Öcalan umut hakkı isteyebilir mi? Umut hakkı nedir?

PKK elebaşı Abdullah Öcalan
PKK elebaşı Abdullah Öcalan

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) grup toplantısında, Genel Başkan Devlet Bahçeli, PKK terör örgütünün elebaşı Abdullah Öcalan'ın "umut hakkından yararlandırılması" çağrısında bulundu. Peki Abdullah Öcalan umut hakkı isteyebilir mi? Umut hakkı ne demek? İşte detaylar...

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, MHP TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, tarihin, dönüm noktaları, keskin virajları, kritik eşikleri, geleceğe eklemlenmesi beklenen kırılgan bağlantı hatlarının olduğunu söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu ve kurtuluş fikri olan Türk milliyetçiliğinin, tarihin kaygan ve kaypak zemininde sağlam ve sağduyulu duruşun adresi olarak varlığını güçlü şekilde ibra ve ibraz etmesinin artık kaçınılmaz aşamaya geldiğini vurgulayan Bahçeli, "Belki bugünden sonra tarihin akışı daha farklı olacaktır. Belki bugünden sonra ülkemin şafağı bir başka sökecektir. Belki bugünden sonra Türkiye'nin prangaları tamamıyla kırılacaktır. Akıl ile duygumuzun mutabakat çemberinde, şuur ile heyecanımızın muhassala ekseninde Türk ve Türkiye Yüzyılı yürüyüşüne hız vermenin zamanıdır." diye konuştu.

"Bugün kitabın ortasından ve hiçbir yoruma ihtiyaç bırakmayacak netlikte konuşacağım" diyen Bahçeli, bugünkü konuşmasıyla milli birlik ve kardeşlik duygularının üzerine gerilmek istenen yabancı menşeli örtüyü kaldıracağını dile getirdi. Bahçeli, "Alışıldık söylem kalıplarından az da olsa taşmanın vakti geldiyse, o vakit bu vakittir. Mevcut ve muayyen gerçeklere dayanarak muazzez milletimizin ayak bağlarını kalıcı olarak çözmenin kim bilir belki de ilk adımını atmış olacağım." değerlendirmesinde bulundu.

Devlet Bahçeli, Türkiye'nin çözemeyeceği, altından kalkamayacağı, üstesinden gelemeyeceği hiçbir sorunun olmadığına, irade gösterilip sırt sırta verilmesi gerektiğine işaret etti.

MHP lideri Devlet Bahçeli
MHP lideri Devlet Bahçeli

"Umut hakkının önü açılsın"

"Türkiye'ye getirilirken, 'Her türlü hizmete hazırım' diyen teröristbaşı, buyursun terörün bittiğini, örgütünün tasfiye edileceğini tek taraflı ilan etsin" çağrımın içyüzünü henüz anlamayan, anlasa bile işine gelmediğinden saptırmaya çalışanlar çok sayıda. Teröristbaşı işin içinde olmazsa bir şey çıkmaz diyenlere de sesleniyorum; şayet teröristbaşının tecridi kaldırılırsa, gelsin TBMM DEM Parti grup toplantısında konuşsun. Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın.

Bu dirayet ve kararlılığı gösterirse, "umut hakkı"nın kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılması ve bundan yararlanmasının önü de ardına kadar açılsın.

Umut hakkı nedir?

Umut hakkı, ceza infazı sistemlerinde, hükümlülerin belirli şartlar altında koşullu salıverilme, erken tahliye veya ceza indiriminden yararlanma taleplerini ifade eder.

Genellikle, hükümlünün iyi halli olması, cezayı çekme sürecindeki davranışları ve topluma kazandırılma potansiyeli gibi kriterler dikkate alınır. Umut hakkı, her mahkûm için geçerli değildir. Bu hak, özellikle belirli koşulları sağlayan mahkûmlar için geçerlidir.

Öcalan umut hakkından yararlanabilir mi?

Türkiye’nin yeni bir çözüm sürecine değil, bin yıllık kardeşliği daha da kuvvetlendirmeye ihtiyacı olduğunu ifade eden Bahçeli’nin, Öcalan’a yönelik gerçekleştirdiği "Umut Hakkı" çağrısı merak oluşturdu. Avukat Buket Nurşah Tekışık, gündeme gelen ‘Umut Hakkı’ kavramı ile alakalı açıklamalarda bulundu. Tekışık, “Umut hakkı, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan mahkumun belli bir süre sonra cezasının gözden geçirilmesi ve rehabilitasyon sürecine tabi tutulması, bir anlamda koşullu salıverilmesi anlamına gelir. Salıverilme şartlarının mahkum hakkında uygulanabilmesi noktasında da her mahkuma uygulanan bir hak değil” ifadelerine yer verdi.

Umut hakkının her hükümlüye uygulanmaması gerektiğini de belirten Avukat Tekışık, hakkın yeniden yargılama ile karıştırılmaması gerektiğini de ifade etti.

PKK elebaşı Abdullah Öcalan
PKK elebaşı Abdullah Öcalan
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >