Robotlar ve insanlar arasındaki 'savaş' hangi evrede?
Dünya Ekonomik Forumu'nun raporuna göre, 2022 itibariyle dünya genelinde 133 milyon yeni iş imkanı doğacak. İnsan ve makineler arasındaki görev dağılımının da dikkate alındığı raporda 75 milyon pozisyon ise yok olacak.
Dünya Ekonomik Forumu (WEF), ‘İşin Geleceği 2018’ raporunu yayımladı. Raporda yer alan verilere göre 2022 itibariyle tüm dünyada toplam 133 milyon yeni iş fırsatı doğarken 75 milyon pozisyon ise yok olacak.
İnsanlar ve makineler arasındaki yarış her geçen gün kızışırken görev dağılımı, bazı alanlarda makinelerin iş yükünün insanlardan daha fazla olması bekleniyor.
Evrensel olarak yapılan araştırmalar, gelecekte iş dünyasının nasıl şekilleneceğine dair pek çok ipucu veriyor. Tüm bu araştırmaların ortak noktası ise, insanların sorumluluğundaki işlerle makinelerin görevleri arasındaki sınır teknoloji geliştikçe ortadan kalkıyor.
Robotlar insana olan ihtiyacı azaltır mı?
Küresel piyasalarda insanların tedirgin olduğu konuların başında gelen bu dönüşümün akıllı kullanıldığı takdirde olumsuz bir sonuç vermesi beklenmiyor. Dünya Ekonomi Forumu'nun yayımladığı verilere bakılırsa 2022 yılında 113 milyon yeni iş fırsatının oluşacak olması karamsarlığa düşmememiz konusunda uyarılarda bulunuyor.
Fakat bir sorun oluşması halinde, yani akıllıca davranılmadığı takdirde iş dünyasında yetenek açığı, kutuplaşma ve eşitsizlik artabilir.
Rapor nasıl hazırlandı?
Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından yayımlanan ‘İşin Geleceği 2018’(The Future of Jobs) raporu da 2018-2022 döneminde ortaya çıkacak yeni iş fırsatları ve talebin azalacağı rollere yönelik bir çalışmayı içinde barındırıyor.
Rapor, küresel ölçekte yaklaşık 15 milyon civarında çalışanı bulunan 313 uluslararası şirketin çalışanlarına yöneltilen sorularla elde edildi.
75 milyon insan robotlar sebebiyle işsiz kalacak
Bu veriler ışığında globalde 75 milyon kişi mesleklerini artık robotların yapması nedeniyle işini kaybetse de insanların istihdam edilebileceği 133 milyon yeni iş fırsatı da oluşmuş olacak.
Teknoloji yeni rolleri beraberinde getiriyor
Teknolojinin sürekli bir gelişim halinde olması, öngörülen işsizlik rakamları insanları tedirgin etse de teknoloji beraberinde yeni rolleri insanlığa sunacak.
Geleceğin meslekleri
- *Veri analisti ve veri bilimcileri
- *Yazılım ve uygulama geliştiricileri
- *E-ticaret ve sosyal medya uzmanları
- *Müşteri hizmetleri,
- *Satış ve pazarlama
- *Yapay zeka
- *Otomasyon süreci
- *Bilgi güvenliği
- *Kullanıcı deneyimi
- *İnsan-makine iletişimi
Talebi azalacak bazı iş kolları
- Veri giriş elemanı
- Muhasebe elemanı
- Kasiyer
Kendinizi 2022'ye hazırlayın
Bütün bu gelişmelerle birlikte çalışanların sahip olmaları gereken yetkinliklerin de gelişim göstermesi gerekiyor.
Rapora göre, 2022 itibariyle globalde tüm çalışanların yüzde 54’ünün mevcut bilgilerini güncellemesi veya yeni yetkinlikler öğrenmesi gerekiyor. Bu kişilerin yüzde 35’inin görevlerine uygun becerileri kazanabilmesi için en az 6 aylık eğitime ihtiyaç duyacağı öngörülüyor.
Çalışanların 2022 itibariyle sahip olmaları beklenen yetkinlikler arasında:
- *Analitik düşünce ve inovasyon
- *Aktif öğrenme ve öğrenme stratejileri
- *Teknoloji tasarımı ve programlama
- *Eleştirel düşünce ve analiz
- *Liderlik ve sosyal etkinlik