Özel sektörde bayram tatilini 9 güne uzatmanın 3 yolu

​Özel sektörde bayram tatilini 9 güne uzatmanın 3 yolu
​Özel sektörde bayram tatilini 9 güne uzatmanın 3 yolu

2025 Ramazan Bayramı tatili kamu çalışanları için 9 güne çıkarıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kamu personelinin bayram sonrası da idari izinli sayılacağını açıkladı. Özel sektörde ise tatil süresi 3.5 gün olarak kaldı. Peki, özel sektör çalışanları 9 günlük tatil yapabilir mi? İşte bayram tatilini uzatmanın 3 yöntemi…

Ramazan Bayramı tatili, geçmiş yıllarda olduğu gibi kamu çalışanları için 9 gün olarak belirlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın duyurduğu karar doğrultusunda, kamu çalışanları 2, 3 ve 4 Nisan tarihlerinde idari izinli sayılacak. Böylece 28 Mart Cuma gününden 7 Nisan Pazartesi gününe kadar kesintisiz 9 gün tatil yapabilecekler.

Ancak özel sektörde çalışanlar için aynı durum söz konusu değil. Özel sektörde bayram tatili 3.5 gün olarak kalırken, bazı yöntemlerle çalışanlar da tatil süresini uzatabilir. İşte 9 günlük tatil yapabilmenin 3 alternatifi:

1- İşveren kararıyla idari izin

Özel sektör firmaları, kamu kurumları gibi çalışanlarına 2-5 Nisan (cumartesi dahil) ya da haftada 5 gün çalışanlar için 2-4 Nisan tarihlerinde idari izin verebilir. Bu durumda çalışanlar 9 gün kesintisiz tatil yapabilir. İdari izin işverenin inisiyatifinde olduğu için bu günler yıllık izinden düşülmez ve maaşta kesinti yapılmaz.

2- Yıllık izin kullanarak tatili uzatma

Eğer işveren idari izin sağlamazsa, çalışanlar kendi yıllık izin haklarını kullanarak tatil süresini uzatabilir. Son düzenlemelerle yıllık izin artık 1’er gün şeklinde de kullanılabiliyor. Çalışanlar, 3 veya cumartesi günü çalışıyorsa 4 gün yıllık izin alarak bayram tatilini 9 güne çıkarabilir. Bu durumda maaş tam ödenir ancak kullanılan günler yıllık izin hakkından düşer.

3- Telafi çalışmasıyla tatil kazanma

İş Kanunu’nda yer alan "telafi çalışması" yöntemi, hem işverenler hem de çalışanlar için bir alternatif sunuyor. Haftalık çalışma süresi 45 saat olarak belirlenmiş durumda ve bunun üzerindeki süreler fazla mesai kabul ediliyor. İşçi ve işveren anlaşarak 3 günlük tatil izni verebilir. Sonrasında ise 2 ay içinde telafi çalışması yapılarak bu günler tamamlanabilir. Ancak telafi çalışmaları günde 3 saati aşamaz ve tatil günlerine denk gelemez. Günlük çalışma süresi de 11 saatten fazla olamaz. 45 saati aşan çalışmalar için ise yüzde 50 fazla ücret ödenmesi gerekiyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >

Yorumunuzu yazın, tartışmaya katılın!

YORUMLAR
Sırala :

Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım