Ramazan geldi; Eyüp Sultan şenlendi
Eyüp Sultan, İstanbul’un maneviyatı en hissedilen bölgelerinin başında gelir; birçok cami ve türbe buradadır ve semt yılın her günü ziyaretçi akınına uğrar. Ramazan ayının gelişiyle bu yoğunluk iki katına çıktı. Ramazan ayı hazırlıkları bittikten sonra, ilk teravih namazından itibaren Eyüp Sultan, şehir içinden ve Anadolu’dan ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. Her hafta sonu olduğu gibi bu Cumartesi de İstanbul’un farklı bir yerini gezmek için yola koyuldum. Ben Recep Tayyip Çelik ve bu haftaki gezi durağım Eyüp Sultan’dı, Instagram hikâyelerinden sizinle anlık olarak paylaştığım turumun geniş özetini kaçıranlar için yazdım.
Eyüp Sultan “İstanbul’un içinde kaç tane İstanbul var?” sorusunu akıllara getiren bi ilçe. Sokaklarında dolaşırken o manevi havaya kapılmamanız imkânsız gerçekten. Çoğumuz Eyüp’ü Fatih’in bir mahallesi sanırız ama Eyüp Sultan Belediyesi kurulalı tam 83 yıl olmuş. Hazırsanız hemen gezdiğim ve sizlerin de gidip görmenizi önerdiğim yerlerden bahsetmeye başlayayım.
Eyüp Sultan Cami'sinin hikayesi
Anlatmaya başlamadan önce şunu söylemeliyim ki Eyüp Sultan Camii ve Türbesi, Osmanlı’nın bizlere bıraktığı en büyük tarihi miraslardan birisi. İslam Dünyasının oldukça önemli isimlerinden biri olan Eyüp Sultan’ın ebedi ikametgâhı burada. Dolayısıyla burayı yerli ziyaretçilerin yanı sıra yabancı turistler de ziyaret ediyor. Cami, 1458 yılında Fatih Sultan Mehmet’in emri ile yapılmış. Ancak 1766 yılında yaşanan bir deprem camiye oldukça zarar vermiş ve cami kullanılmaz hale gelmiş. Bir süre restore edilmeyen Camii, III. Selim tarafından yeniden inşa ettirilmiş ve günümüzdeki halini almış.
Sefer sırasında hastalanan ve vefat eden Eyüp Sultan’ın defnedildiği alan, İstanbul’un fethinden sonra Fatih’in hocası Akşemseddin tarafından bulunmuş. Daha sonra mezar alanının üzerine manevi ve mimari değeri yüksek türbe inşa edilmiş. Ancak türbe de tıpkı cami gibi zaman içerisinde değişim geçirmiş. Cami haftanın her günü ziyarete açık ancak türbeyi ziyaret etmek isterseniz 09.30-16.00 saatleri arasında ziyaretçi kabul ediyor. (Ramazan ayında 24 saat açık)
Diğer Camiler
Eyüp için maneviyatı hissedeceğiniz bir semt demiştim. İlçede, yapısı küçük ama bir o kadar da etkileyici olan onlarca cami var. Arakiyeci Camii, Arpacı Hayrettin Camii, Baba Haydar Camii ve Kaptan Paşa Camii bu camilerden sadece birkaçı. Hepsi gidip görülmeli.
Bahariye Mevlevihanesi
Osmanlı Döneminin manevi değerlerinden biri olan Mevlevihanelerde, kültür sanat ve eğitim konularında önemli hizmetler sunulmuştu. 1867’de Sultan Abdülaziz tarafından yıktırılan Beşiktaş Mevlevihanesi’nin devamı olan Bahariye Mevlevihanesi, 2 Nisan 1877’de bugünkü yerinde inşa edilmiştir. II.Abdülhamit Mevlevihane’nin kuruluşundan kısa bir süre sonra 28 odalı bir meşruta yaptırmış, Dedegan Hücreleri, Somathane, Matbah-ı Şerif, Hamam, Helalar ve Harem Mutfağını da bu sırada inşa ettirmiştir. İstanbulBüyükşehirBelediyesi tarafından 2011 yılında yenileme çalışmaları sona eren Bahariye Mevlevihanesi, günümüzde çeşitli vakıf ve derneklerin kültür sanat ve eğitim faaliyetlerine yönelik hizmet veriyor. Gittiğinizde siz de fark edeceksiniz ki mükemmel bir görünüme sahip bu Mevlevihane’nin gerçekten çok başka bir havası var.
Manevi Havanın Kaynağı: Türbeler
Eyüp ve çevresi Osmanlı zamanında çokça önemli şahsiyetin ebedi istirahati için mekân oldu. Bu türbeler günümüze kadar geldi. Adile Sultan Türbesi, Fatma Şerife Hanım Türbesi, Ferhad Baba Türbesi ve MihrişahSultan Türbesi, Eyüp Sultan Türbesi’nden sonra Eyüp’te en çok ziyaret edilen türbeler arasında yer alıyor.
Pierre Loti
Ünlü Fransızyazar Pierre Loti’nin adını bu tepe İstanbul’un en güzel manzaralarından birine sahip. İstanbul’da uzun dönemler yaşayan ve gerçek bir İstanbul aşığı olan Pierre Loti’nin asıl adı “Julien Viaud'' Halk arasında buraya “ÂşıklarTepesi” de deniliyor, açıkçası ben tepenin manzarasına gerçekten âşık oldum. Tepeye çıkmayı kolaylaştıran teleferik, yenileme çalışmalarından dolayı şu an için hizmet vermiyor ancak çok kısa bir süre içinde tekrar açılması bekleniyor.
Dergi Fuarına bu yıl Eyüp’teydi
Türkiye Dergiler Birliği tarafından düzenlenen 10. Uluslararası Dergi Fuarı bu yıl Eyüp Sultan’da yapıldı. Daha önce Sirkeci Garı’nda yapılan fuar bu sene Eyüp Sultan’a taşınmış ve bence çok da güzel olmuş. Her yıl dergi okurlarını dergi sahipleri ile buluşturan bu fuarda her okuyucu kitlesine hitap eden çeşit çeşit dergileri görebilirsiniz. Fiyatlara gelecek olursak, ben oldukça ucuz buldum. Dergi fiyatları 5 ila 20 TL arasında değişiklik gösteriyor.
Ve bu haftalık da bu kadardı. Eyüp Sultan’ın birlikte gezmiş ve her hafta olduğu gibi bu hafta da kültürümüze kültür katmış olduk. Bir sonraki gezimizde görüşmek üzere. Tüm gelişmelerden haberdar olabilmek için kişisel Instagram hesabımı ve GZT resmi Instagram hesabını takip edebilirsiniz.