Prof. Dr. Mehmet Görmez, GZT'den çağrı yaptı: "Camilerde geciktik; gençlere mekan olmalı''
Diyanet İşleri Eski Başkanı ve İslam Düşünce Enstitüsü kurucusu Mehmet Görmez dün konuğumuzdu. Sosyal medya kullanımında gözetmemiz gereken hassasiyetleri ve camilerde namaz kılma dışında ne gibi sosyal aktivitelere yer verilebileceğini gençler olarak biz sorduk, Mehmet Görmez tüm içtenliğiyle cevapladı.
Her Pazar TVNET ekranlarında seyirciyle buluşan Türk Kahvesi programının bu haftaki konuğu Diyanet İşleri Eski Başkanı ve İslam Düşünce Enstitüsü kurucusu Mehmet Görmez oldu.
Gündemin gerilimli konularından uzak hayatın içinden sorularla, hem konukların hem Türkiye'nin hikayesi Ayşe Böhürler'in sunduğu Türk Kahvesi ile ekrana geldi.
Türk Kahvesi programından sonra sayın Mehmet Görmez'le kısa bir röportaj gerçekleştirme, gündeme dair sorular sorma şansımız oldu.
Gündemin içerisinden merak edilen 3 soruyu Mehmet Görmez'e sorduk!
1) Şu anda dijital bir mecranın konuğusunuz. Gençlere sosyal medya kullanma tavsiyesi vermek isterseniz hangi hassasiyetlere öncelik verirsiniz?
- Sosyal medya artık hayatın birgerçekliği. Bunun dışına çıkmak mümkün değil. Sadece kitabının onurunu dijital dünyaya kalemin onurunu klavyeye taşımamız gerekiyor. Herkes şunu bilmeli, gündelik hayatta herhangi birisine söyleyeceğimiz kırıcıbir sözü sosyal medya yoluyla yayılması onu çok daha kötü hale getiriyor ama iyiliği artırmak sosyal medya yoluyla çok daha mümkün olabilir.
2) Cuma günü bir infografik çalışmamız oldu. Kuran-ı Kerim ayetlerinin çoğunluğunun ceza ve yaptırımlardan değil toplumsal değerler ve ahlak konularından oluştuğunu gösteren bir çalışma. Takipçilerimiz tarafından beğenildi ve üzerine konuşuldu. Sizin bu konuda değerlendirmeniz nedir?
- Türkiye’de en büyük kayıplarımızdan birisi camiyi sadece namaz kılma mekanı ve sadece 50 yaşının üzerindeki insanların kullandığı bir yer olarak tasavvur etmemiz. Halbuki bütün peygamberler gençlerden seçilmiştir, bütün peygamberler de ilk arkadaşlarını gençlerden seçmiştir. Camilerin bütün taşlarını gençlere ve çocuklara tebessüm eder hale getirmemiz gerekiyor. Kütüphaneleriyle, sosyal alanlarıyla camileri sadece namaz kılma mekanı olmaktan çıkartıp, her türlü aktivitenin icra edildiği bir yere dönüştürmemiz gerekiyor. Bu konuda geciktiğimizi itiraf etmek isterim.
- 2.Soruda bahsi geçen infografik çalışması
3)Camilerin gençler için yaşam alanı sosyal alan olması noktasında bir tavsiyeniz olur mu? Örneğin gençler camileri buluşma noktası olarak belirlemesi ya da hafta sonları mutlakavakit geçirmesi gibi.
- Bu grafiği hazırlayanları tebrik ediyorum. Gerçekten son derece isabetli güzel bir tasnif yapmışlar. Bence aynı tasnifin bir de Hz. Peygamber’in hayatıyla ilgili yapılması lazım. Çünkü Hz. Peygamber’i de sadece savaşan bir insan olarak gösteriyorlar. Halbuki bütün hayatı boyunca savaşla geçen günün sayısı 50’yi bile geçmez.
Mehmet Görmez'le gerçekleştirdiğimiz röportajın videosu