Orta dünyayı uyandıran adam Şi Cinping
Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin, son yıllarda agresif bir politika izleyerek yedi kıtaya ulaşan ekonomik gücünü, büyük siyasi emellerle birleştirmeyi öngörüyor. Güney Çin denizinde yapay askeri adalar inşa eden, Hint Okyanusu boyunca askeri limanlar kuran, Afrika'da siyasi darbelere konu olan Çin, eskiden batı sömürgesi altında olan alanlarda varlık göstererek bir süper güç meydan okuması gerçekleştiriyor. Çin siyasetine yön veren lider Şi Cinping...
Şi Cinping kimdir?
- Şi Cinping 1 Haziran 1953’te Pekin’de doğdu. Kimya mühendisi olan Çinli siyasetçi, 15 Kasım 2012 itibarı ile Çin devlet başkanı ve Çin Komünist Partisi'nin merkez komitesi genel sekreteridir. Cinping Komünist emektar Xi Zhongxun'un oğlu olarak kariyerinin başlarında Fujian eyaletinde birçok görev yapmıştır.
- Şi, 2009 ve 2011 yıllarında Time 100 listesinde dünyanın en etkili kişilerden biri olarak seçilmiştir. İngiliz yılın bilim dergisi New Statesman tarafından Dünya'nın 50 En Etkili kişisi 2010 anketinde Şi Cinping'i 4. sırada listelemiştir.
2012 yılında başkanlık koltuğuna oturmuş bir lider, kontrolü altındaki 1.4 milyar vatandaşa yeni bir hayali vaat ediyordu: Çin Rüyası. Burüyayı vaat eden lider, şimdilerde, 'Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurucusu Mao Zedung kadar güçlü biri' olarak tanımlanan Şi Cinping'ten başkası değil.
2012 yılında koltuğa oturan Cinping'in ilk icraatı, isimleri yolsuzlukla anılan 100 bin kişi hakkında yolsuzluk soruşturması başlatmak oldu.
15 yaşındayken, Çin'in kuzey batı kırsalındaki eyaletlerden birine işçi olarak gönderildi ve 7 yıl mağarada yaşadı.
1982-2007 yılları arasında 4 farklı eyalette çeşitli kademelerde yerel yöneticilik yaptı. Bu görevlerde bulunurken ABD'nin Lowa Eyaleti'ne yaptığı bir ziyaret modern tarım hakkında kafasında olan bir takım fikirlerin şekillenmesini sağladı ve bugün Şi'nin emrinde çalışan gıda mühendisleri Islah ve genetik çalışmaları sonucu tuzlu sulak alanda verimli pirinç üretmeyi başardılar.
Bu başarı, yaklaşık 80 milyon insanı doyurabilecek miktarda pirincin daha önce işe yaramayan alanlardan üretilmesi anlamına geliyor.
“Tek Yol-Tek Kuşak”
Çin devlet başkanı Şi Cinping’in 2013 yılında ortaya attığı İpek Yolu projesi artık küresel gündemde. 14-15 Mayıs günlerinde 29 ülkenin devlet ve hükumet başkanının ağırlandığı Pekin’deki toplantılarda, “Tek Yol-Tek Kuşak” adıyla söz konusu İpek Yolu projesi kullanışlı hale getirilmeye çalışılıyor. Çin yönetiminin günümüzdeki en önemli dış politikası olarak gündeme gelen ve hatta yüzyılın projesi olarak değerlendirilen bu gelişme, tarihi İpek Yolu güzergahının yeniden canlandırılması açısından önem taşıyor.