Pfizer/BioNTech Omicron için harekete geçti: Mart'ta yeni aşı geliyor
Biyoteknoloji ve ilaç şirketleri Omicron varyantıyla savaş için harekete geçti. Dün Moderna CEO'su Stephane Bancel'in, "Omicron varyantına karşı koruma sağlayan aşı için çalışmalar devam ediyor" açıklamasından sonra Pfizer ve BioNTech'ten de yeni bir açıklama geldi. Pfizer/BioNTech adına yapılan açıklamada, "Mart ayında ABD'li yetkililerle masaya oturarak bu modifiye edilmiş aşının onayı için görüşebilecek ve pazara sunulabilecek. Üretime başladık" denildi.
Dünyada 5 milyondan fazla kişinin ölümüne neden olan koronavirüs, Omicron varyantı üzerinden korku salmaya devam ediyor. Türkiye'yi de vuran varyanta karşı aşı geliştirmek için kolları sıvayan Pfizer/BioNTech adına yapılan açıklamada, "Mart ayında ABD'li yetkililerle masaya oturarak bu modifiye edilmiş aşının onayı için görüşebilecek ve pazara sunulabilecek. Üretime başladık" ifadelerine yer verildi.
Türkiye'de de kullanılan Comirnaty isimli aşıyı üreten Pfizer/BioNTech, bir hibrid aşı geliştirdiklerini duyurdu. Açıklamayı ortaklığın Pfizer tarafı yaptı. Yapılan açıklamada orijinal formül ile birlikte Omicron varyantına karşı geliştirilen yeni bir formülün bir arada kullanılacağı belirtildi.
Mart'ta pazara sunulacak
Pfizer CEO'su Albert Bourla, katıldığı bir konferansta Mart ayında aşının tamamlanabileceğini söyledi. Bourla, "Pfizer, Mart ayında ABD'li yetkililerle masaya oturarak bu modifiye edilmiş aşının onayı için görüşebilecek ve pazara sunulabilecek. Üretime başladık" dedi.
"İki doz Omicron'a karşı yeterli değil"
Öte yandan Bourla, iki doz aşının Omicron varyantına karşı etkisiz olduğunu söyledi. Bourla, "Üç doz aşı olunması ölüme karşı çok iyi bir koruma sağlıyor ve hastaneye kaldırılacak kadar ağır hasta olunmasına karşı da büyük bir koruma sağlıyor. İki doz aşı Omicron varyantına karşı yeterli değil" dedi. Bourla ayrıca önceki varyantlara göre Omicron varyantını hedeflemenin çok daha zor olduğunu duyurdu.
Kasım'da çalışmalar başlamıştı
Pfizer ve BioNTech, mRNA teknolojisini kullanarak bir yıldan kısa bir süre içinde koronavirüsüne karşı bir aşı geliştirmeyi başarmıştı. Kasım ayının sonunda ise iki şirket Güney Afrika'da tespit edilen ve COVID-19'un en çok mutasyona uğrayan türü olan Omicron varyantına özel bir aşı için çalıştıklarını duyurmuştu.
Bourla, "BioNTech ile birlikte daha farklı doz seviyeleri ve dozaj takvimlerini değerlendiriyoruz. Ayrıca mRNA teknolojisini diğer alanlarda da kullanmak istiyoruz" ifadesini kullandı.
Uzmanlar geç kalındığını belirtiyor
Ancak varyantın çok hızlı yayıldığı ABD'de, önde gelen uzmanlar Omicron'a özel bir aşı için 'çok geç kalınmış olabileceğini' söyledi. Johns Hopkins Üniversitesi Kamu Sağlığı Bloomberg Okulu'nun Uluslararası Aşı Erişimi Merkezi'nin Direktörü Dr. William Moss, Omicron aşısının etkili olabilmesi için aralık ayında piyasaya sürülmüş olması gerektiğini söyledi.
Moss, CNBC News ile söyleşisinde, "Hâlâ değerli olabilir ama birçok açıdan çok geç kalındığını düşünüyorum" dedi. Moss, "Omicron'un hakim varyant olmaya devam edeceğini varsayarsak, bu aşı hâlâ enfekte olmamış kişiler için kıymetli olacaktır" dese de, Omicron'ın çoktan yayılmış olduğunu vurguladı. ABD'li bilim insanı, "Omicron'a özel bir güçlendirici aşının enfeksiyona karşı en azından geçici olarak yüksek koruma sağlayacağı varsayılıyor ama bu da bilinmiyor" ifadelerini kullandı.
"Özel aşı farka neden olmayacak"
Johns Hopkins Üniversitesi Kamu Sağlığı Bloomberg Okulu'ndan bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr. Shaun Truelove ise Omicron'un yayılma hızının yüksekliği nedeniyle özel aşının fark yaratmayacağını söyledi. ABD'nin önde gelen üniversitelerinden bilim insanlarının salgının yayılma sürecini incelediği Covid Senaryo Modelleme Merkezi'nin de üyesi de olan Truelove, "Bu varyantın ne kadar hızlı yayıldığı göz önüne alındığında, onu hedef alan aşının bir önemi olmayabilir çünkü herkes enfekte olacak" dedi.
Omicron'un belirtileri
Uzmanların bildirdiğine göre, koronavirüsün önceki varyantlarının aksine, Omicron ile enfekte olan kişilerin büyük çoğunluğu, nispeten hızlı bir şekilde iyileşen ve hastane bakımı gerektirmeyen semptomlar sahip. Doktorlar, Omicron vakalarının çoğunun sıradan bir üst solunum yolu enfeksiyonu gibi görünme eğiliminde olduğunu tespit etti.
LSU Health Shreveport'ta Gelişen Viral Tehditler Merkezi'nin müdür yardımcısı Dr. John Vanchiere, "Çoğunlukla baş ağrısı, burun akıntısı,burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, hapşırma ve yorgunluk görüyoruz. Öksürük önceki varyantlara göre daha hafif. Ateş daha az yaygın” diye konuştu.
Öte yandan, doktorların bildirdiğine göre koku ve tat kaybı, Omicron’da yaygın görülmüyor. Vanchiere, yaşlı hastalar da dahil olmak üzere daha az hastanın nefes darlığı gibi alt solunum problemleriyle ilgili semptomları olduğunu söyledi.