Politico: Trump başkan olması durumunda NATO ülkeleriyle istihbarat paylaşımını azaltabilir

Arşiv
Arşiv

ABD merkezli yayın kuruluşu Politico, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yeniden başkan olduğu takdirde NATO ülkeleriyle istihbarat paylaşımında kesintiye gidebileceğini, bu durumun Avrupa ülkeleri için birtakım tehlikeleri de beraberinde getirebileceğini yazdı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yeniden başkanlık koltuğuna oturması durumunda diğer NATO ülkeleriyle istihbarat paylaşımını azaltmayı düşündüğü iddia edildi.

ABD merkezli yayın kuruluşu Politico'nun üst düzey bir NATO yetkilisine ve üç Avrupalı yetkiliye dayandırdığı habere göre, Trump, başkan olması halinde NATO ülkeleriyle istihbarat paylaşma noktasında kısıtlamaya gitmeyi düşünüyor.

Haberde, Donald Trump'ın danışmanlarının müttefik ülkelerin yetkililerine Trump yönetiminin NATO ülkelerine ABD desteğinin ve işbirliğinin ölçeğini azaltma planlarını aktardığı belirtildi. Haberde ayrıca istihbarat paylaşımında kısıtlamaya gidilmesinin de bu planın bir parçası olduğu ifade edildi.

Yetkililere göre, Trump'ın başkan olması halinde Avrupalı ülkelerle istihbarat paylaşımında kesintiye gitmesi ihtimali ABD’de gerçekleştirilen 75. NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi sırasında da masaya yatırıldı.

NATO ülkelerinin 'Rusya ve diğer terör tehditlerine karşı operasyonel faaliyetler' geliştirme konusunda ABD'nin paylaşacağı istihbarat bilgilerine ihtiyaç duyduğu biliniyor.

Avrupalı yetkililer, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in askeri saldırılarını Ukrayna ötesine taşımasından endişe ediyor. ABD'nin eksik istihbarat paylaşımı da Avrupa'nın Rusya işgaline karşı koyma konusundaki yeteneklerini önemli ölçüde baltalayabilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >