortiz de Zarate, bir akşam Modigliani'yi ziyarete geldiğinde onu baş ağrıları içerisinde bularak doktor çağırdı. Gelen doktor hastanın tüberkiloz ve menenjit nedeniyle umutsuz bir durumda olduğunu söyledi. 24 Temmuz 1920'de öldükten sonra düzenlenen törenle toprağa verilişinden 2 gün sonra ikinci çocuğuna hamile olan karısı Jeanne, kendini beşinci kattaki odasının penceresinden atarak intihar etti. Jeanne ve Modigliani ayrı mezarlıklarda toprağa verilse de 1930 yılında Jeanne'in ailesi, onun Modigliani'nin yanına gömülmesine razı oldu. Her ikisi de ölünce 15 aylık kızlarını Modigliani'nin kız kardeşi Florence evlatlık alarak yetiştirdi.
Cemal Süreya'nın şiirinden bir Modigliani geçti



	
		 Aslan Heykelleri
		
	


	
		Çoğaltan ellerini seviyorum kaç kişi 
		Dokundukça dokundukça aslanlara 
		Parklarda yakışıklı aslan heykelleri 
		Birdenbire önümüze çıkıyorlar buysa çok güzel 
		Bizim bu aşkımızın aslan heykelleri 
		Şahane değişik hüzün heykelleri yani 
		Ben bütün hüzünleri denemişim kendimde 
		Bir bir denemişim bütün kelimeleri 
		
		 
		Yeni sözler buldum bir nice seni görmeyeli 
		Daha geniş bir gökyüzünde soluk aldıracak şiire 
		Hadi bir de bunlarla çağır gelsin aslan heykelleri 
		Oldurmanın yıkmanın yeniden yapmanın aslan heykelleri 
		Olduran yıkan yeniden yapan gözlerini seviyorum kaç kişi 
		Bir senin gözlerin var zaten daha yok 
		Ya bu başını alıp gidiş boynundaki 
		Modigliani oğlu modigliani 
		
		 
		Az şey değil seninle olmak düşünüyorum da 
		İçimde bir sevinç dallanıyor kaç kişi 
		Bir geyik kendini çiziyor karanlığa sonra kayboluyor 
		Karanlık maranlık ama iyi seçiliyor 
		Yorgan toplanmış bacakların seçiliyor 
		Bir uçtan bir uca bacaklarının aslan heykelleri 
		Ayık gecemizi dolduruyorlar bir uçtan bir uca 
		
		 
		En olmıyacak günde geldin tazeledin ortalığı 
		Alıp kaldırdın bu kutsal ekmeği düştüğü yerden 
		Bunlar hep iyi şeyler ya öte yanda 
		Olsa yüreğim yanmıyacak aslan heykelleri 
		Ama yok aslan heykelleri var köpek 
		Delikanlı bir köpeği var onunla yatıyor 
		Adalet Hanım iki kişilik karyolasında 
		Bozulmuş burjuva ahlakına örnek
Cemal Süreya'nın şiirinden bir Modigliani geçti Aslan Heykelleri Çoğaltan ellerini seviyorum kaç kişi Dokundukça dokundukça aslanlara Parklarda yakışıklı aslan heykelleri Birdenbire önümüze çıkıyorlar buysa çok güzel Bizim bu aşkımızın aslan heykelleri Şahane değişik hüzün heykelleri yani Ben bütün hüzünleri denemişim kendimde Bir bir denemişim bütün kelimeleri Yeni sözler buldum bir nice seni görmeyeli Daha geniş bir gökyüzünde soluk aldıracak şiire Hadi bir de bunlarla çağır gelsin aslan heykelleri Oldurmanın yıkmanın yeniden yapmanın aslan heykelleri Olduran yıkan yeniden yapan gözlerini seviyorum kaç kişi Bir senin gözlerin var zaten daha yok Ya bu başını alıp gidiş boynundaki Modigliani oğlu modigliani Az şey değil seninle olmak düşünüyorum da İçimde bir sevinç dallanıyor kaç kişi Bir geyik kendini çiziyor karanlığa sonra kayboluyor Karanlık maranlık ama iyi seçiliyor Yorgan toplanmış bacakların seçiliyor Bir uçtan bir uca bacaklarının aslan heykelleri Ayık gecemizi dolduruyorlar bir uçtan bir uca En olmıyacak günde geldin tazeledin ortalığı Alıp kaldırdın bu kutsal ekmeği düştüğü yerden Bunlar hep iyi şeyler ya öte yanda Olsa yüreğim yanmıyacak aslan heykelleri Ama yok aslan heykelleri var köpek Delikanlı bir köpeği var onunla yatıyor Adalet Hanım iki kişilik karyolasında Bozulmuş burjuva ahlakına örnek
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >