Prof. Dr. Tevfik Özlü: Aşı bulunacak, salgın bitecek beklentisi gerçekçi değil
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü COVID-19 aşısıyla ilgili bilgilendirici bir tweet zinciri paylaştı. Özlü, nitelikleri ve bütün dünya nüfusuna ulaştırılma imkanı göz önüne alınınca, bulunacak aşının salgını durdurma ihtimalinin gerçekçi olmadığını belirtti.
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü sosyal medya hesabı Twitter üzerinden paylaştığı mesajında COVID-19 aşısıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Özlü, aşının bulunsa dahi kısa sürede sürü bağışıklığı oluşturmasının mümkün görünmediğinin altını çizdi.
Bulunacak COVID-19 aşısının dünya nüfusunun yüzde 90-100'üne ucuz bir şekilde ulaştırılmasının gerektiğini belirten Özlü, "Küresel bir salgını durdurmak için %100 koruyan bir aşının bile, en az 5-6 milyar insana yetecek dozunun üretilebilmesi, öyle hemen 6 ayda, bir yılda olabilecek bir şey değil" ifadelerini kullandı.
Aynı zamanda güvenli, yani ciddi yan etkilerinin olmaması ve virüsün tehdit ettiği herkesin, her ülkenin aşıya ulaşabilmesi için ucuz olması da gerekiyor. 2⃣
— Prof. Dr. Tevfik Özlü (@drtevfikozlu) September 13, 2020
Öte yandan bulunan aşının ciddi yan etkilerinin olmaması gerekiyor.
Prof. Özlü, bulunacak aşının ülke nüfusunun tamamına uygulanmasının zorluğuna da dikkati çekti. Bilim Kurulu Üyesi, "Diyelim ki ürettiniz, 5-6 milyar insana ulaşıp, aşıyı uygulamak hiç kolay değil. Örneğin, grip aşısı yıllardır elimizde var, ancak ülkemizde aşılanması gereken hedef kitlenin henüz üçte biri bile aşılanamıyor" dedi.
Diyelim ki ürettiniz, 5-6 milyar insana ulaşıp, aşıyı uygulamak hiç kolay değil. Örneğin, grip aşısı yıllardır elimizde var, ancak ülkemizde aşılanması gereken hedef kitlenin henüz üçte biri bile aşılanamıyor. 4⃣
— Prof. Dr. Tevfik Özlü (@drtevfikozlu) September 13, 2020
Özlü bunları neden anlattı?
Bilim Kurulu Üyesi paylaşımının sonunda, aşılamayla bireysel korunmanın sağlanabileceğine ancak bunun geçici bir çözüm olduğuna ve aşı ile salgının durdurabileceği fikrinin gerçekçi olmadığına dikkati çekerek şu ifadeleri kullandı: "Aşılama ile kalıcı veya geçici bir süre bireysel olarak kendimizi koruyabiliriz belki; ancak aşılamayla salgını durdurabilmek, kısa zamanda başarılabilecek gerçekçi bir hedef olarak durmuyor."