Optik mucize: 'Görme engelli 6 hasta, video aktarımıyla iyileştirildi'
Birleşik Krallık’taki Optegra Göz Hastanesi’nde çalışan cerrah Alex Shortt, oldukça ilerici bir hamleye imza attı.
Göz ve göz sinirini ‘görme denkleminden çıkarmak’ olarak özetlenen yeni sistem, görme engelli 6 hasta üzerinde uygulandı.
Direkt olarak görme merkezine video aktarma yöntemini deneyen Shortt ve ekibi, 6 hastanın görme yetisini kısmen düzeltmeyi başardı.
Öğrenmede duyu organlarının kullanımı olarak genelleştirilebilen; görme, koklama, işitme, dokunma ve tat alma duyuları insanların herhangi bir konuda bilgi sahibi olması ve hayatını daha kolay bir hale taşıması açısından büyük önem arz ediyor. Bu önem üzerinden bakıldığında; yaşama, eğitim, çalışma, sosyal ve kültürel hayata adapte olma gibi temel haklar, duyu organlarında oluşabilen engellerle kısmi akametlere uğrayabiliyor. Bu önerme üzerinden hareket eden Optegra Göz Hastanesi’ndeki hekimler, görme engeline sahip hastalar için ‘mucize’ sayılabilecek bir geliştirmeye imza attı.
Birleşik Krallık’taki Optegra Göz Hastanesi’nde çalışan Cerrah Alex Shortt ve ekibi, Daily Mail için yazdıkları bir makalede; göz ve göz sinirini tüm denklemden çıkararak, görme merkezine video görüntüleri aktarma yoluyla 6 hastanın görme yetisini kısmen kazanmasını sağladıklarını ifade etti. Makalede yer verilen,
- “Bu çok önemli bir gelişme. Daha önceki biyonik göz geliştirme teşebbüslerinin hepsinde implant, gözün direkt içine yapılmaya çalışılmıştı. Bunun başarılı olması için hastanın çalışan göz sinirlerine sahip olması lazım. Ancak bu son gelişme, gözü tamamen denklemin dışında bıraktığı için tamamen görme engelli olan kişiler için gerçek bir umut kaynağı olarak nitelendirilebilir.”
açıklaması, optik bilimi için ‘devrim’ sayılabilecek bir yenilikle karşı karşıya olduğumuzu gözler önüne serdi. Geliştirilen teknolojinin geçerliliği, doğuştan görme engelli kişiler üzerinde henüz kanıtlanamadığından sürecin devamı için daha fazla denemeye ihtiyaç duyduklarını ifade eden Alex Shortt, çalışmaların son sürat sürdüğünün de altını çizdi.
'Bu inanılmaz bir his!'
Araştırmayı gerçekleştiren ABD’li ekip, her biri yıllardır tamamen görme engelli olan katılımcıların siyah ekranlı bir bilgisayara bakıp monitörün farklı yerlerinde rastgele çıkan beyaz karelerin yerini tespit etmelerini istedi. Denemelerin büyük bir çoğunluğunda katılımcılar beyaz karelerin yerini bulmayı başardı. Neredeyse on yıldır görme engelli olan Paul Phillip, ‘Sadece küçük ışık noktalarını görebilmiş olsam da bu inanılmaz bir his.’ dedi.
Araştırmanın öncüsü olan beyin cerrahı Daniel Yoshor, ‘Umduğumuz noktaya gelebilmek için daha çok yol katetmemiz gerek. Ancak bu gelişme, sinirbilimi ve nöroteknoloji açısından oldukça heyecan verici. Bana öyle geliyor ki, benim ömrüm görme engellilerin görme yetisini tamamen iyileştirebildiğimiz zamanları görmeye yetecek’ diyerek süreci özetledi.