Onların en doğal hakkı yaşamak: 42 maddede çocuk hakları
Bugün, 20 Kasım 1989 yılında karara bağlanan, 2 Eylül 1990 tarihinde yürürlüğe giren ve 197 ülkenin hemfikir olduğu tek sözleşme özelliği taşıyan Çocuk Hakları Sözleşmesini kabul görmesinin yıl dönümü. Dünyada hala çocuk haklarının yok sayıldığı bölgeler, savaş mağduru çocuklar, çocuk işçiler varken çocuk haklarının maddelerini gelin hep birlikte hatırlayalım.
Çocuk Hakları Sözleşmesi nedir?
- Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 20 Kasım 1989 tarihinde benimsenen Çocuk Hakları Sözleşmesi 2 Eylül 1990 tarihinde de yürürlüğe girmiştir. Türkiye de dahil olmak üzere 197 ülkenin taraf olduğu sözleşme en fazla ülkenin onayladığı insan hakları belgesi özelliğini taşımaktadır.
- ABD hariç bütün Birleşmiş Milletler üyeleriyle Filistin, Vatikan, Nieu ve Cook Adaları sözleşmeye taraftır.
- Türkiye, ÇHS'yi 14 Ekim 1990'da imzalamış ve sözleşme 27 Ocak 1995'te Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
- Sözleşmeyle çocuk haklarının korunması amaçlanmış ve taraf devletlerin bu hakların yaşama geçirilmesi için yükümlülüklere uymaları gerektiği hükme bağlanmıştır.
Uyarı: Çocuk Hakları Sözleşmesi 54 maddeden oluşmaktadır. Burada yer almayan maddeler, sözleşmenin devletler tarafından nasıl imzalanacağı, onaylanacağı ve nasıl yürütüleceği ile ilgilidir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >