RTÜK Başkanı Yerlikaya MasterChef Murat Özdemir hakkında konuştu
RTÜK başkanı Yerlikaya son zamanların tartışılan ismi MasterChef eski yarışmacısı Murat Özdemir hakkında ilk kez konuştu.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı İlhan Yerlikaya Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi İşletme Fakültesi Salonunda düzenlenen Medya Okuryazarlığı konferansında konuştu.
Sansür yapmadıklarını, yayından sonra gerekirse yaptırımlar uyguladıklarını söyleyen Yerlikaya Murat Özdemir olayından sonra konuşarak yayıncıların, öz denetim yapmakla mükellef olduğu, programa alınan kişilerin araştırılması gerektiği uyarısında bulundu.
''İletişim geliştikçe bu alan istismar edildi''
Yerlikaya iletişim alanı geliştikçe bu alanı istismar edenlerin de çoğaldığını aktardı. RTÜK'ün topluma, çocuklara, gençlere, aileye zararlı yayınlarla mücadele ettiğini, medya okuryazarlığı dersiyle iletişim kanallarının zararının en aza indirilmeye çalışıldığını bildirdi.
Yerlikaya okullarda seçmeli ders olarak verilen medya okuryazarlığı dersiyle çocukların bilinçlendirilmesi, izledikleri ve takip ettikleri medya içeriklerinin sorgulanabilir ve eleştirilebilir olduğunu fark edebilmesini amaçladıklarını dile getirerek bu dersin sadece Türkiye'de değil, dünyada da yaygınlaştığını ifade etti.
''Medya okuryazarlığı zorunlu ders olmalı''
Medyanın öneminin gittikçe arttığına dikkati çeken Yerlikaya, şunları kaydetti: "Çok faydalı bile olsa bir televizyonu günde 3-5 saat ve daha fazla izlerseniz, izlediğiniz içerik faydalı da olsa zarar verecektir. Dolaysıyla her şeyi tadında uygun izlemek lazım. Özellikle çocuklar televizyonun karşısında çok fazla durmamaları gerekiyor. Medyanın olumlu yanlarının da olduğunu unutmamak gerekiyor. Televizyonlarda izlediği eğitici çizgi filmlerle birçok şeyi erkenden öğrenebiliyor ama zararları da var. Gördüğünü uygulamaya çalışıyor. Şiddet içeren bazı olayları hayatına taşıyabiliyor. Ayrıca internet gibi farklı bir mecra gelişiyor. Burası televizyonlardan çok daha farklı. Ailesiyle televizyon izlerken müdahale olunabilirken, internette tek başına olan kişinin çok fazla tehlikeye açık olduğunu görebiliyoruz. Bu anlamda medya okuryazarlığı çok önemli. Medya okuryazarlığı dersiyle öğrenciler tv, internet gibi alanlarda sorgulayıcı bir bakış açısında bulunabilir. Gelişen teknoloji ve iletişimin insan hayatında önemi arttı. Medya okuryazarlığının zorunlu ders olması gerekiyor."
Yayıncılara uyarıda bulundu
RTÜK'ün zararlı programlar nedeniyle zaman zaman eleştiriler aldığını söyleyen Yerlikaya, RTÜK'ün verdiği cezadan daha etkili mecralar bulunduğunu söyledi. Bu anlamda izleyicinin elinde çok daha fazla yetki olduğunu aktaran Yerlikaya, "Bazen çok büyük paralar harcanarak yapılan diziler reyting yapmayınca daha ilk programda kaldırılıyor. Niye, reyting almadı ondan. İzleyicinin elinde öyle bir güç var ki, bu RTÜK'ün elindekinden çok daha fazla. İzlemeyince patlıyor. Dolaysıyla izleyicinin de omuzunda yük var. Ne izleyip izlemeyeceğini iyi bilmesi gerekiyor." diye konuştu. Reytinge göre para kazanan yayıncıların da ona göre yatırım yaptığını vurgulayan Yerlikaya, izleyicinin dışında reklam verenlerin de zararlı programları engelleyici bir güç olduğunun altını çizdi.